Testi: Uuden ajan työpuhelimet – Samsung Galaxy Z Fold3 ja Flip3 taipuvat työntekoon

Lukuaika 4 min

Taittuvanäyttöinen puhelin hurmaa heti ensi kosketuksella. Aidosti erilaiset Flip3 ja Fold3 ovat huippuluokan työpuhelimia, joilla pärjää työkäytössä pitkään.

Samsungin taittuvanäyttöiset Galaxy Z Flip3 ja Galaxy Z Fold3 -puhelimet ovat parantuneet uuden sukupolven myötä merkittävästi. Taittuvat näytöt kestävät kymmeniätuhansia avauksia ja molemmat mallit ovat vedenkestäviä. Suorituskyvystä vastaa tämän hetken nopeimpiin kuuluva Qualcomm Snapdragon 888 -järjestelmäpiiri yhdessä ison muistin ja tallennustilan kanssa.

Molempien mallien amoled-näytön kirkkaus ja väritoisto ovat huippuluokkaa. Puhelimia voi käyttää päivänvalossa ongelmitta. Metalliset kehykset ja panssarilasi varmistavat kestävyyden kovassakin käytössä. Puhelimia on mahdotonta vääntää kädessä, vaikka puhelimet ovat auki taitettuina varsin ohuet. IPX8-suojausluokituksen myötä ne kestävät tilapäisen upotuksen veteen.

Galaxy Z Fold3 on kolme laitetta yhdessä paketissa

Samsung Galaxy Z Fold3 on liikkuvan yrittäjän näkökulmasta monipuolisuudellaan aivan omassa luokassaan. Kokoon taitettuna taskuun mahtuva puhelin toimii avattuna sujuvasti myös tablettina ja laajentuu tietokoneeksi näyttöön kytkiessä. Tällaiseen joustavuuteen ei muilla laitteilla päästä. Kun monipuolisuuteen tottuu, on näistä ominaisuuksista vaikea luopua.

Puhelimena Fold3 on huippuluokkaa. Ulkokuoren näytön avulla se toimii normaalin puhelimen tavoin, vaikka on niitä hieman kapeampi. Fold3 pysyy tukevasti kädessä ja kamerat toimivat puhelinta avaamatta. Eron tavalliseen puhelimeen huomaa lähinnä paksummasta muotoilusta ja isommasta painosta, mihin sopeutuu hämmästyttävän nopeasti. Sormenjälkitunnistin on näytön sijaan kyljen virtanäppäimessä.

Suorituskyvyssä ei ole moitteen sijaa. Huippusuoritin ja kahdentoista gigatavun keskusmuisti tekevät käytöstä sujuvaa vielä usean vuoden kuluttua. Tallennustilaa perusmallissa on 256 gigatavua ja järeämmässä mallissa peräti 512 Gt. Puhelimen kanssa voi käyttää kahta liittymää, sillä nanoSIM-korttipaikan lisäksi puhelimessa on eSIM.

Kolmen polttovälin kamerat

Kameravarustuksesta ei Fold3:ssa ole tingitty. Puhelimessa on kolmen polttovälin kamerat: ultralaajakulma, laajakulma ja tele, jotka kaikki kuvaavat 12 megapikselin tarkkuudella. Kuvauksessa voi hyödyntää Samsungin Yksi otos tai Ohjaajan näkemys -tiloja, joilla voi kuvata usealla kameralla yhtä aikaa. Tästä on hyötyä kriittisissä tilanteissa, joissa saa valittua parhaan otoksen useiden joukosta.

Kuvaukseen saa uutta ulottuvuutta avaamalla puhelimen. Tällöin kamerasovelluksen vierelle voi avata gallerian ja otettuja kuvia voi selata helposti kesken kuvauksen. Lisäksi etsimen kuvan voi ohjata ulkokuoren näyttöön esimerkiksi potrettien tai selfieiden ottamista helpottamaan.

Tabletti puhelimen vaatteissa

Foldin todelliset kyvyt saadaan käyttöön avaamalla sen sisänäyttö. 7,6-tuumaisen näytön kuvasuhteet ovat hyvin lähellä tableteista tuttua 4:3-kuvasuhdetta. Kuva vastaa kooltaan minitabletin ruutua, joten pinta-alaa työskentelyyn tulee runsaasti lisää.

Sovellukset skaalautuvat tabletin isolle ruudulle hienosti. Isolta ruudulta sähköpostien ja dokumenttien lukeminen ja kirjoitus on huomattavasti mukavampaa kuin perinteisellä puhelimella. Fold3 onkin vähän kuin tämän päivän versio Nokian ikonisesta kommunikaattorista. Näppäimistö jakautuu oletuksena näytön laidoille peukaloiden alle. Ratkaisu ei vie yhtä paljon näytön alaa kuin perinteisellä puhelimella tai tabletilla.

Ison näytön voi jakaa kahdelle tai kolmelle sovellukselle yhtä aikaa. Näytön voi jakaa pysty- tai vaakasuunnassa. Esimerkiksi sähköposteja kirjoittaessa vierelle saa dokumentin, selaimen tai kalenterin. Yhteisnäkymät voi tallentaa suoraan sivusta aukeavaan pikavalikkoon, josta ne saa käyttöön nopeasti.

Tablettikoossa Fold3 soveltuu hyvin henkilökohtaisten esitysten pitoon isommalla ruudullaan. Erikoismaininnan puhelin ansaitsee todella hyvästä ja voimakkaasta äänentoistostaan, jolla saa täytettyä koko huoneen äänen särkymättä.

