Keskihintaiset 5G-puhelimet ovat houkutteleva järkiostos

Lukuaika 4 min

Uudet 5G-puhelimet houkuttelevat ominaisuuksien lisäksi hinnallaan. Ne ovat perusteltuja hankintoja kaikille käyttäjille moneksi vuodeksi eteenpäin.

Otimme vertailuun Samsungin, Xiaomin, OnePlussan ja Motorolan keskihintaiset 5G-puhelimet, joissa on Android-käyttöjärjestelmä. Ne ovat erinomaisia vaihtoehtoja pitkäaikaisiksi työpuhelimiksi, sillä niiden suorituskyky, akun kesto ja käytettävyys ovat kunnossa. Kamerajärjestelmät ovat monipuolisia, joten kuvat saa laadukkaasti talteen erilaisista tilanteista monipuolisia käyttötarkoituksia varten.

Kameravarustukseen kuuluu laajakulmaisen pääkameran ohella ultralaajakulmakamera. Sillä saa talteen laajemman näkymän, mistä on hyötyä esimerkiksi sisätiloissa otettavissa kuvissa. Makrokameralla voi ottaa yksityiskohtaisia kuvia muutaman sentin päästä. Syvyyskamera taas auttaa tyyliteltyjen henkilökuvien otossa.

Tekniset ominaisuudet ovat uusissa 5G-puhelimissa vakuuttavat. Runsaan keskusmuistin ja riittävän tallennustilan ansiosta ne soveltuvat tehokäyttöön lähes yhtä hyvin kuin kaksi kertaa kalliimmat lippulaivamallit. Isoilta ja laadukkailta näytöiltä on helppo lukea ja kirjoittaa sähköposteja ja seurata some-kanavia. Huippumalleista näytöt eroavat lähinnä hieman himmeämmäksi jäävän maksimikirkkauden osalta.

Akut ovat kaikissa puhelimissa yli 4000 milliampeerituntia. Niillä pärjää raskaankin työpäivän ilman latausta. Pikalataus on vakiona, mutta OnePlussaa lukuun ottamatta se ei ole aivan niin nopea kuin huippumalleissa. Huippumalleihin verrattuna vertailun puhelimista puuttuvat myös stereoäänentoisto ja ip-suojaus.

Elisan kattavan 5G-peiton alueella pilvipalveluiden ja netin käyttö on todella ripeää. Isommatkin liitetiedostot aukeavat ilman odottelua. Tästä on merkittävin hyöty erityisesti videoissa, joiden siirto on aiempaa sujavampaa.

Kaikki vertaillut puhelimet ovat hinta-laatusuhteeltaan todella hyviä. Kaikki mallit soveltuvat aktiiviseen työkäyttöön useaksi vuodeksi. Eri merkeillä on kuitenkin omat vahvuutensa, jotka on hyvä tiedostaa ennen valinnan tekemistä.

Samsung A51 5G

Samsung A51 5G on työkäyttöön suunnattu 5G-puhelin, joka on myös suorituskyvyltään ja akun kestoltaan tavallista A51-mallia parempi. Puhelin on viimeistelty tyylikkäästi. Runkoon nähden todella kookas AMOLED-näyttö on väreiltään ja kirkkaudeltaan huippuluokkaa ja soveltuu tehokäyttäjälle erinomaisesti.

Neloiskamerassa laajakulman rinnalla on ultralaajakulma, jolla isommatkin kohteet mahtuvat kuvaan lähietäisyydeltä. Videon vakautus on toteutettu ohjelmallisesti, mutta se toimii erittäin hyvin. Samsungin kameran erikoisuus on Yksi otos -tila, jossa kamera käyttää useita kameroita samaan aikaan hetken taltiointiin, jolloin parhaan kuvan voi valita useista kuvista ja videoista.
Samsungin One UI -käyttöliittymä on helppokäyttöinen ja sisältää mahdollisuudet kattavaan räätälöintiin. Yrittäjää ajatellen Samsungin vahvuus kilpailijoihin nähden on Knox-tietoturva, jonka avulla puhelimeen saa lukittuja kansioita. Puhelimen akkukesto on mainio 4500 mAh:n akun ansiosta.

Näyttö: 6,5’’ amoled
Muisti: 6 Gt
Tallennustila: 128 Gt + microsd
Yhteydet: 4G, 5G
Takakamerat: 48 MP (laajakulma), 12 MP (ultralaaja), 5 MP makro, 5 MP syvyys
Etukamerat: 32 MP
Akku: 4500 mAh
Mitat: 159 x 74 x 8,7 mm
Paino: 187 g

Osta Samsung Galaxy A51 5G yritykselle

Osta Samsung Galaxy A51 5G kuluttajana

Samsung Galaxy A51 5G

Xiaomi Mi 10 Lite 5G

Xiaomi Mi 10 Lite 5G on ison kiinalaisvalmistajan käsialaa ja haastaa tutut merkit ominaisuuksien osalta. Puhelimen kohokohta on sen kookas OLED-näyttö, jonka kirkkaus riittää päivänvalossakin ongelmitta. Puhelin on varsin kookas, mutta yllättää ohuudellaan.

