Viisi syytä, miksi mobiilireititin voittaa kännykän etätyössä

Lukuaika 3 min

Olen työssäni laajakaistatuotteista vastaavana kohdannut asiakkaita, jotka kertovat firman IT-johdon päättäneen, että etätyöntekijät kyllä pärjäävät kännykän internet-yhteyttä jakamalla.

Kuulemma kiinteää laajakaistaa ei tarvita, kun halvemmallakin pääsee. Käytännössä päätös tarkoittaa sitä, että firma ei tarjoa työntekijöilleen kuin varayhteyden.

Alla perustelen väitteeni, miksi mobiilireitittimellä toteutettu kiinteä yhteys pesee puhelimella netin jakamisen mennen tullen.

Mobiilireititin tarkoittaa WiFi/WLAN-reititintä, jolla voi jakaa netin langattomana esimerkiksi tietokoneeseen.

1. Mobiilireititin auttaa säästämään aikaa

Miten puhelimen netin jakaminen käytännössä toimii? Yleensä puhelimen yhteyden jako pitää laittaa erikseen päälle asetuksista, ja WiFin tai Bluetoothin kautta jaettavalle yhteydelle määritellään nimi ja salasana. Tietokoneelle määritellään puhelimen jakama internet-yhteys yleensä WiFi-asetuksissa.

Yhteys määritetään ensisijaiseksi ja automaattinen kirjautuminen asetetaan päälle. Asetukset pitää tehdä periaatteessa vain kerran – tämän jälkeen tarvitsee vain laittaa puhelimen jako aina halutessaan päälle tai pois.

Jatkuvasti päällä oleva netin jako on tietoturvariski ja ennen kaikkea kuluttaa puhelimen akkua. Siksi netin jako kannattaa muistaa ottaa pois päältä työt lopettaessa. Käytännössä yhteys voi pudota myös pois, jos käy tauolla kauempana tietokoneesta.

Ne, joilla on käytössään VPN-yhteys, voivat joutua muodostamaan yhteyden uudelleen kirjautumisineen. Kun tähän lisää vielä samassa yhteydessä häviävät verkkolevyt, voi yhteyksien uudelleen luomiseen kulua yllättävän paljon aikaa. Sama ruljanssi 3–5 kertaa päivässä joka päivä saa etätyöntekijän näkemään punaista.

Reititin ei taas asennuksen jälkeen liiku mihinkään, joten sen yhteys pitää paremmin VPN-yhteydet päällä myös tauon aikana. Tämä ei välttämättä tunnu isolta asialta aluksi, mutta ajan mittaan ylimääräisen säätämisen puuttuminen maksaa itsensä takaisin työtyytyväisyyden ja ajansäästön muodossa.

2. Mobiilireitittimen yhteys on luotettavampi

Puhelinta käytetään luonnollisesti myös puhumiseen. Tuleva puhelu voi katkaista olemassa olevan 4G-yhteyden, jos älypuhelin ei tue VoLTEa. VoLTE tarkoittaa sitä, että puhelussa voidaan hyödyntää 4G LTE-datayhteyttä. Jos tätä ei ole, joutuu kännykkä puhelun tullessa pudottamaan 4G:n 3G-yhteydeksi.

Tällöin esim. käynnissä oleva Teams-puhelu katkeaa ja datanopeudet putoavat verkon vaihtuessa radikaalisti. Reitittimen kanssa tällaista ei tapahdu, koska kukaan ei soita siihen puheluita.

3. Mobiilireitittimen akku ei lopu koskaan

Reititin on aina kiinni sähköverkossa kiinteästi, kun taas puhelimen nettiyhteyden jakaminen kuluttaa akkua huomattavan nopeasti. Ilman jatkuvaa laturissa kiinni olemista puhelimen akku tyhjenee helposti työpäivän aikana, mikäli sillä jakaa nettiyhteyttä.

