Elisan tutkimus: Etäohjaus kiinnostaa 5G:hen investoivia yrityksiä Suomessa

Lukuaika 2 min

Laitteiden ja ajoneuvojen etäohjaus on kaikista kiinnostavin käyttökohde 5G-teknologiaan investoivissa yrityksissä Suomessa, kertoo Elisan tuore 5G-tutkimus.

“Isot yritykset ovat Suomessa selvästi muita edellä 5G-teknologioiden yhdistämisessä muihin teknologioihin ja niiden hyödyntämisessä muun muassa automaatiossa, prosessien tehostamisessa ja uusien 5G-palveluiden luomisessa.

Toisaalta pienet yritykset ovat isoja edellä siinä, miten 5G-yhteyksiä ja -laitteita hyödynnetään liikkuvassa työssä ja etätyön tehostamisessa”, tiivistää Elisan liiketoimintajohtaja Petteri Svensson.

Petteri Svensson Elisa OyjPetteri Svensson, Elisa 

Elisan 5G-tutkimus* kertoo, että Suomessa yritykset investoivat 5G-teknologiaan 50 prosenttia enemmän kuin vuosi aiemmin. Suurista yli 1 000 henkilöä työllistävistä yrityksistä useampi kuin joka viides on jo investoinut tai aikoo investoida seuraavan vuoden aikana 5G-teknologiaan. Kaikista organisaatioista noin 15 prosenttia toimii vastaavasti.

Elisan 5G-verkko on jo kattava yritysten tarpeisiin

“5G-investointien nopea kasvu kertoo siitä, että Elisan 5G-verkko on jo kattava niin kuluttajien kuin yritysten tarpeisiin. Verkon alueella asuu yli 1,6 miljoonaa suomalaista ja laajennamme 5G-verkkoa nopeaa tahtia”, Svensson sanoo.

Edelläkävijäyritykset ovat Suomessa investoineet 5G-teknologioihin ja pilotoineet erilaisia 5G:tä hyödyntäviä ratkaisuja. Näitä ovat esimerkiksi 5G:n yhdistäminen muihin teknologioihin kuten automaatioon ja robotiikkaan, tekoälyyn ja koneoppimiseen, datan hallintaan sekä pilviratkaisuihin.

“5G:n uusien mahdollisuuksien löytäminen on erityisesti suomalaisille helpompaa, koska Suomi on 5G:n kehityksen kärjessä maailmassa. Nyt on oikea hetki myös muiden yritysten seurata edelläkävijöitä ja pitää Suomi 5G-teknologioiden eturintamassa maailmalla”, Svensson kertoo.

Tutkimuksen mukaan joka toinen ICT-päättäjä arvioi Suomen olevan muuta Eurooppaa edellä 5G-teknologian hyödyntämisessä. Se tuo yrityksille myös kilpailuetua.

“Olemme havainneet, että eri toimialat ja eri yritykset löytävät parhaat 5G:n hyödyt vain pilotoimalla. Esimerkiksi pilotti etäohjattavasta videoassistentista paljasti aivan uudenlaisia hyötyjä poistamalla työlään työvaiheen kokonaan, mitä ei ennakkoon kukaan osannut odottaa”, Svensson kertoo.

“Eri ajoneuvotyyppien etäohjaus puolestaan kiinnostaa juuri nyt erittäin paljon suomalaisyrityksiä Elisan ja Valtran pioneerityön ansiosta.

Etäohjauksen kaikki hyödyt paljastuivat vasta yhdessä pilotoimalla”, Svensson kertoo.

Kiinnostavimmat käyttökohteet 5G:lle

Bisnesmahdollisuudet uhkaavat jäädä käyttämättä

Petteri Svensson on hieman huolissaan, että tutkimuksen mukaan vain edelläkävijäyritykset ovat kiinnostuneet yhdistämään 5G-teknologioita muihin teknologioihin ja luomaan siten jopa uutta liiketoimintaa: “Esimerkiksi etäohjauksen ympärille voisi syntyä globaali liiketoiminta-aihio, josta voisi kehittyä iso bisnes Suomelle.”

Tutkimuksen mukaan suomalaisyrityksistä yli puolet pitää liiketoiminnalleen kriittisenä tai erittäin tärkeänä tietoturvaan, datan hallintaa ja pilviratkaisuihin liittyviä teknologioita. Yli kolmannes pitää kriittisenä tai erittäin tärkeänä tekoälyä, koneoppimista, automaatiota ja robotiikkaa.

“Nämä kaikki teknologiat ovat sellaisia, joihin yhdistettynä 5G-teknologiat voivat tehostaa toimintaa ja luoda aivan uudenlaisia palveluja, potentiaalisesti jopa globaalia uutta liiketoimintaa. Silti voimakkaasta kasvusta huolimatta vain 15 prosenttia suomalaisista yrityksistä investoi jo nyt tai aikoo investoida seuraavan vuoden aikana 5G-teknologioihin. Suomen kannalta olisi hyvä, että määrä alkaisi kasvaa nopeasti”, Svensson pohtii.

Pienemmät yritykset parantavat etäyhteyksiä ja liikkuvan työn tekemistä

Alle 250 henkilöä työllistävät yritykset hakevat 5G:n hyötyjä erityisesti verkon nopeudesta ja luotettavuudesta. 78 prosenttia kaikista organisaatioista pitää liikkuvan työn tukemista ja parempia etätyöskentelymahdollisuuksia heille kiinnostavana 5G:n hyötynä.

“Olemmekin jo nähneet, miten 5G:n hyödyt korostuvat voimakkaasti etätöitä lisänneissä yrityksissä, niin isoissa kuin pienissä”, Svensson kertoo.

5G-puhelinten kehitys on ollut nopeaa ja niitä löytyy jo kaikista hintakategorioista. Yleinen mielikuva ei ole pysynyt kehityksen perässä, sillä lähes puolet vastaajista arvioi tutkimuksessa edullisimman 5G-puhelimen maksavan yli 600 euroa, yli tuplasti sen mitä todellisuudessa.

Joka toinen pienempi yritys on harkinnut 5G-puhelimen ottamista työsuhdepuhelinvalikoimaansa.

“Nyt kun edullisimmat 5G-puhelimet maksavat vain muutaman satasen, 5G-puhelimet alkavat yleistyä nopeasti”, Svensson pohtii.

Tutkimuksen mukaan joka kuudes yritys aikookin siirtyä 5G-liittymiin seuraavan vuoden aikana ja valtaosa seuraavien 2–3 vuoden aikana.

*Kyselytutkimuksen toteutti Elisan toimeksiannosta Prior Konsultointi Oy elo-syyskuussa 2020. Tutkimukseen vastasi 224 henkilöä, jotka edustavat 202 suomalaista yritystä ja organisaatiota. Vastaajat ovat edustamissaan yrityksissä päätöksentekijöitä digitaalisuuteen liittyvissä asioissa.

Lue myös

Varaa virtuaalinen vierailu Elisa Showroomiin

Tutkimus: Organisaatioista 84 prosenttia on kiinnostunut privaattiverkoista

Oppilaitosten suljetut 5G-verkot ovat tärkeitä testialustoja

Etäohjattu multikopteri auttaa pitämään kaupungin kunnossa