Tutkimus: Organisaatioista 84 prosenttia on kiinnostunut privaattiverkoista

Lukuaika 2 min

Kiinnostus räätälöityjä mobiiliverkkoja eli privaattiverkkoja kohtaan on suomalaisissa yrityksissä ja organisaatioissa erittäin suurta, kertoo Elisan tuore 5G-tutkimus.

Elisan jokavuotinen 5G ja muut teknologiat suomalaisten yritysten silmin -tutkimus kertoo, että kiinnostus räätälöityjä privaattiverkkoja kohtaan on Suomessa erittäin suurta. 84 prosenttia kaikista yrityksistä ja organisaatioista pitää privaattiverkkoa kiinnostavana. Julkisista organisaatioista peräti 93 prosenttia on kiinnostunut privaattiverkoista.

“Kiinnostus privaattiverkkoihin on suurta käytännössä kaikilla toimialoilla”, tiivistää liiketoimintajohtaja Eetu Prieur Elisasta.

Elisan Eetu Prieur

Elisan liiketoimintajohtaja Eetu Prieur

Privaattiverkko on yrityksen tai organisaation käyttöön dedikoitu mobiiliverkko, joka takaa yhteyksien tarvitseman kapasiteetin, lyhyen ja tasalaatuisen viiveen, luotettavan toiminnan sekä tietoturvallisuuden. Privaattiverkossa toimivat vain halutut ja sallitut mobiililaitteet.

Joka kolmas yli 250 henkilön yritys investoi privaattiverkkoihin

Kiinnostus privaattiverkkoja kohtaan näkyy myös investoinneissa, erityisesti suuremmissa yrityksissä. Yli 250 hengen yrityksistä 30 prosenttia on jo investoinut tai aikoo investoida privaattiverkkoon seuraavan vuoden aikana.

Räätälöidyt privaattiverkot toimivat sekä 4G- että 5G verkoissa. “Investointeja tehdään nyt molempiin verkkoihin. Verkkoteknologia valitaan aina yrityksen tarpeiden mukaan. Privaattiverkon hyödyt ovat suuret jo 4G-verkon avulla toteutettuna. 5G-teknologia tuo privaattiverkkoihin parempia ominaisuuksia kuten enemmän kapasiteettia ja vähemmän viivettä”, Prieur kertoo.

Privaattiverkkoa käytetään jo monella eri toimialalla

Yritykset hakevat privaattiverkoista tietoturvan ja luotettavuuden lisäksi nopeuden varmistamista viivekriittisille sovelluksille ja kapasiteetin varmistamista paljon kaistaa vaativalle sovellukselle.

Elisa privaattiverkko

“Teollisuudessa privaattiverkkoja käytetään muun muassa prosessiautomaation kriittisten datayhteyksien varmistamiseen sekä autonomisten ajoneuvojen etävalvontaan ja etäohjaukseen”, Prieur kertoo.

Privaattiverkkoja käytetään myös paljon datakapasiteettia vaativien multikopterien ja videokameroiden hyödyntämiseen.

Tutkimuksen mukaan organisaatioille on privaattiverkon hyödyntämisessä tärkeää se, että samat laitteet toimivat sekä privaattiverkossa että julkisessa verkossa. Esimerkiksi Varsinais-Suomen ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirien privaattiverkot korvaavat sairaalan perinteisen sisäisen puhelinverkon ja lisäksi mahdollistavat mobiililaitteilla käytettävät monipuoliset ja kriittiset palvelut.

*Kyselytutkimuksen toteutti Elisan toimeksiannosta Prior Konsultointi Oy elo-syyskuussa 2020. Tutkimukseen vastasi 224 henkilöä, jotka edustavat 202 suomalaista yritystä ja organisaatiota. Vastaajat ovat edustamissaan yrityksissä päätöksentekijöitä digitaalisuuteen liittyvissä asioissa.

Lue myös

Elisan privaattiverkko: Vakautta yrityksen tietoliikenteeseen

Teollinen tuotanto hyötyy privaattiverkoista

HaminaKotka Satama testaa 5G-privaattiverkon mahdollisuuksia

Privaattiverkko digitalisoi teollisuutta Kokkolan suurteollisuusalueella