Taitaja-kilpailusta otetaan vauhtia ICT-alan työuralle

Lukuaika 2 min

Elisa oli mukana Taitaja2021 -tapahtumassa 18.-20.5.2021, jossa kilpailtiin ammattitaidon alle 22-vuotiaiden Suomen mestaruuksista. Taitaja on Suomen suurin ammatillisen koulutuksen tapahtuma, ja sen teemat olivat tänä vuonna yhdessä tekeminen, yhdenvertaisuuden edistäminen sekä vastuullisuus.

ICT-asiantuntijamme Markus Lintuala ja Mika Vilpo olivat mukana IT- ja viestintäteknologialajiperheen Tietokoneet ja verkot –lajissa tuomareina, johon he toimittivat asiakaspalveluun ja julkipilvipalveluihin liittyvät tehtävät.

Markus ja Mika ovat jo tuttuja kasvoja Taitaja-tapahtumissa. Kumpikin on ollut mukana kilpailun huumassa sekä osallistujan että tuomarin roolissa. Tällä kertaa he hoitivat tuomaroinnin etäyhteyksien avulla, mikä oli toki erilainen kokemus, mutta sujui mutkitta. Kilpailu kesti kolme päivää, ja verkon välityksellä yleisö pääsi osallistumaan tapahtumaan mistä tahansa.

Markus Lintuala
Markus Lintuala

Työelämälähtöisyys näkyy kilpailun tehtävissä

Tietokoneet ja -verkot -lajin tehtävät perustuvat tietoliikennetekniikan perustutkintoon, jonka ammattinimikkeitä ovat elektroniikka-asentaja ja ICT-asentaja. Työtehtäviä voivat näissä rooleissa olla esimerkiksi tietoliikenne- ja tietokonelaitteiden asennukset ja käyttöönotto, tai huolto- ja asennustoimintaan liittyvät asiakaspalvelutyöt.

”Asiakaspalvelutehtävässä oli mielenkiintoista nähdä, miten kilpailijat suhtautuivat vähän edellisille vuosikymmenille jumahtaneeseen asiakkaaseen, jonka suurimmat ongelmat olivat rosvot Habbo Hotellissa ja turvallinen Netscape-selain. Kilpailijoiden suhtautuminen oli yllättävän hyvää – asiakkaalle jaksettiin rauhallisesti selittää asiat perin pohjin, ja ongelmat tulivat korjatuiksi”, Mika kertoo.

”Iltapäivän julkipilvitehtävä oli lähes suoraan oikeasta elämästä. Tehtävän asiakas voisi olla suoraan meidän asiakas tarpeineen. Tehtävässä turvallisten ryhmätyökalujen lisäksi asennetaan verkkosivut modernisti Azureen ilman virtuaalikoneita”, Markus jatkaa.

Havainnekuva asiakaspalvelutehtävästä
Havainnekuva asiakaspalvelutehtävästä

ICT-koulutuksen edistäminen tapahtuman keskiössä

Mika on päässyt kokeilemaan taitojaan kilpailussa ensimmäisen kerran jo vuonna 2001, jolloin Tietokoneet ja -verkot oli ensimmäistä kertaa omana lajinaan mukana Taitaja-kilpailussa. Tuolloin hänen mukaansa tarttui laatuaan ensimmäinen lajin Suomen mestaruus.

Markus kilpaili ensimmäistä kertaa vuonna 2009, ja vahvojen näyttöjen myötä työura Elisalla lähti lennokkaasti käyntiin heti tämän jälkeen. Molemmilla on myös kokemusta ja näyttöjä kansainvälisistä kilpailuista IT-alalla.

Nuorten osaajien sparraaminen ja ICT-koulutuksen edistäminen ovat molemmille tärkeitä asioita, ja miesten kädenjälki näkyykin myös Taitaja-kilpailun uudistamisessa muiden järjestäjäorganisaatioiden kanssa.

Vastuullisuus ammatillisen koulutuksen kehittämisessä on vahvasti läsnä Taitaja-konseptissa. ICT-alan osaamisen kannalta keskeiset teknologiat muuttuvat muutamassa vuodessa paljon, ja Taitaja-konsepti on erinomainen paikka tuoda ajankohtaisia osaamistarpeita esiin.

Lue myös

Taitaja2021-tapahtuman nettisivut

Kurkistus IT-järjestelmäasiantuntijan työpäivään

Taitaja-kilpailusta lentävä lähtö ICT-alan työuralle

Taitaja-kilpailusta otetaan vauhtia ICT-alan työuralle