Kun bitit liikkuvat valon nopeudella, työnteko on sujuvaa 

Lukuaika 3 min

Valokuidun avulla syntyy nopea, luotettava ja tasalaatuinen nettiyhteys. Vaan miten valokuitu toimii? Ja miksi se on paras kiinteä yhteys yrityksille?

Kun tiedostot latautuvat Onedriveen tai muuhun pilvipalveluun hetkessä, Teamsin videoyhteys näkyy korkealaatuisena eikä katkeile ja isojen tiedostojen siirtely sujuu ilman odottelua, työntekokin sujuu ja on tehokasta.

Paras tapa varmistaa sujuva työnteko on valita nettiyhteydeksi omaan käyttöön sopivin vaihtoehto, kiinteä valokuitu, mobiili 5G-liittymä tai tarvittaessa molemmat.

Valokuitu on teknisesti kaikkein nopein kiinteä vaihtoehto nettiyhteydelle. Valokuitukaapelissa, tai tarkemmin sanoen kaapelin yksittäisissä noin ihmisen hiuksen paksuisissa valokuitusäikeissä, data siirtyy sykkivän valon muodossa lähes valon nopeudella.

Valokuitua käytetäänkin tiedonsiirtoon kaikissa tilanteissa, joissa pitää siirtää paljon dataa paikasta toiseen mahdollisimman nopeasti.

Miksi valokuidun kapasiteetti on lähes ääretön?

“Usein sanotaan, että valokuidun nopeus ja kapasiteetti ovat lähes äärettömiä. Käytännössä näin onkin. Esimerkiksi kiinteistöihin vedettävissä valokuitukaapeleissa on useita valokuitusäikeitä. Säikeiden määrä riippuu kaapelin tyypistä ja kiinteistön koosta.”

”Alkuvaiheessa säikeistä otetaan käyttöön vain osa, ja loput jäävät tulevaisuuden tarpeisiin reserviksi. Jo pelkästään kahden valokuitusäikeen avulla kuidun nopeudeksi saadaan 100 Gbit/s yhtä aallonpituutta käyttämällä”, kertoo valokuituverkkojen asiantuntija Asko Kallio Elisalta.

Jos yhden aallonpituuden tekniikan käyttö ei tulevaisuudessa enää riittäisi, valokuidussa voidaan käyttää uusia niin kutsuttuja WDM-tekniikoita (WDM Wavelength Division Multiplexing). Niiden avulla yhteen valokuitusäikeeseen saadaan aikaan suuri määrä rinnakkaisia yhteyksiä siten, että kullakin yhteydellä on oma aallonpituutensa.

“Kun yhden aallonpituuden sisällä voidaan siirtää dataa 100 Gbit/s:n nopeudella, niin WDM-tekniikoita käyttämällä valokuidun tiedonsiirtokapasiteetti onkin jo terabittiluokassa. Siksi puhutaankin, että valokuidusta ei kapasiteetti lopu kesken, vaan kapasiteetti on käytännössä ääretön”, Kallio sanoo.

Yrityksille tarjottavien valokuitupohjaisten tietoliikenneliittymien nopeuksille ei siis ole teknistä ylärajaa vaan liittymänopeudet määrittyvät yrityksen tarpeiden mukaan.

Tyypillisiä liittymänopeuksia ovat 100 Mbit/s, 500 Mbit/s ja 1 Gbit/s, suuremmille yrityksille 10 Gbit/s ja uusimpana tulokkaana esimerkiksi datakeskuksien käyttämä 100 Gbit/s.

Miksi valokuituyhteys on helppo päivittää nopeammaksi?

Kun yritys esimerkiksi kasvaa tai sen liiketoiminta digitalisoituu, kiinteältä nettiyhteydeltä vaaditaan usein lisää tehoja varsin nopeasti. Valokuidulla tämä onnistuu helposti.

“Valokuidun kapasiteetin ja nopeuden nosto voidaan tehdä joko etänä tietoliikennelaitteita kuten reitittimiä konfiguroimalla tai sitten vaihtamalla tietoliikennelaitteet nopeammiksi. Esimerkiksi reitittimien elinkaaren pituus on tyypillisesti 5–7 vuotta.”

