Keskihintaiset 5G-puhelimet ovat järkiostos

Lukuaika 4 min

Uudet keskihintaiset 5G-puhelimet houkuttelevat ominaisuuksien lisäksi hinnallaan. Ne ovat järkiostos kaikille käyttäjille moneksi vuodeksi eteenpäin.

Otimme vertailuun Samsungin, Xiaomin, OnePlussan ja Motorolan keskihintaiset, alle 500 € 5G-puhelimet, joissa on Android-käyttöjärjestelmä.

Ne ovat erinomaisia vaihtoehtoja pitkäaikaisiksi työpuhelimiksi, sillä niiden suorituskyky, akun kesto ja käytettävyys ovat kunnossa. Kamerajärjestelmät ovat monipuolisia, joten kuvat saa laadukkaasti talteen erilaisista tilanteista monipuolisia käyttötarkoituksia varten.

Kameravarustukseen kuuluu laajakulmaisen pääkameran ohella ultralaajakulmakamera. Sillä saa talteen laajemman näkymän, mistä on hyötyä esimerkiksi sisätiloissa otettavissa kuvissa. Makrokameralla voi ottaa yksityiskohtaisia kuvia muutaman sentin päästä. Syvyyskamera taas auttaa tyyliteltyjen henkilökuvien otossa.

Keskihintaiset 5G-puhelimet vakuuttavat myös ominaisuuksiltaan

Tekniset ominaisuudet ovat uusissa 5G-puhelimissa vakuuttavat. Runsaan keskusmuistin ja riittävän tallennustilan ansiosta ne soveltuvat tehokäyttöön lähes yhtä hyvin kuin kaksi tai kolme kertaa kalliimmat lippulaivamallit.

Isoilta ja laadukkailta näytöiltä on helppo lukea ja kirjoittaa sähköposteja ja seurata some-kanavia. Huippumalleista näytöt eroavat lähinnä hieman himmeämmäksi jäävän maksimikirkkauden osalta.

Akut ovat kaikissa puhelimissa yli 4000 milliampeerituntia. Niillä pärjää raskaankin työpäivän ilman latausta. Pikalataus on vakiona, mutta OnePlussaa lukuun ottamatta se ei ole aivan niin nopea kuin huippumalleissa. Huippumalleihin verrattuna vertailun puhelimista puuttuvat myös stereoäänentoisto ja ip-suojaus. Samsungin puhelimessa on kuitenkin IP67-suojaus.

Elisan kattavan 5G-peiton alueella pilvipalveluiden ja netin käyttö on todella ripeää. Isommatkin liitetiedostot aukeavat ilman odottelua. Tästä on merkittävin hyöty erityisesti videoissa, joiden siirto on aiempaa sujuvampaa.

Kaikki keskihintaiset vertaillut puhelimet ovat hinta-laatusuhteeltaan todella hyviä. Kaikki mallit soveltuvat aktiiviseen työkäyttöön useaksi vuodeksi. Eri merkeillä on kuitenkin omat vahvuutensa, jotka on hyvä tiedostaa ennen valinnan tekemistä.

Samsung A33 5G Enterprise Edition

Samsung A33 5G Enterprise Edition on työkäyttöön suunnattu 5G-puhelin. Enterprise Edition -versioissa on Samsung Knox -tietoturvapäivitykset neljäksi vuodeksi, 2 vuoden taattu saatavuus, joten puhelin on erinomainen vaihtoehto pitkäikäiseen käyttöön. Puhelin on viimeistelty tyylikkäästi. Runkoon nähden todella kookas AMOLED-näyttö on väreiltään ja kirkkaudeltaan huippuluokkaa ja soveltuu tehokäyttäjälle erinomaisesti.

Viiden kameran järjestelmässä laajakulman rinnalla on ultralaajakulma, jolla isommatkin kohteet mahtuvat kuvaan lähietäisyydeltä. Videon vakautus on toteutettu ohjelmallisesti, mutta se toimii erittäin hyvin. Samsungin kameran erikoisuus on Yksi otos -tila, jossa kamera käyttää useita kameroita samaan aikaan hetken taltiointiin, jolloin parhaan kuvan voi valita useista kuvista ja videoista.

Samsungin One UI -käyttöliittymä on helppokäyttöinen ja sisältää mahdollisuudet kattavaan räätälöintiin. Yrittäjää ajatellen Samsungin vahvuus kilpailijoihin nähden on Knox-tietoturva, jonka avulla puhelimeen saa lukittuja kansioita. Puhelimen akkukesto on mainio 5000 mAh:n akun ansiosta.

Näyttö: 6,4’’ amoled, 90 Hz
Muisti: 6 Gt
Tallennustila: 128 Gt + microsd
Takakamerat: 48 MP (laajakulma), 8 MP (ultralaaja), 5 MP makro, 5 MP syvyys
Etukamerat: 2 MP
Akku: 5000 mAh
Suojaus: IP67
Mitat: 159,7 x 74 x 8,1 mm
Paino: 186 g

Osta Samsung Galaxy A33 5G Enterprise Edition yritykselle

Osta Samsung Galaxy A33 5G kuluttajana

Kaikki Samsungin puhelimet yrityksille

Samsung Galaxy A33 5G Enterprise Edition

Xiaomi 12 Lite 5G

Xiaomi Mi 12 Lite 5G on ison kiinalaisvalmistajan käsialaa ja haastaa tutut merkit ominaisuuksien osalta. Puhelimen kohokohta on sen kookas AMOLED-näyttö, jonka kirkkaus riittää päivänvalossakin ongelmitta. Lisäksi silmien hyvinvointiin on kiinnitetty huomiota ja Sunlight mode 3.0 -tila sekä Tru Display takaavat silmäystävällisen käytön ja vähentävät silmiin kohdistuvaa rasitusta. Puhelin on varsin kookas, mutta yllättää ohuudellaan ja keveydellään.

