Elisa vei Valmetin tietoverkon 2030-luvulle

Lukuaika 2 min

Elisa oli Valmetin pääkumppani, kun yrityksen 150 toimipistettä käsittävä globaali tietoverkko rakennettiin uusiksi.

Moderni SD-WAN -verkko on kivijalka, jonka päälle voi rakentaa yrityksen toimintaa pitkälle tulevaisuuteen.

Moni yritys miettii parhaillaan perinteisen yritysverkkonsa uusimista. Sellu-, paperi- ja energiateollisuuden ratkaisuja toimittava Valmet oli tässä tilanteessa vuonna 2020.

Valmetin tietoverkon piti vastata entistä paremmin nopeasti muuttuvan liiketoiminnan haasteisiin.

”Halusimme saada kokonaisuuden dynaamisemmaksi, joustavammaksi ja ketterämmäksi”, kertoo Valmetin IT-palveluista vastaava johtaja Sampo Vörgren.

Digitalisoituvassa maailmassa yritysverkko on paljon vartijana, sillä Valmetin kaltaisten globaalien yritysten koko toiminta nojaa toimivaan tietoliikenteeseen.

Verkkouudistuksen kumppaniksi valikoitui syksyllä 2020 Elisa sekä tietoliikennekapasiteettia ympäri maailmaa tarjoava Vodafone.

Maailmanlaajuisesta koronapandemiasta huolimatta jättihanke saatiin maaliin vuoden 2022 alkupuolella.

Uusiksi meni koko yritysverkko palomuureista aina toimistojen sisäverkkoihin. Toimipisteitä yhdistävä WAN-verkko suunniteltiin täysin uudella filosofialla.

Valmetin modernissa SD-WAN -verkossa fyysiset tietoliikenneliittymät ja verkon looginen rakenne on eriytetty toisistaan.

Valmetin yritysverkkoa ohjataan keskitetysti

Käyttäjille uusi verkkoarkkitehtuuri näkyy pienempinä viiveinä, sillä heidän tarvitsemansa datayhteydet reititetään aina optimaalista reittiä.

Erityisesti tämä hyödyttää etätöitä tekeviä ja pilvipalvelujen käyttäjiä. Valmetin IT-toiminnolle entistä vikasietoisempi verkko taas merkitsee mielenrauhaa.

”Meillä on täysi näkyvyys globaalin verkon toimintaan”, Vörgren kertoo.

Tärkein syy verkkouudistukselle olivat liiketoiminnan vaatimukset. Ohjelmoitava verkko on nopeasti muunneltavissa ja skaalattavissa tarpeiden tai maantieteellisen fokuksen muuttuessa. Siihen voidaan yhdistää eri tekniikoita ja eri operaattoreiden tietoliikenneyhteyksiä yhdeksi saumattomaksi kokonaisuudeksi.

”Moderni verkko mahdollistaa keskittymisen liiketoiminnan digitalisointiin ja kehittämiseen.”

Yritysmaailmassa nopeat muutokset ovat arkipäivää. Esimerkki tästä on tuore fuusio, jossa venttiilivalmistaja Neles sulautui osaksi Valmetia. Ohjelmoitavaan SD-WAN -verkkoon uusien toimipisteiden tai palvelukeskusten liittäminen on teknisesti nopeaa ja helppoa prosessien ollessa kunnossa.

Yritysohjelmistot ovat nekin uudistumassa. Ennen omassa konesalissa pyörineet ohjelmistot vaihtuvat pilvipalveluihin tai verkon yli käytettäviksi vuokraohjelmistoiksi.

Muutos edellyttää meiltä moderneja verkkokyvykkyyksiä.

Valmetin yritysverkon tietoliikennemäärät ovat nopeassa kasvussa. Videota, puhetta ja dataa siirtyy verkossa vuosi vuodelta enemmän.

”Vanha ratkaisumme alkoi jo rajoittaa dataintensiivistä liiketoimintaa”, Sampo Vörgren kertoo.

Ohjelmoitavassa verkossa uutta tiedonsiirtokapasiteettia voi ottaa kustannustehokkaasti käyttöön tarpeen mukaan.

Tämä on myös kustannustehokkaampi kuin vanha verkkoratkaisumme.

Tuloksia syntyy yhteistyöllä

Valmetin Next Generation Network -projekti käynnistyi tammikuussa 2021. Globaalissa projektiorganisaatiossa oli parhaimmillaan yli 150 henkilöä Valmetilta, Elisalta ja Vodafonelta.

Tietoliikenteen piti toimia yli 14 000 hengen organisaatiossa keskeytyksettä.

Ensimmäinen askel oli siirtää Valmetin olemassa olevat palvelut ja verkkotoiminnot Elisan verkon hallintapalveluun. Sen jälkeen verkon uudistus lähti käyntiin vaiheittain jopa kymmenen toimipisteen viikkotahdilla.

Omat haasteensa projektiin toivat monen toimittajan aikataulujen sovittaminen yhteen ja samaan aikaan maailmalla jyllännyt Covid19 -pandemia. Ongelmiltakaan ei vältytty.

”Siinä vaiheessa Elisa lunasti luottamuksemme. Lisää resursseja järjestyi nopeasti”, Vörgren kertoo.

Syksyn 2021 haasteista selvittiin maailmanluokan projektikoordinaation avulla. Nyt voi ihastella lopputulosta.Maailman mittakaavassakin Valmetin uusi yritysverkko on merkittävä jo käytössä oleva SD-WAN -verkkototeutus.

Sampo Vörgren korostaa vielä yritysverkon kriittistä roolia yrityksen toiminnalle.

”Tämä on meille tärkeä pohjakyvykkyys, moderni verkko, jonka varaan yritys voi rakentaa toimintaansa pitkälle tulevaisuuteen.”

Myös verkkouudistuksen kumppani on onnistunut ylittämään odotukset.

Projektin aikana Elisa on lunastanut lupaukset täysimääräisesti. Kun kaikki puhaltavat yhteen hiileen, saadaan maailmanluokan lopputuloksia.

Nyt koko Valmetin globaali tietoverkko toimipisteiden sisäverkoista lähtien on Elisan NOC (Network Operations Center) -palvelun ympärivuorokautisessa valvonnassa.

Elisa kantaa vastuun siitä, että Valmetin verkko toimii ympäri maailmaa. Valmetin omaan järjestelmään tulevat verkkoyhteyksiä koskevat palvelupyynnöt ohjautuvat nekin automaattisesti Elisan ylläpitäjille, ja palvelupyyntöjen tilanne näkyy reaaliajassa Valmetin tietohallinnolle.

”Verkkouudistushanke loi tukevan pohjan tulevalle yhteistyöllemme”, Vörgren kiittelee.

Lue myös

NOC takaa yrityksellesi toimivan ja turvallisen verkkoympäristön

SD-WANilla optimoitu yhteys

Vakioitua tehokkuutta NOC-palvelun avulla, case Stanley Security

Artikkeli englanniksi: Elisa took Valmet’s data network to the 2030s