Hybridipilven keskitetty hallinta tuo yhden näkymän yrityksen koko IT-infrastruktuuriin 

Lukuaika 2 min

Hybridipilven keskitetty hallinta vaatii automatisointia, mutta palkitsee liiketoimintahyötyinä: vähemmän ongelmia, paremmat palvelut ja nopeampi vikatilanteista toipuminen.

Hybridipilviä hallitaan työkaluilla, jotka mahdollistavat keskitetyt näkymät ja hallintatoimet eri pilviympäristöihin, sijaitsivatpa ne yrityksen omassa tai IT-kumppanin konesalissa tai Microsoftin, Amazonin tai Googlen julkisessa pilvessä.

Koko yrityksen IT-infrastruktuurin hallinta yhden keskitetyn käyttöliittymän kautta kuulostaa vielä visiolta. Elisan yritysasiakkaiden CTO Ville Rautio myöntää, että näin on, ainakin isoimmissa organisaatioissa.

”Vain joissakin pienissä startup-yrityksissä, jotka ovat lähteneet alusta alkaen rakentamaan tietotekniikkaansa pilvipalvelujen varaan, tämä on jo todellisuutta”, Rautio toteaa.

Hybridipilven keskitetty hallinta kannattaa toteuttaa askel kerrallaan

Hybridipilven keskitetty hallinta on hyvä tavoite, johon kannattaa pyrkiä askel kerrallaan. Mitään hyllytavaraa eivät hybridipilvipalvelut vielä ole, sillä hallintatyökalut ja prosessit kehittyvät nopeasti. Elisa käyttää asiakkaidensa hybridipilviympäristöjen ylläpidossa suurten pilvitoimittajien omia työkaluja, kuten Microsoftin Azure Arcia ja Lighthousea.

”Mutta se on vain kehikko, jota pitää aina muokata organisaation tarpeisiin”, Rautio muistuttaa.

”Kehitämme tapoja valvoa, hallita, muokata ja optimoida hybridipilveä kokonaisuutena. Työkalujen ansiosta ei ole merkitystä onko pilvi yksityinen vai julkinen, vai niiden yhdistelmä. Näin voimme myös tuoda julkisen pilven kyvykkyyksiä yksityisiin pilviin”, Rautio sanoo.

Moni Elisan hybridipilviasiakas pyrkii kohti DevOps-toimintamallia, jossa automatisoidaan kaikki mahdolliset ohjelmistokehityksen ja IT-ylläpidon toiminnot. Tähän tarvitaan kokonainen työkalupakki, joka voidaan koota lukemattomilla eri tavoilla. Elisan pilviasiantuntijat auttavat mielellään parhaan ratkaisun löytämisessä.

”Tämä on matka, joka tehdään yhdessä asiakkaan ja sovelluskehittäjien kanssa”, Rautio kertoo.

Oman konesalin rutiinit automaattisiksi

Hybridipilven keskitettyyn hallintaan edetään systemaattisesti, yksi askel kerrallaan. Esimerkiksi oman konesalin ylläpitorutiinit, joita on aiemmin hoidettu hallintapaneelista käsin, pitää automatisoida.

”Jos esimerkiksi palvelimen levytilaa pitää kasvattaa tai pienentää, kannattaa se tehdä koodilla.”

Ideaalitilanteessa koko prosessi on automaattinen. Automaattinen valvonta havaitsee tarpeen ja ajaa koodin, joka säätää levytilaa tarpeen mukaan.

Automaation rakentaminen vaatii aluksi aikaa, mutta sen voima paljastuu, kun sama operaatio on tehty tuhansia kertoja. Toiminto sujuu ilman ihmistyötä millisekunneissa.

Kun IT-ylläpitorutiinit on yksi kerrallaan automatisoitu ja kasattu yhden keskitetyn käyttöliittymän kautta käytettäväksi, on lopputulos palkitseva.

”Automaattiset algoritmit osaavat havaita ongelmia ja korjata niitä. Jos esimerkiksi kapasiteetti on loppumassa, lisää automaatio sitä itse tai siirtää työkuormia jonnekin toisaalle”, Rautio kuvaa.

Nykyisissä IT-järjestelmissä automatiikkaa on kyllä paljon, mutta ympäristöä kontrolloidaan useimmiten ihmisvoimin vasta sitten kun järjestelmä on hälyttänyt ongelmista.

”Hybridipilviajattelussa päivittäisestä operoinnista pitäisi hävitä paljon manuaalista työtä. Näin asiantuntijoiden työtä voidaan siirtää ylläpidosta IT-infrastruktuuriin kehittämiseen.”

Keskitetty hallinta näkyy liiketoiminnan hyötyinä

Yksi keskitetty käyttöliittymä, yhdet ylläpitoprosessit niin yksityisessä kuin julkisessa pilvessä pyöriville sovelluksille sekä rutiinien automatisointi näkyvät suoraan liiketoimintahyötyinä.

”Vähemmän katkoja, vähemmän ongelmia, paremmin toimivat sovellukset ja mahdollisista vikatilanteista toivutaan nopeasti”, listaa Ville Rautio hyötyjä.

Jos kriittisten bisnessovellusten käyttö hidastuu, automaatio löytää pullonkaulan ja korjaa sen parhaimmillaan automaattisesti.

Monille yrityksille vielä tärkeämpää on muutosten teon nopeus.

”Keskitetyn hallinnan avulla muutosten tekeminen IT-ympäristöön käy paljon nykyistä nopeammin.”

Kun liiketoimintasovellus halutaan vaikkapa uuden kansainvälisen kumppanin käyttöön, hybridipilviympäristö ja yksi käyttöliittymä helpottavat IT-ylläpidon elämää. Ennen sovelluskehittäjät ovat saattaneet odotella konesaliin tilattuja palvelimia ja niiden asennusta viikkoja, nyt ympäristön liiketoimintaohjelmiston uudelle ominaisuudelle voi pystyttää itsepalveluna jopa minuuteissa.

Isona tietoliikenneoperaattorina Elisan vahvuus ovat edistykselliset verkkojen hallinta- ja valvontatyökalut.

”Voimme hyödyntää operaattoripuolen edistyksellisiä prosesseja ja automaatiota myös IT-asiakkaidemme infrastruktuurin pystyttämisessä”, Ville Rautio kertoo.

Yhtenäisen ja keskitetyn hallintakokonaisuuden ansiosta sovellukset voivat toimia yksityisessä tai julkisessa pilvessä, ja työkuormia voidaan siirtää joustavasti ympäristöstä toiseen. Jatkuvan valvonnan tavoitteena taas on reagoida erilaisiin vikatilanteisiin jo ennalta.

”Jos valvonta näyttää, että joku asia ei toimi, voimme korjata sen hetkessä, tai jopa automaation avulla niin, ettei asiakkaalle tule mitään häiriöitä”, Rautio sanoo.

Lue myös

Miten kilpailuttaa IT-ympäristö? Lue vinkit

Näin hybridipilven avulla voi varautua erilaisiin poikkeustilanteisiin

Hybridipilveen hypätään askel kerrallaan

Tutkimus: Maailmantilanne muuttanut organisaatioiden suunnitelmia IT-infran kehittämisessä – hallittu hybridipilvi kiinnostaa