Kameravarustus on hyvä. Jopa 108 megapikselin kamera on varustettu tekoälyllä ketterän ja käyttäjäystävällisen käyttökokemuksen lisäämiseksi.

Puhelimen käyttöliittymä ei ole yhtä selkeä ja sujuva kuin kilpailijoissa. Valmiiksi asennettuja sovelluksia on kuitenkin paljon. Akkukesto on hyvä ja riittää aktiiviseen työpäivään. 67 W -laturilla akun saa ladattua puolilleen vain 13 minuutissa, joten lyhytkin latausaika lisää käyttötunteja.

Näyttö: 6,55’’ amoled, 120 Hz
Muisti: 8 Gt
Tallennustila: 128 Gt
Takakamerat: 108 MP (laajakulma), 8 MP (ultralaaja), 2 MP (makro)
Etukamerat: 32 MP
Akku: 4300 mAh
Suojaus: ei
Mitat: 159,3 x 73,7 x 7,29 mm
Paino: 173 g

Osta Xiaomi 12 Lite 5G yritykselle

Osta Xiaomi 12 Lite 5G kuluttajana

Kaikki Xiaomin puhelimet yrityksille

Xiaomi 12 Lite 5G

OnePlus Nord CE 2 Lite 5G

OnePlus Nord CE 2 Lite sopii kaikille käyttäjille. Puhelin loistaa käytettävyydessä ja ominaisuuksissa, jotka tekevät päivittäisestä työkäytöstä helppoa ja mukavaa. Tästä huolimatta puhelimen mitat ja paino on saatu pysymään kurissa. Nord istuukin käteen erinomaisesti.

Huomio kiinnittyy laadukkaaseen FHD+ -näyttöön, joka toistaa kuvan 120 hertsin päivitysnopeudella perinteisen 90 hertsin sijaan. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että valikot ja kaikki ruudulla olevat kohteet toistuvat terävinä myös niiden liikkuessa. Kun ominaisuuteen tottuu, on paluu hitaampaan näyttöön outoa.

Pääkameraan on panostettu tarkkuuden ja valovoiman osalta. Kamerassa on tässä hintaluokassa harvinainen optinen kuvanvakautus, joka takaa laadukkaat otokset pimeässä. Vakaimesta on selkeää iloa myös videokuvauksessa.

Käyttökokemus on loppuun hiottu ja sulava, joten työtehtävien suorittaminen puhelimella on mahdollisimman mukavaa. Keskittymistä vaativia työtehtäviä varten puhelimessa on näppärä Zen mode, jossa puhelin pysyy vaiti ilmoituksista 20-120 minuutin ajan eikä anna mahdollisuutta viestien kirjoitukseen.

Näyttö: 6,59’’ FHD+ 120 Hz
Muisti: 6 Gt
Tallennustila: 128 Gt
Yhteydet: 4G, 5G
Takakamerat: 64 MP (laajakulma), 4 MP makro, 2 MP syvyys
Etukamerat: 16 MP
Akku: 5000 mAh
Suojaus: ei
Mitat: 164,3 x 75,6 x 8,5 mm
Paino: 195 g

Osta OnePlus Nord 2 CE Lite 5G yritykselle

Osta OnePlus Nord 2 CE Lite 5G kuluttajana

Kaikki OnePlus puhelimet yrityksille

OnePlus Nord CE 2 Lite 5G

Motorola G51 5G

Motorola G51 5G haastaa kilpailijat isolla näytöllään. Ison 5000 mAh akun ansiosta puhelimella pärjää jopa kaksi työpäivää ilman latausta. Akun takia puhelin on kuitenkin varsin painava.

Jättimäisen 6,8-tuumaisen näytön kuvasuhde on kapea 20:9. Se soveltuu erinomaisesti työkäyttöön, koska ruudulle mahtuu paljon tekstirivejä luettavaksi. Näyttö toimii 120 hertsin virkistystaajuudella, joten kohteet ja valikot toistuvat terävinä ruudulla liikkuessa.

Kameravarustus on tyydyttävä ja suoriutuu tehtävästään hyvässä valaistuksessa. Erikoisuutena puhelimessa on perinteinen kuulokeliitäntä, jota voi käyttää suoraan mobiilimikrofoneille.

Käyttöliittymänä on Android 11 -järjestelmän mukauttamaton versio. Puhelin ei suoriudu moniajosta yhtä sulavasti kuin kilpailijat pienemmän 4 gigatavun keskusmuistin takia. Tallennustila on myös selkeästi pienempi, mikä aiheuttaa nopeasti ongelmia paljon videoiville käyttäjille ilman muistikortin käyttöä. Puhelimeen on kuitenkin mahdollista laittaa erillinen muistikortti.

Näyttö: 6,8’’ FHD+, 120 Hz
Muisti: 4 Gt
Tallennustila: 64 Gt + microsd
Takakamerat: 50 MP (laajakulma), 8 MP (ultralaaja), 2 MP makro
Etukamerat: 13 MP
Akku: 5000 mAh
Suojaus: ei
Mitat: 170,47 x 76,54 x 9,13 mm
Paino: 208 g

Osta Motorola G51 5G yritykselle

Osta Motorola G51 5G kuluttajana

Kaikki Motorolan puhelimet yrityksille

Motorola G51 5G

Muista päivittää myös puhelimesi liittymä nopeaksi

Jotta saisit ilon irti 5G-puhelimestasi, myös puhelimesi liittymä kannattaa päivittää huippunopeuksiin! Tutustu Elisan yritysliittymiin >

Lue myös: Vertailussa 500 ja 1000 euron 5G-puhelimet – keskihintaiset haastavat huiput