Täydellisessä maailmassa kaikki muistavat laittaa aina puhelimen lataukseen, kun he tulevat työpisteelle. Murphyn lain mukaan he eivät kuitenkaan muista asiaa ja kun he unohtavat sen, se tapahtuu pahimmalla mahdollisella hetkellä: juuri tärkeän asiakaspuhelun aikana tai kun esiintyjävuoro 100 hengen verkkokoulutuksessa on juuri alkamassa.

4. Mobiilireititin on ylivoimaisen hyvä mobiiliverkon hyödyntämisessä

Mobiilireititin voidaan sijoittaa parhaaseen mobiilikuuluvuuteen – tarpeen vaatiessa vaikka ulkoseinälle, jossa on parempi verkko kuin sisällä. Sisätiloissakin reitittimelle voidaan etsiä optimaalinen sijainti, jossa se saa voimakkaan verkkosignaalin ja sen jakama WiFi-yhteys kuuluu kaikkialle, missä sitä tarvitaan.

Jos taas jaat yhteyttä puhelimella, et voi jättää puhelinta kauas työpisteeltä ilman, että puheluihin ja viesteihin vastaaminen hankaloituu.

Käytännössä puhelimen on oltava samassa paikassa kuin työpisteesi, joka taas kotioloissa ei useinkaan ole täysin optimaalisessa paikassa kuuluvuuden kannalta. Reitittimeen saa myös lisäantenneja, joilla voi parantaa kuuluvuutta. Puhelimeen ei tällaisia pysty liittämään.

5. Mobiilireitittimen yhteyden voi jakaa koko perheelle

Etätyön ehdottomasti yleisin paikka on oma koti. Kotona internet-yhteyttä tarvitsee vuosi vuodelta useampi laite ja perheellisillä tietysti useammat perheenjäsenet.

Reitittimen yhteys jaetaan WiFillä aivan niin kuin puhelimenkin yhteys. Tärkein ero tulee siinä, kun lähdet puhelimen kanssa pois kotoa, ja perheenjäsenten nettiyhteydet menevät poikki ja huuto on kamala.

Mobiilireititintä taas ei kukaan fiksu ota mukaansa, koska jatkojohto alkaa äkkiä painamaan liikaa, vaikka kunto olisi olympiatasoa. Leikki leikkinä, mutta seuraus on se, että kotiin kannattaa hankkia kiinteä nettiyhteys omalla rahalla. Työnantajan tarjoaman puhelimen netin jakaminen jää tällöin varayhteydeksi ja työkäyttöön otetaan ensisijaisesti kodin yhteys.

Yritys, joka perustaa pitkäaikaisen etätyön yhteydet puhelimen jaon päälle, säästää mielestäni väärässä paikassa. Puhelimen netin jako voi ehdottomasti olla varteenotettava varayhteys poikkeustilanteessa ja etenkin liikkeellä ollessa, mutta jatkuvaan etätyöhön se ei ole ratkaisu. Jokainen remonttia tehnyt tietää, että on erikseen harrastelijan työkalut ja ammattilaisten työkalut.

Kun töitä aletaan tekemään, ostaa ammattilainen mieluummin hinnaltaan kalliimmat ammattilaiskäyttöön tarkoitetut, rahaa ja aikaa säästävät työkalut, joilla työskennellessään ei arjessa menetä hermojaan. Tätä suosittelen myös etätyön ammattilaisille.

Tutustu aiheisiin tarkemmin:

 

Lue myös

Miten valita yritykselle paras nettiyhteys

Näin elisalaiset käyttävät 5G-yhteyttä etätöissä

Hajautetun työn malli tuli jäädäkseen

Käytäthän tietoturvallista videoneuvottelua?

Kirjoittanut

Antti Rajala
Senior Business Manager

Antti Rajala toimii Yritysasiakkaat -yksikössä Liittymät ja palvelut -osastolla Senior business managerina vastuualueenaan yrityksille tarjottavat laajakaistapalvelut. Antilla on 30 vuoden kokemus eri tehtävistä Elisalla, joista viimeiset 10 vuotta laajakaistatuotteiden parista. Viimeiset 10 vuotta hän on kerryttänyt myös käyttäjäkokemusta täysiaikaisen etätyöntekijän näkökulmasta.