5 mobiilitrendiä vuonna 2020

Lukuaika 2 min

Mobiiliverkon uusi sukupolvi tuli osaksi yritysten arkea yllättävän pian, ja laajenee jopa odotettua nopeammin. 5G hallitsee uuden vuosikymmenen mobiilitrendejä.

1. 5G-laitteiden hinnat laskevat

Jos uuden vuosikymmenen kynnyksellä halusi olla mobiililaitteiden trendsetteri, valinta oli 5G-älypuhelin. Matkapuhelinvalmistajat toivat 5G-kyvykkyyden ensimmäisenä tuhannen euron hintaluokan lippulaivatuotteisiin.

Tämä muuttuu vuonna 2020. Kevään aikana Elisan myymälöihin tulee 5G-älypuhelimia, joiden tekniset yksityiskohdat eivät yllä lippulaivatuotteiden tasolle, mutta myös niiden hinta jää jopa puoleen ensimmäisen aallon 5G-laitteista.

Syksyyn mennessä kohtuuhintaisten laitteiden valikoima kasvaa edelleen. 5G-laitteet tulevat yhä useamman ulottuville ja ne ovat myös yrityksille kustannustehokas valinta.

2. 4k-videot ja pilvipalvelut yleistyvät

Älypuhelimet tuottavat yhä laadukkaampia still-kuvia ja 4k-videoita. Videostriimauksen suosio nousee. Yritykset siirtävät toimintojaan yhä enemmän pilvipalveluihin, joita käytetään niin toimistoissa kuin matkoilta.

Tämä tarkoittaa sitä, että mobiiliverkon on kyettävä siirtämään kyllin nopeasti yhä isompia datamääriä, mihin 5G-verkko tarjoaa ratkaisun noin kymmenkertaisen nopeuden (4G-verkkoon verrattuna) ansiosta.

Paljon dataa ja videoita käyttävät yritykset ja kuluttajat siirtyvät ensimmäisten joukossa 5G-verkon käyttäjiksi.

3. Livestriimaus droneista luo uusia mahdollisuuksia

Yleisradion lähetys Joulurauhan julistuksesta Suomen Turussa oli katsojien silmiin mitä perinteisin tapahtuma. Kulissien takana tehtiin kuitenkin historiaa. Ilmakuvaa tuotettiin 5G-verkkoon kytketyllä dronella, joka lähetti broadcast-tasoista videokuvaa reaaliaikaisesti suoraan lähetykseen.

Valtakunnallisen televisiokanavan kuvavirtaa syntyi erittäin pienikokoisella kalustolla, ja käytäntö tulee yleistymään. Yritykset hyödyntävät samaa teknologiaa omassa kuvantamisessaan lähettämällä videot suoraan niiden servereille.

5G-verkossa pystytään lähettämään 4k-tasoista teräväpiirtokuvaa, mikä luo uusia ennen näkemättömiä mahdollisuuksia.

4. FWA tulee kiinteän verkon vaihtoehdoksi yrityksille

Tiedostokokojen kasvaessa ja pilvipalvelujen käytön yleistyessä tiedonsiirtonopeuden kriittisyys yrityksille lisääntyy. Vaikka valokuitua rakennetaan laajalti koko maan alueelle, se puuttuu ja tulee puuttumaan myös monista yritys- ja teollisuuskiinteistöistä.

5G-reititin tuo kiinteää laajakaistaa vastaavan tiedonsiirtokyvyn toimistoihin ja teollisuuskiinteistöihin. Kannattaa laittaa muistiin yleistyvä termi: FWA eli Fixed Wireless Access.

5. Tabletit keksitään uudelleen

5G-tabletit tulevat markkinoille myöhemmin vuoden 2020 aikana, eivätkä ole enää samanlaisia kuin ennen. Tablettien koko kasvaa, mistä on esimerkkinä Suomessa kehitetty 5G-verkossa toimiva Yeti-tabletti, joka on kooltaan 27-98 tuumaa, pienestä televisiosta jättimäiseen infonäyttöön.

Yetin käyttöympäristöt kuvaavat hyvin 5G-verkon nopeaa arkipäiväistymistä. Niitä käytetään esimerkiksi sairaaloissa ja valtionhallinnon eri aloilla muun muassa ohjaamaan asiakkaita. Yetin käyttö tapahtuu pilvipalveluiden avulla eikä itse laitteeseen tallenneta mitään.

Mobiilitrendejä varten haastateltiin Elisan Team Lead Teppo Korpelaa ja Product Manager Tapio Niemistä.

Tutustu yritysverkkokauppamme valikoimaan:

Puhelimet yrityksille

Puhelinliittymät yrityksille

Mobiililaajakaistat yrityksille

Mobiilireitittimet yrityksille

Tabletit yrityksille

Lue myös

Ei enää etätöitä ilman mobiilitietoturvaa

Miten valita yritykselle paras nettiyhteys

Kun bitit liikkuvat valon nopeudella, työnteko on sujuvaa 

Tabletti työkoneena – mitä kannattaa tietää ja mitä vaihtoehtoja on?