Työpaikka vaihtuu joka ikinen päivä

Lukuaika 3 min

Technopoliksen palvelujohtaja Niko Pullin toimisto pilvessä antaa työhön vapauden. Täysin paikkariippumaton työ onnistuu, kun työntekijöiden tarpeita kuunnellaan ja pelisäännöt sovitaan selviksi.

Teksti ja kuvat: Juho Pavola

Niko Pulli ottaa vieraan vastaan Technopoliksen ala-aulassa Helsingin Salmisaaressa. Hetki mietitään, missä olisi parasta keskustella. Aulapalvelusta löytyy sopiva neuvotteluhuone seuraavaksi tunniksi. ”Itselläni ei ole omaa työpistettä ollenkaan”, Pulli sanoo.

Niko Pulli
Niko Pullin työ on luonteeltaan liikkuvaa, mutta toimistollakin ollessaan hän pyrkii istumaan joka päivä eri paikassa. Näin tapaa luontevasti eri ihmisiä ja pääsee vaihtamaan ajatuksia.

Jos maailmaa on tottunut katselemaan jykevän tammipöydän takaa, työ ilman työpistettä voi tuntua oudolta.

Pullin työpaikassa Technopoliksessa paikkariippumaton työ on käytännöllistä ja arkista tekemistä.

Palvelujohtajana Pullin tärkein tehtävä on kuunnella asiakkaiden tarpeita. Yli 1700 asiakasyrityksen tarpeet eivät oman toimiston pöydän takaa aukea.

Pullin työ on liikkuvaa. Hän on pari päivää viikossa tien päällä, kiskoilla tai lentokoneen siivillä. Muuten hänen arkensa on istumista toimistossa ja neuvotteluhuoneiden pöydissä.

”Pyrin istumaan joka päivä eri paikassa. Sillä tavalla tapaan luontevasti myös eri ihmisiä ja pääsen vaihtamaan mielipiteitä. Paikkariippumattomuus antaa vapautta, mutta ihmiskontakti on tärkeää.”

Liikkuva työ vaatii selkeät pelisäännöt

Paikasta riippumattoman työn onnistuminen vaatii Pullin mielestä ennen kaikkea sitä, että yhtiön johto sitoutuu siihen.

”Tärkeintä on yrityksen kulttuuri, toimintamalli ja johdon hyväksyntä. Eihän kenenkään työtä enää nykyään mitata sen mukaan, miten pitkään hän istuu toimistolla.”

Tai jos mitataankin, se ei Pullin mielestä ole järkevää. Nykyajan työssä onnistuminen mitataan tuloksilla. Tämä puolestaan kulkee käsi kädessä paikkariippumattoman työskentelyn peruskiven eli luottamuksen kanssa.

Nykyajan työssä onnistumista tulisi mitata tuloksilla, eikä toimistolla istumisen määrällä.

”Onnistuminen vaatii luottamusta työntekijöihin. Koska työntekijät eivät ole kollegoiden katseen alla, työmalli vaatii yhtä lailla vastuuntuntoa myös työntekijöiltä.”

Vastuulla Pulli tarkoittaa vastuuta paitsi yhtiötä myös omaa itseään kohtaan. Vapaampi työ venyttää työaikoja. Välillä menee ylitöiksi ja välillä päivä voi sujua työsopimusta sukkelammin. Työpäivän keskipituuden pitäisi kuitenkin pysyä kahdeksan tunnin tietämillä.

”Siksi paikkariippumaton työ edellyttää selkeitä sääntöjä: missä ajassa yhteydenottoihin odotetaan vastattavan ja miten erilaisissa yhteisissä jaetuissa työtiloissa pitää käyttäytyä.”

Muutos onnistuu, kun ihmisiä kuunnellaan

Viimeisin askel kohti paikkariippumatonta työtä Technopoliksessa otettiin vajaat kaksi vuotta sitten. Silloin yhtiön pääkonttori Helsingin Salmisaaressa päivitettiin kokonaisvaltaiseksi toimintaperusteiseksi konttoriksi.

”Erilaisissa tiloissa voin tehdä eri asioita ja voin vaihdella paikkaa fiiliksen mukaan. On työpisteitä merinäköalalla, perinteistä toimistopöytää ja hiljaisia tiloja puheluita varten.”

Niko Pulli ja paikkariippumaton työ
Pulli muistuttaa, että paikkariippumattomuus ei välttämättä sovi kaikille ja senkin tulee olla okei. Parhaiten malli toimii kun työntekijöiden tarpeita ja toiveita kuunnellaan avoimesti.

 

Muutos on mahdollisuus, mutta samalla se on aina joillekin uhka.

Pulli antaa neuvoksi sen, että ennen vanhan konttorimallin hylkäämistä työpaikalla seurattaisiin, minkälaisia työtehtäviä ihmiset tekevät ja minkälaisia tiloja he työssään tarvitsevat ja toivovat.

Muutos on helpompi hyväksyä, kun toiveita kuullaan ajoissa ja aidosti.

”Jollekin paikkariippumaton työ sopii, toiselle ei niin hyvin, ja senkin pitää olla okei. Osalla on myös tehtäviä, jotka vaativat omaa työpistettä. Lakiasianjohtajamme työskentelee edelleen omassa huoneessaan, jonka oven saa kiinni, koska hänen työnsä sitä vaatii.”

Pullin toimisto sijaitsee pilvessä

Pulli ei mielellään arvaile, minkälaista hänen työnsä on kymmenen tai 15 vuoden kuluttua. Varmaa on vain se, että työ muuttuu ja entistä liikkuvampaan suuntaan.

”Hyödynnämme tekniikkaa entistä enemmän, minkä ansiosta matkustelu vähenee entisestään. Asiakastyössä henkilökohtaisilla tapaamisilla on silti tärkeä paikkansa.”

Niko Pullin mielestä työkulttuurin muuttuminen on suuri mahdollisuus. Hän yrittää omalta osaltaan levittää ajatusmallia myös Technopoliksen asiakasyrityksiin.

Paikkariippumaton työ lisääntyminen edellyttää yrityksiltä myös investointeja myös kunnon tekniikkaan.

”Teknologiaa ei tarvitse hallita itse, mutta sopimuskumppaniin pitää voida luottaa samalla tavalla kuin esimiehen työntekijöihinsä.”

Pulli tunnustautuu kuuluvansa heihin, joille työkulttuurin muutos on mahdollisuus.

Hän toivoo voivansa levittää ajatusmallia paikkariippumattomasta työstä myös Technopoliksen asiakasyrityksiin. Käytännössä Pullin oma toimisto sijaitsee jo nyt pilvessä.

”Haen lapset matkalla kotiin ja jatkan tarvittaessa töitä, kun he ovat menneet nukkumaan. Kyllä se minun mielestäni on mukavampaa kuin saapua samaa asiaa varten kaksi tuntia aikaisemmin toimistolle seuraavana aamuna.”

Lue myös

Hybridityön johtaminen – parhaat toimintatavat

Miten Elisa auttaa hybridityön käytäntöön viemisessä?

Etätyö vaatii johtajalta aikaa, empatiaa ja selkeyttä

Tutustu Elisan yrityksille tarjoamiin etätyöratkaisuihin