Pienestä oivalluksesta johtavaksi teollisuuden digitalisaatiojärjestelmien toimittajaksi

Lukuaika 2 min

Olemassa olevan datan tehokas kerääminen tekoälyn analysoitavaksi antaa valmistavalle teollisuudelle kilpailukyvyn tehostaa ja optimoida tuotantoa ja koko toimitusketjua.

Tänään Elisa IndustrIQ on 16 maassa ja yli 20 lokaatiossa toimiva, yksi maailman johtavista teollisuuden digitalisaatiojärjestelmien toimittajista. Kaikki alkoi pienestä oivalluksesta noin viisi vuotta sitten.

Silloin oivalsimme, että Elisa toimii itse asiassa kuin mikä tahansa valmistavan teollisuuden yritys. Olimme jo muuttaneet omaa palvelutuotantoamme niin, että tiesimme tarkasti, mitä Elisan tietoliikenneverkossa tapahtuu.

Kytkeydyimme kaikkiin järjestelmiimme, joista dataa oli saatavilla, keräsimme todella paljon dataa ja analysoimme sitä tekoälyn avulla. Analyysin pohjalta rakensimme vikoja tunnistavan, ennakoivan ja koneoppivan hälytysjärjestelmän.

Tuloksena Elisan verkon palvelutuotanto on nyt lähes täysin automatisoitu. 90 prosenttia kaikista verkon vioista voidaan ennakoida ja hoitaa kuntoon ennen vikatilannetta.

Elisan digitaalinen tehdas ei kärsi seisokeista. Lisäksi verkon suorituskykyä optimoidaan jatkuvasti automaattisesti, mikä muun muassa säästää sähkönkulutuksessa ja on auttanut Elisaa saavuttamaan hiilineutraaliuden.

Elisan Smart Factoryn syntyhistoria

Samalla logiikalla lähdimme vuonna 2016 kehittämään Smart Factory -tuotetta. Tavoitteenamme on auttaa valmistavaa teollisuutta hyödyntämään saatavilla olevaa dataa, jotta valmistuksen ongelmat voidaan ratkaista, seisokkien määrä minimoida ja koko tuotantoketjua tehostaa sekä tuotantoa kasvattaa kestävällä tavalla.

Aluksi meitä ei otettu vakavasti Suomessa. Saimme kuulla, ettei mobiilioperaattori voi ymmärtää valmistavaa teollisuutta. No, lähdimme sitten maailmalle. Olemme saaneet tehdä isoja digitaalisia järjestelmiä merkittäville brändeille, kuten Procter & Gamble, Mars, Bayer ja Danfoss.

Oivalluksemme osoittautui oikeaksi ja liiketoimintamme kasvoi. Strategiamme tavoitteena on olla maailman johtava teollisuuden digitalisaatiojärjestelmien toimittaja. Sen mukaan olemme tehneet yritysostoja ja luoneet yhteisen brändin, Elisa IndustrIQ.

Siihen kuuluu yli 700 henkilön asiantuntijatiimi, joka toimii yli 20 toimistossa, 16 maassa ja palvelee yli tuhatta valmistavan teollisuuden asiakasta. Voidaan sanoa, että olemme jo nyt yksi alan johtavista toimijoista.

Toimimme valituilla toimialoilla – erityisesti osaamista ja kokemusta löytyy elektroniikan ja puolijohteiden valmistuksesta, elintarviketeollisuudesta, konepajateollisuudesta, lääketeollisuudesta, lääkelaitteiden valmistuksesta sekä uusimpina alueina auton akkujen ja aurinkokennojen valmistuksesta.

Reaaliaikaisen datan ja tekoälyn avulla olemassa olevasta tehtaasta kaikki tehot irti

Elisa IndustrIQ auttaa valmistavaa teollisuutta parantamaan kilpailukykyään. Autamme yrityksiä hyödyntämään jo olemassa olevaa dataa reaaliaikaisen analytiikan ja koneoppivan tekoälyn avulla ilman, että niiden tarvitsee investoida lisää tehtaaseen.

Teollisuudessa kertyy paljon dataa, mutta sitä ei osata hyödyntää tehokkaasti siten, että olemassa olevasta tehtaasta ja toimitusketjusta saataisiin kaikki kyvykkyys irti.

Myös valmistavan teollisuuden pitää pystyä reagoimaan paljon nykyistä nopeammin ja ketterämmin toimintaympäristön muutoksiin, oli kyse sitten kuluttajien tarpeiden muutoksista, ilmastonmuutoksesta tai koronapandemiasta.

Ketteryys, nopeus ja personoidut tuotannot eivät onnistu ilman reaaliaikaista dataa koko toimitusketjusta sekä jatkuvaa tuotannon ja toimitusketjun optimointia.

Elisa IndustrIQ:n erikoisuutena on tarjota kahden tason ratkaisuja. Riippumatta siitä, mitä järjestelmiä tehtaassa jo on, voimme kytkeytyä kaikkiin jo olemassa oleviin järjestelmiin ja alkaa kerätä niistä dataa tekoälyn analysoitavaksi.

Kun siiloutuneista järjestelmistä tuodaan data yhteen paikkaan, sitä voidaan analysoida reaaliaikaisesti ja sen perusteella tuotantoa ja toimitusketjua ennakoida ja optimoida ilman, että olemassa oleviin järjestelmiin tarvitsee tehdä muutoksia.

Toisessa vaiheessa, kun yritys on siihen valmis, voimme tuoda modulaarisesti uusia tuotannon ohjauksen ja suunnittelun järjestelmiä tehostamaan tuotantoa ja toimitusketjua sekä optimoimaan alihankintaketjun kyvykkyyttä ja varastoa.

Tällainen modulaarinen lähestymistapa on joustava. Valmistavan teollisuuden yritys pääsee liikkeelle nopeasti, oppii uutta jatkuvasti, eikä sitoudu yhteen järjestelmätoimittajaan.

Tässä nopeasti muuttuvassa maailmassa teollisuusyrityksen johdon kannattaakin kysyä itseltään, millaisen strategisen kumppanin se haluaa.

Onko kumppani sellainen, joka ymmärtää mitä maailmassa tapahtuu ja mitä teknologiset ratkaisut ja tekoäly mahdollistavat, ja joka tarjoaa skaalautuvan, modulaarisen ja joustavan teollisuuden digitalisaatiojärjestelmän?

Elisa IndustrIQ – Making intelligent manufacturing happen

Lue myös

Tulevaisuuden tehdas on yksi suuri IoT-ratkaisu

Verkkoteknologiat automatisoituvat nyt nopeasti

Digiasioinnin kehittäminen tehostaa ja parantaa asiakaskokemusta – myös pienillä investoinneilla

Seuraa omaisuuttasi tai olosuhteita – näin käytät IoT-dataa

Kirjoittanut

Kari Terho
Liiketoimintajohtaja

Kari Terho on Elisa Smart Factoryn globaali myynnin johtaja. Hänen tehtävänään on auttaa teollisuusyrityksiä hyödyntämään älykkäitä tehdasratkaisuja, joiden avulla yritykset voivat tehostaa operatiivisia toimintojaan. Karilla on yli kolmen vuosikymmenen kokemus ohjelmisto- ja televiestintäratkaisujen myynnistä, ja Karia motivoi työssä erityisesti se, että hän pystyy tunnistamaan asiakkaiden piilossakin olevat tarpeet ja toiveet ennakoivasti, ja että asiakas saa häntä hyödyttävät ratkaisut, joka ikinen kerta. Vapaa-aikoina Karin tavoittaa golfkentiltä.