Foldin kanssa voi käyttää Samsungin Note-sarjasta tuttua S Pen -kynää. Kynä parantaa tarkkuutta ja toimii luovissa muistiinpanoissa erinomaisesti. Puhelin osaa muuntaa käsin kirjoitetun tekstin normaaliksi tekstiksi. Kynällä voi myös tehdä valintoja ja ohjastaa esityksiä kaukosäätimen tavoin.

Fold3 muuntuu tietokoneeksi näyttöön yhdistämällä

Kolmas tapa hyödyntää Fold3-puhelimen kykyjä on kytkeä se yhteen tietokoneen näytön kanssa. Yhdistäminen onnistuu langattomasti Miracastia tukeviin näyttöihin ja tykkeihin tai johdolla usb-c-liitännästä näytön hdmi-liitäntään. Fold3 toimii kosketusalustana ja kokonaisuuteen voi liittää langattoman hiiren ja näppäimistön.

DeX-työtilaan siirryttäessä ulkoiseen näyttöön tulee aito ikkunointia tukeva käyttöliittymä, joka on myös Samsungin parhaissa tableteissa. DeX-tilassa työskentely vastaa pitkälti tietokonetta. Microsoftin toimistotuotteet toimivat ongelmitta yhdessä muiden suosituimpien työsovellusten kanssa. Windows-ohjelmia ei kuitenkaan puhelimeen voi asentaa.

DeX:iä käyttäessä puhelimen kuvat, viestit ja sähköpostit ovat käytettävissä suoraan työpöydältä käsin. Sähköposteihin vastaaminen, dokumenttien muokkaus ja jopa kuvien ja videoiden käsittely onnistuu hankkimatta erillistä tietokonetta tätä varten. Fold3:n joustavuus tuo tehokäyttäjälle erinomaiset vaihtoehdot tehdä töitään juuri niin kuin itse haluaa.

Tehokas ja kätevä simpukkapuhelin Galaxy Z Flip3

Fold3:n rinnakkaismalli Samsung Galaxy Z Flip3 on aito simpukkapuhelin. Kompakti koko ja kuorien suojaan taittuva näyttö tekevät kuljetuksesta taskussa tai laukussa huoletonta. Saranaa kääntämällä Flipistä aukeaa täysverinen tehopuhelin, jolla puhelut ja työnteko hoituvat ripeästi.

Flip3:n viehätysvoiman ymmärtää ottaessaan puhelimen käteen. Askimainen koko ja taittuva ruutu ovat erinomainen ratkaisu puhelimen ulkomittoja ja kuljetusta ajatellen.

Flip3 soveltuu käyttäjälle, joka ei pidä jättipuhelimista eikä halua tinkiä huippupuhelinten ominaisuuksista. Avautuvaan kookkaaseen 6,7-tuumaiseen näyttöön mahtuu paljon tekstiä tai kuvia. Halutessa ruudun voi jakaa kahdelle sovellukselle rinnakkain. S Pen -kynää Flip3 ei tue.

Ulkokuoreen sijoitettu 1,9-tuumainen näyttö soveltuu infonäytöksi ja sitä voi käyttää etsimenä takakameran selfieissä. Infonäytön ansiosta taitettu puhelin ei pistä silmään pöydällä, koska näyttö ei vilku häiritsevästi viestien saapuessa. Kellonajan tarkistus onnistuu vain näyttöä täpäyttämällä.

Takakameroina on laajakulma ja ultralaajakulma, jotka molemmat ovat tarkkuudeltaan kaksitoista megapikseliä. Valovoimainen laajakulmakamera on optisesti vakautettu laadukkaita kuvia ja videoita varten.

Flip3 tukee Samsungin DeX-työtilaa Fold3:n tavoin. Ulkoisella näytöllä ja näppäimistöllä se muuntuu täysveriseksi tietokoneeksi johdon tai langattoman yhteyden turvin.

Fold3 ja Flip3 ovat pitkäikäisiä työpuhelimia

Molempien mallien elinikäennuste on poikkeuksellisen hyvä. Samsung on luvannut puhelimille päivitystakuun seuraaville kolmelle isolle Androidille sekä neljä vuotta tietoturvapäivityksiä. Puhelinten erinomainen suorituskyky ja kestävyys puoltavat pitkää käyttöikää.

Samsung Galaxy Z Fold3 5G

Päänäyttö: 7,6” (22,5:18), 120 Hz amoled
Etunäyttö: 6,2” (24,5:9), 120 Hz amoled
Tarkkuus päänäyttö: 2208 x 1768
Tarkkuus etunäyttö: 2268 x 832
Tallennustila: 256 / 512 Gt
Keskusmuisti: 12 Gt
Nettiyhteydet: 5G
Sim-kortit: nanoSIM, eSIM
Takakamerat: 12+12+12 MP
Etukamerat: 10+4 MP
Akku: 4400 mAh
Lataus: 25 W
Suojaus: IPX8
Mitat: 128,1 x 158,2 x 6,4 mm (avattuna), 67,1 x 158,2 x 16,0 mm (suljettuna)
Paino: 271 g

Samsung Galaxy Z Fold3

Samsung Galaxy Z Flip3 5G

Päänäyttö: 6,7” (22:9), 120 Hz amoled
Etunäyttö: 1,9” (9:17,7), 120 Hz amoled
Tarkkuus päänäyttö: 2640 x 1080
Tarkkuus etunäyttö: 260 x 512
Tallennustila: 128 / 256 Gt
Keskusmuisti: 8 Gt
Nettiyhteydet: 5G
Sim-kortit: nanoSIM, eSIM
Takakamerat: 12+12 MP
Etukamerat: 10 MP
Akku: 3300 mAh
Lataus: 15 W
Suojaus: IPX8
Mitat: 72,2 x 166,0 x 6,9 mm (avattuna), 72,2 x 86,4 x 17,1 mm (suljettuna)
Paino: 183 g

Samsung Galaxy Z Flip3