Kameravarustus on tyydyttävä. 48 megapikselin kameraa voi käyttää 12 megapikselin tarkkuudella, jolloin jokainen kuvan pikseli muodostuu neljän kennon pikselistä. Näin saadaan parannettua kuvanlaatua sekä valovoimaa hämärässä kuvatessa. Videokuvaus sujuu hyvin sähköisen vakaimen kanssa.
Erikoisuutena puhelimessa on perinteinen kuulokeliitäntä, jota voi käyttää suoraan mobiilimikrofoneille. Puhelimen käyttöliittymä ei ole yhtä selkeä ja sujuva kuin kilpailijoissa. Valmiiksi asennettuja sovelluksia on paljon. Akkukesto on hyvä ja riittää aktiiviseen työpäivään, kunhan näyttöä ei pidä täydellä kirkkaudella.

Näyttö: 6,57’’ amoled
Muisti: 6 Gt
Tallennustila: 128 Gt + microsd
Yhteydet: 4G, 5G
Takakamerat: 48 MP (laajakulma), 8 MP (ultralaaja), 2 MP makro, 2 MP syvyys
Etukamerat: 16 MP
Akku: 4160 mAh
Mitat: 164 x 75 x 7,9 mm
Paino: 192 g

Osta Xiaomi Mi 10 Lite 5G yritykselle

Osta Xiaomi Mi 10 Lite 5G kuluttajana

Xiaomi Mi 10 Lite 5G

OnePlus Nord

OnePlus Nord sopii kaikille käyttäjille. Puhelin loistaa käytettävyydessä ja ominaisuuksissa, jotka tekevät päivittäisestä työkäytöstä helppoa ja mukavaa. Tästä huolimatta puhelimen mitat ja paino on saatu pysymään kurissa. Nord istuukin käteen erinomaisesti. Huomio kiinnittyy laadukkaaseen OLED-näyttöön, joka toistaa kuvan 90 hertsin päivitysnopeudella perinteisen 60 hertsin sijaan. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että valikot ja kaikki ruudulla olevat kohteet toistuvat terävinä myös niiden liikkuessa. Kun ominaisuuteen tottuu, on paluu hitaampaan näyttöön outoa.

Pääkameraan on panostettu tarkkuuden ja valovoiman osalta. Kamerassa on tässä hintaluokassa harvinainen optinen kuvanvakautus, joka takaa laadukkaat otokset pimeässä. Vakaimesta on selkeää iloa myös videokuvauksessa. Erikoisuutena puhelimessa on kaksi selfiekameraa, joista toiseen mahtuu isompikin työporukka.

Käyttökokemus on loppuun hiottu ja sulava, joten työtehtävien suorittaminen puhelimella on mahdollisimman mukavaa. Keskittymistä vaativia työtehtäviä varten puhelimessa on näppärä Zen mode, jossa puhelin pysyy vaiti ilmoituksista 20-60 minuutin ajan eikä anna mahdollisuutta viestien kirjoitukseen.

Näyttö: 6,4’’ amoled 90 Hz
Muisti: 8/12 Gt
Tallennustila: 128/256 Gt
Yhteydet: 4G, 5G
Takakamerat: 48 MP (laajakulma), 8 MP (ultralaaja), 2 MP makro, 5 MP syvyys
Etukamerat: 32 MP, 8 MP (ultralaaja)
Akku: 4115 mAh
Mitat: 158 x 73 x 8,2 mm
Paino: 184 g

Osta OnePlus Nord 5G yritykselle

Osta OnePlus Nord 5G kuluttajana

OnePlus Nord 5G

Motorola g 5G plus

Motorola g 5G plus haastaa kilpailijat isolla näytöllään sekä akkukestollaan. Ison 5000 mAh akun ansiosta puhelimella pärjää jopa kaksi työpäivää ilman latausta. Akun takia puhelin on kuitenkin varsin painava.

Jättimäisen 6,7-tuumaisen näytön kuvasuhde on kapea 21:9. Se soveltuu erinomaisesti työkäyttöön, koska ruudulle mahtuu paljon tekstirivejä luettavaksi. Näyttö toimii 90 hertsin virkistystaajuudella, joten kohteet ja valikot toistuvat terävinä ruudulla liikkuessa.

Kameravarustus on tyydyttävä ja suoriutuu tehtävästään hyvässä valaistuksessa. Kahden selfiekameran ansiosta porukkakuvat onnistuvat helposti. Videoissa voi käyttää kuulokeliitäntää ulkoiselle mikrofonille.

Käyttöliittymänä on varsin puhdas Android One, jossa on asennettuna vain Googlen omat palvelut valmiiksi. Käyttö on sujuvaa pienen harjoittelun jälkeen. Puhelin ei suoriudu moniajosta yhtä sulavasti kuin kilpailijat pienemmän 4 gigatavun keskusmuistin takia. Tallennustila on myös selkeästi pienempi, mikä aiheuttaa nopeasti ongelmia paljon videoiville käyttäjille ilman muistikortin käyttöä.

Näyttö: 6,7’’ lcd 90 Hz
Muisti: 4 Gt
Tallennustila: 64 Gt + microsd
Yhteydet: 4G, 5G
Takakamerat: 48 MP (laajakulma), 8 MP (ultralaaja), 5 MP makro, 2 MP syvyys
Etukamerat: 16 MP, 8 MP (ultralaaja)
Akku: 5000 mAh
Mitat: 168 x 74 x 9,0 mm
Paino: 207 g

Osta Motorola g 5G plus yritykselle

Osta Motorola g 5G plus kuluttajana

Jotta saisit ilon irti 5G-puhelimestasi, muista päivittää myös puhelimesi liittymä huippunopeuksiin!

Tutustu Elisan yritysliittymiin >

Motorola g 5G Plus