”Valokuitukaapelin elinkaaren aikana tietoliikennelaitteita uusitaan useita kertoja nopeammiksi ilman, että kaapelia tarvitsee uusia missään vaiheessa. Kuituverkossa ei tarvitse kärsiä kapasiteettipulasta”, Kallio kertoo.

Koska valokuidussa data liikkuu valon muodossa eikä sähkön muodossa kuten muissa kiinteissä tietoliikenneyhteyksissä, sähkömagneettiset häiriöt eivät siihen vaikuta.

Luotettavuus, vakaus ja ennustettavuus ovatkin valokuidun etuja. Data liikkuu sovitulla nopeudella ympäri vuorokauden, eivätkä kuidun nopeuteen vaikuta ruuhka-ajat, kuten kupariverkossa. Valokuituverkossa viive on olematon.

Lisäksi valokuituverkko tarjoaa saman siirtonopeuden molempiin suuntiin. Yrityskäytössä tämä on tärkeää digitalisoitumisen, pilvipalvelujen yleistymisen ja monien yrityskäyttöön suunniteltujen tietojärjestelmien toimivuuden kannalta.

Milloin valokuitu kannattaa valita kiinteäksi nettiyhteydeksi?

Monipuolisten hyötyjen vuoksi niin kuluttajat kuin yrityksetkin ovatkin äänestäneet jo pitkään valokuidun puolesta kiinteissä nettiyhteyksissä.

“Rakennamme Elisalla aktiivisesti uutta valokuituverkkoa koko ajan. Siksi kannattaakin olla meihin yhteydessä ja kysyä, miten valokuituyhteyden voi saada omaan toimipisteeseen. Elisan valokuitu saattaa jo olla valmiina kiinteistön talojakamossa, jolloin yhteyden kytkentä on nopeaa ja helppoa”, Kallio sanoo.

Pääsääntöisesti yrityksen kiinteäksi tietoliikenneyhteydeksi kannattaa aina valita valokuituyhteys, kun yrityksellä on yksikin kiinteä toimipiste, jossa työskentelee useita ihmisiä ja jossa työvälineenä käytetään pilvipalveluja. Liikkuvaan mobiiliin työhön kannattaa valita nopea ja luotettava 5G-yhteys eli mobiililaajakaista.

Ihan joka paikkaan valokuitu ei kuitenkaan sovi. Valokuidun ainoana heikkoutena on, että se on fyysinen kaapeli, joka pitää vetää maan alle ja kiinteistön rakenteisiin. Siksi valokuidun rakentaminen ei ole teknisesti ja taloudellisesti järkevää Suomen joka kolkkaan ja jokaiseen kiinteistöön.

Jos valokuitu ei osoittaudu järkeväksi vaihtoehdoksi toimipisteen nettiyhteydeksi, silloin kannattaa valita kiinteäksi laajakaistayhteydeksi kupariverkon sijaan langaton 5G-teknologia, jonka avulla voidaan rakentaa nopea ja laadukas nettiyhteys. Elisan 5G-verkko on kattava ja verkkoa laajennetaan jatkuvasti.

5G-teknologian avulla rakennetaan myös organisaation omaan käyttöön privaattiverkkoja paikkoihin, joihin valokuitukaapelia ei ole järkevä rakentaa. Langattomia ja nopeita 5G-yhteyksiä on rakennettu esimerkiksi suuriin satamiin, isoille tehdasalueille ja kaivoksiin.

Kiinnostuitko nopeasta ja luotettavasta valokuidusta? Ota yhteyttä.

Lue myös:

Valokuituverkko voi olla yllättävän lähellä

Valokuitu vai kiinteä 5G? Valitse yrityksellesi paras laajakaista

Kun bitit liikkuvat valon nopeudella, työnteko on sujuvaa 

Tökkiikö yrityksesi netti? Syy voi olla näissä!