Valokuituverkko voi olla yllättävän lähellä 

Lukuaika 2 min

Miten Elisan valokuituverkko laajenee ja miten valokuituyhteys rakennetaan yrityskiinteistöihin? Mistä voi tietää, kuinka läheltä valokuituverkko jo löytyy?

Elisa rakentaa valokuituverkkoa aktiivisesti kaikkialla Suomessa erilaisiin tarpeisiin. Valokuituverkko voikin olla jo lähempänä kuin uskoisikaan.

“Kuluttajakäyttöön uutta valokuituverkkoa vedetään niin uusille asuinalueille kuin esimerkiksi vanhoille omakotitaloalueille tarpeen ja kysynnän mukaan. Samalla valokuituverkko laajenee kyseisillä alueilla sijaitsevien yrityskiinteistöjen läheisyyteen”, kertoo valokuituverkkojen asiantuntija Asko Kallio Elisalta.

Elisa rakentaa valokuituverkkoa paljon myös kattavan 5G-verkon rakentamisen yhteydessä. Nopea 5G-verkko pohjautuu vahvasti valokuituverkkoon. Mobiiliverkon tukiasemat liitetään valokuituverkkoon aina, kun se on realistisesti mahdollista. Siten myös 5G-verkon rakentaminen laajentaa Elisan valokuituverkon maantieteellistä laajuutta.

“Kannattaakin olla meihin yhteydessä ja kysyä, miten valokuituyhteyden voi saada omaan toimipisteeseen. Valokuituverkko voi jo olla yllättävän lähellä. Teemme jatkuvasti ehdotuksia yritysten tietoliikenneverkkojen kehittämiseksi”, Kallio sanoo.

Yrityskiinteistöihin kuituyhteyden rakentaminen lähtee usein liikkeelle asiakastarpeesta. Elisa rakentaa valokuituverkkoa myös asiakasvetoisesti, joten aina kannattaa olla Elisaan yhteydessä ja neuvotella valokuituyhteyden vetämiseksi. Tilanteesta ja sopimuksesta riippuen Elisa voi rahoittaa valokuituyhteyden rakentamisen osittain tai kokonaan.

“Usein liikekiinteistöihin rakennetaan valokuituyhteys, kun yksikin yritys sitä tarvitsee”, Kallio sanoo.

Miten valokuitu rakennetaan yrityskiinteistöön?

Kun kiinteistöön, jossa valokuituyhteyttä ei ole ennestään, vedetään valokuitukaapeli, ensimmäiseksi sovitaan työnjaosta operaattorin ja kuituyhteyden tilaajan välillä.

“Yleensä operaattori vastaa valokuitukaapelin vetämisestä julkisen katuverkon alueella. Operaattori hoitaa viranomaisilta tarvittavat luvat ja laskee kaapelin maan alle. Elisan valokuituverkon asentamisesta vastaavat asiantuntijat pitävät yhteyttä tilaajaan koko rakentamishankkeen ajan”, Asko Kallio kertoo.

Tilaajan vastuulla on huolehtia, että kiinteistön sisäverkko talojakamosta lähtien on ajan tasalla valokuituyhteyden ja yrityksen tarpeisiin nähden. Uudisrakentamisessa sisäverkot tehdään useimmiten valokuidulla. Saneerauksissa sisäverkko kannattaa aina modernisoida.

Uudisrakentamisessa rakentaja ja tontin omistaja vastaavat siitä, että tontin osuudelle tehdään valmiusputkitus, johon operaattori voi asentaa kuitukaapelin.

“Vanhoissa kiinteistöissä Elisa huolehtii käytännössä myös tontin alueella kulkevan valokuitukaapelin vetämisestä osana kuituverkon rakentamisen kokonaisuutta”, Kallio sanoo.

Miksi kannattaa siirtyä valokuituyhteyksiin ajoissa?

Yritysten liiketoiminnan digitalisoituminen ja pilvipalveluiden käytön yleistyminen vaativat luotettavia, varmoja ja tasalaatuisia kiinteitä tietoliikenneyhteyksiä.

“Jos yritys käyttää vanhaan kupariverkkoon perustuvaa tietoliikenneyhteyttä, yhteys on alttiimpi häiriöille ja katkoksille, nopeuden nosto liiketoiminnan tarpeiden muuttuessa ei onnistukaan helposti ja kupariverkon kostuminen voi aiheuttaa ongelmia yhteydelle. Vanhoissa kuparikaapeleissa ja tietoliikennelaitteissa näkyy luontainen ajan kuluminen ja sen mukana kasvaneet riskit”, Asko Kallio pohtii.

Luotettavampi valokuituyhteys kannattaa ottaa käyttöön jo ennen kuin riskit tärkeiden yhteyksien katkoksille kasvavat liiaksi ja tietoliikenteen suorituskyvystä tulee pullonkaula liiketoiminnalle.

“Työnteon sujuvuus kiinteässä toimipisteessä kannattaa varmistaa hyvällä valokuituyhteydellä ajoissa.”

Mikä on valokuitustrategia ja kenen kannattaa se tehdä?

Yrityksen, niin ison kuin pienen, sujuva toiminta varmistetaan aina liiketoiminnan kanssa ajan tasalla olevilla nettiyhteyksillä.

“Sen sijaan, että yritys reagoisi esiin tuleviin ongelmiin ja tarpeisiin haaste kerrallaan, sen kannattaa luoda visio, mihin kaikkeen se tulee tietoliikenneyhteyksiä lähivuosina tarvitsemaan. Valokuitustrategia on hyvä työkalu tähän”, Asko Kallio kertoo.

Valokuitustrategian ideana on suunnitella, millaisia tietoliikenneyhteyksiä yrityksen liiketoiminta tarvitsee tulevaisuudessa ja miten yhteyksiä kehitetään ja ylläpidetään. Erityisen tärkeä valokuitustrategian tekeminen on yrityksille, joiden liiketoimintaan vaikuttavat tekoäly, automaatio, robotiikka ja IoT.

Niiden kaikkien perusta on laadukas tietoliikenneverkko, johon usein kuuluvat sekä valokuituyhteys että mobiili 5G-yhteys. Valokuitustrategia sopii kaiken kokoisille yrityksille, niin kansainvälisille pörssiyhtiöille kuin pienille aloitteleville kasvuyrityksillekin.

“Kun yrityksen tietoliikenneverkko on ajan tasalla ja sitä kehitetään suunnitelmallisesti tulevaisuuden vision perusteella, tietoliikenteeseen perustuvaa liiketoimintaa voidaan polkaista liikkeelle nopeasti ja myös skaalata ketterästi.”

Miten saan valokuituyhteyden Elisalta?

Kannattaa olla yhteydessä Elisaan ja kysyä, miten valokuituyhteys voidaan toteuttaa yrityksen toimipisteeseen tai toimipisteisiin.

Tutustu Elisan valokuitupohjaisiin yrityspalveluihin:

Lue myös

Kun bitit liikkuvat valon nopeudella, työnteko on sujuvaa

Miten valita yritykselle paras nettiyhteys

Valokuitu vai kiinteä 5G? Valitse yrityksellesi paras laajakaista

Tökkiikö yrityksesi netti? Syy voi olla näissä!