IoT muuttaa öljyn kuluerästä omaisuudeksi

Lukuaika 2 min

Fluid Intelligencen IoT-sovellus auttaa raskasta teollisuutta seuraamaan koneidensa öljyn laatua reaaliajassa. Narrowband IoT -tekniikka helpottaa tiedonsiirron rakentamista vaativiin teollisuuskiinteistöihin.

”Olemme ihan pioneereja. Kun NB-IoT-verkkoja ei vielä virallisesti ollut, Elisa rakensi sellaisen toimistollemme, missä kykenimme testaamaan tuotteitamme”, Viktor Laitinen kertoo.

Laitinen on Jyväskylässä perustetun Fluid Intelligencen laboratoriojohtaja. Vuonna 2016 perustettu yritys auttaa IoT:n ja tekoälyn avulla teollisuusyrityksiä hallitsemaan hydrauliikka- ja voiteluöljyjen käyttöä suurissa tuotantolaitteissaan. ”Haluamme muuttaa kuluerän yritysten omaisuudeksi”, Laitinen tiivistää yrityksen mission.

Fluid Intelligence on suuren markkinan äärellä. Raskas teollisuus kuluttaa voiteluaineisiin noin 200 miljardia dollaria vuodessa. Suuri osa rahasta voitaisiin säästää.

IoT automatisoi käsityön

”Kun huolto on kohdallaan, hydrauliikkaöljyt voivat olla käytössä yli 40 vuotta”, Viktor Laitinen kertoo.

Mutta se edellyttää öljyltä puhtautta. Mitä nopeammin esimerkiksi koneiden öljyvuodot huomataan, sylinteriin päätyneet epäpuhtaudet havaitaan tai hydrauliikkaöljylle tärkeän antioksidantti-tason putoaminen tulee ilmi, sitä paremmin arvokkaat öljyt saadaan pidettyä iskussa.

”Perinteisesti koneiden öljyt tarkistetaan kerran vuodessa. Ongelmana on, että tarkistuksen jälkeen on vuosi aikaa, jolloin öljylle voi tapahtua mitä tahansa ilman, että kukaan huomaa.”

Fluid Intelligence varustaa esimerkiksi paperikoneen öljyn kuntoa seuraavilla IoT-sensoreilla. Ne ovat langattomasti yhteydessä yhtiön omaan pilveen, josta reaaliaikaiset raportit kulkevat asiakkaalle.

”Me autamme datan avulla asiakasta ennakoimaan huollon tarpeen.”

5G muuttaa hankalat paikat helpommiksi

Tähän mennessä Fluid Intelligence on luottanut tiedonsiirrossa Elisan langattomiin mobiiliyhteyksiin. Hiljattain yritys on aloittanut myös 5G-teknologioihin kuuluvan NarrowBand IoT:n hyödyntämisen. ”Elisa rakentaa NB-IoT -verkon koko maahan, joten mahdollisuudet sen hyödyntämiseen ovat meille hyvät”, Viktor Laitinen kertoo.

Alku NB-IoT:n kanssa vaati kuitenkin yritykseltä paljon omaa aktiivisuutta. ”Koska markkinoilla ei ollut valmiina sopivaa NB-IoT-ratkaisua, otimme yhteyttä laitteistojen valmistajiin ympäri maailmaa. Heidän kanssaan olemme suunnitelleet, testanneet ja valmistaneet communication boximme.”

Lantagattoman tietoliikenteen näkökulmasta Fluid Intelligencen teollisuusasiakkaat ovat haastavia kohteita. Usein IoT-sensorit sijaitsevat syvällä paksujen seinien ja betonirakenteiden suojissa. Uusi NB-IoT -tekniikka mahdollistaa laitteiden entistä pienemmän virrankulutuksen ja jopa 10 vuoden akunkeston sekä ennen kaikkea aiempaa paremman signaalitehon rakenteiden läpi.

”Uskon NB-IoT -tekniikan tekevän palveluistamme entistä parempia, sillä sen avulla kykenemme rakentamaan luotettavia verkkoja myös sellaisiin tiloihin, missä se on aiemmin ollut hankalaa”, Laitinen kertoo.

IoT mahdollistaa palvelujen tuotteistamisen

Kun Fluid Intelligencen IoT-tekniikkaan perustuva voiteluöljyn seurantajärjestelmä on asennettu, asiakkaan ei sen jälkeen tarvitse kuin seurata hänelle lähetettäviä raportteja.

Fluid Intelligencellä on neljä eritasoista eri laajuista palvelupakettia, joista asiakasyritys voi valita tarpeisiinsa sopivan. Laitinen uskoo, että öljyn- ja tuotantolaitteiden seurannassa liiketoiminta kehittyy yhä vahvemmin juuri palvelun suuntaan.

Fluid Intelligence pyrkii asiakaspalvelussaan helppouteen. Muutamalle asiakkaalle tarvittavat laitteet on jo lähetetty postitse. Yksinkertaisimmillaan riittää, kun asiakas laittaa töpselin seinään.

”Omistamme laitteet itse, jolloin asiakkaan ei tarvitse huolehtia niistä, vaan seurata vain raportteja. Ihmistä tarvitaan vasta, kun öljyn laadussa havaitaan vikaa.”

Fluid Intelligence on yksi Elisan kymmenistä Narrow Band IoT -verkkojen käyttäjistä Suomessa. Elisa pystyy avaamaan NB IoT -verkon tuotantokäyttöön missä tahansa Suomessa. NB IoT -verkkoon suunniteltu NB IoT -liittymä on tilattavissa yrityksille Oma Elisa -verkkopalvelusta.

Narrowband IoT (NB IoT) = Narrowband IoT on esineiden internetiä varten suunniteltu 5G-teknologia. Sillä on hyvä läpäisyky ja laaja peitto, ja se kuluttaa vähän energiaa ja mahdollistaa pitkät akun kestot ja alhaiset kustannukset. Narrowband IoT on myös yhteensopiva nykyisen 4G-verkon kanssa.