Savonia-ammattikorkeakoulun suljettu 5G-verkko on tärkeä testialusta

Lukuaika 2 min

Savonia-ammattikorkeakoulun 5G-verkko varmistaa, että opiskelijat ovat ajan tasalla, ja se lähentää oppilaitosta myös alueensa yrityksiin.

Kuva: Savonia AMK

Suomen yliopisto- ja ammattikorkeakoulukentässä omia, opetuskäyttöön rakennettuja 5G-verkkoja ei vielä kovin montaa ole.

Niiden avulla testataan ja pilotoidaan kuitenkin jo nyt palveluja, joiden merkitykset ovat parhaimmillaan kauaskantoisia.

Yksi 5G:n hyödyntämisen edelläkävijöistä on Pohjois-Savossa toimiva Savonia-ammattikorkeakoulu, joka yhdistää koulutusohjelmissaan esineiden internetin (IoT) ja 5G:n hyödyntämistä.

Savoniaan hankittavan 5G-testiverkko on täydessä toimintavalmiudessa alkuvuodesta 2021.

Oma 5G-verkko tukee koulutusta ja pilotointia

”Opetuksessa omaa 5G-testiverkkoa on tarkoitus hyödyntää yleisen mobiilitietotekniikan syventämiseen osana Savonian koulutusohjelmia”, kertoo koulutusvastuupäällikkö Kimmo Myllymäki Savonia-ammattikorkeakoulusta.

”Palvelujen kehittämisen näkökulmasta verkko mahdollistaa erilaisten IoT-sovellusten testauksen ja pilotoinnin, sekä erilaisten TKI-hankkeiden että Savonian tutkinto-ohjelman opiskelijoiden voimin.”

Laajennettua todellisuutta tukevien virtuaalilasien kaltaisten päätelaitteiden testaukset sekä sisätilapaikannusta hyödyntävät, teollisuuden ja kiinteistön hoidon käyttöön soveltuvat automaattisesti liikkuvat koneet ja laitteet ovat muita esimerkkejä kehityskohteista, jotka tarvitsevat erittäin nopeaa langatonta verkkoa.

Suora yhteys yritysmaailmaan

Kun 5G-verkko saadaan Savoniassa käyttöön, pääsee myös erilaisten palvelujen kehittäminen vauhtiin.

”Yhtenä tavoitteena on sellaisten ratkaisujen löytäminen, jotka voisivat tukea Pohjois-Savon yrityksiä digitalisaation kehittämisessä. Tämä edellyttää palveluita, jotka parantavat digikyvykkyyksiä, edistävät teknologiatestausta ja lisäävät yritysten verkottumista digitalisaation alueella”, Myllymäki pohtii.

Savoniaan saadaan alkuvuodesta IoTia hyödyntävä minituotantolinjasto, johon voidaan liittää vaikkapa erilaisia langattomia IoT-sensoreita ja automaation toimintalaitteita, ja näin testata 5G:n mahdollisuuksia todellisuutta vastaavassa ympäristössä. Alueen laaja metalliteollisuus on yksi esimerkki yritysklustereista, jotka saavat tästä hyviä työkaluja tuotantonsa tehostamiseen.

”Savonian 5G-testiverkon hyödyt koskettavat ympäröivää yhteiskuntaa prosessien valvonnasta terveydenhoitoon ja vaikkapa vedenpuhdistukseen. Hyvin monella tasolla ja tavalla, hyvin nopeasti sen jälkeen, kun se on saatu käyttöön”, Myllymäki arvioi.

5G varmistaa, että valmistuvat opiskelijat ovat ajan tasalla

Suomi on yksi 5G-verkkoteknologian edelläkävijämaista. ”Olemme tienraivaajia myös 5G:n päälle rakennettavien palvelujen kehitystyössä. Kokeilukulttuuriin kannustetaan ylintä valtionhallintoa myöten, ja testiverkkojen kaltaiset alustat tarjoavat erinomaiset puitteet vuorovaikutteisuuteen ja jatkuvaan oppimiseen tavalla, josta on aitoa hyötyä yhteiskunnalle”, Myllymäki sanoo.

Myllymäen mukaan 5G tarjoaa oppilaitosten näkökulmasta huikeat mahdollisuudet pysyä teknisessä kehityksessä mukana ja varmistaa, että valmistuvilla opiskelijoilla on hyvät perustiedot 5G:n suomista mahdollisuuksista.

”Maailma on 5G:n ansiosta pian hyvin erilainen kuin tänään. On kuitenkin virheellistä odottaa, että kaikki mullistuisi kertaheitolla, nopeassa aikataulussa. Kehitystyö, testaaminen ja jatkuva kokeilu ottavat aikansa, mutta tuottavat pitkässä juoksussa parhaan lopputuloksen.”

Elisan 5G-verkko on jo kattava niin kuluttajien, kuin yritysten tarpeisiin

Elisan 5G-verkon alueella asuu yli 1,8 miljoonaa suomalaista ja verkon kattavuus laajenee nopeaa tahtia. Edelläkävijäorganisaatiot ovat Suomessa investoineet 5G-teknologioihin ja pilotoineet erilaisia 5G:tä hyödyntäviä ratkaisuja.

Näitä ovat esimerkiksi 5G:n yhdistäminen muihin teknologioihin kuten automaatioon ja robotiikkaan, tekoälyyn ja koneoppimiseen, datan hallintaan, pilviratkaisuihin sekä esineiden internetiin (IoT).

Kimmo Myllymäki osallistui syksyllä 2020 Kauppalehti Kasvajat -kiertueeseen, pitäen puheenvuoron Elisan kutsumana Kuopion tilaisuudessa.

Lue myös

5G-teknologiat luovat yrityksille kilpailuetua

Supercellin oma 5G-verkko yltää Wood Cityn joka sopukkaan

Elisa vei Valmetin tietoverkon 2030-luvulle

Valokuituverkko voi olla yllättävän lähellä