Viisi kokeiltua etätyövinkkiä pienten lasten vanhemmille

Lukuaika 3 min

Monessa suomalaiskodissa pohditaan nyt, miten sovittaa etätyö, lapsiperhearki ja vieläpä poikkeustilanteen asettamat vaatimukset normaaliarkeen.

Kirjoitan omasta lähtökohdastani espoolaisena perheenisänä, jonka perheeseen kuuluu vaimo, 3- ja 6-vuotiaat vauhdikkaat pojat sekä koiravanhus. Jaan tässä omia parhaita käytäntöjäni.

Ne eivät ehkä sovellu kaikille, mutta saattavat olla avuksi etätöitä aloittaville pienten lasten vanhemmille.

Mieti päivän rytmi ja lasten ruokahetket

Lasten syntymän jälkeen etätöistä on tullut osa normaalia elämääni, välillä jopa viikoittain. Kun poikani aloittivat päiväkodin, sekin asetti rajoja päivärytmilleni.

Lasten seurassa etäpäivää tekevän perheellisen kannattaakin satsata päivärytmin suunnitteluun, töiden ja palaverien ajoitukseen. Se helpottaa työskentelyä, kun lapset ovat kotona.

Suunnittele etukäteen päivän ruokahetket lapsille. Päiväkoti-ikäiset ovat hoitopaikassa tottuneet selkeisiin ruoka-aikoihin ja välipaloihin. Pidä sama rytmi myös kotona, niin energiatasot säilyvät hyväksi havaittujen raja-arvojen puitteissa.

Raja-arvojen ylityksestä tai alituksesta annetaan yleensä kovaääninen poikkeamatapahtuman hälytys.

Vaikka tilanne ei olisi vielä katastrofaalinen, poikkeamaan yleensä joutuu puuttumaan priorisoiduilla välittömillä korjaavilla toimenpiteillä, mikä hidastaa primäärien kehitystoimenpiteiden valmistumista.

Kantapään kautta olen oppinut valmistamaan etukäteen suuria määriä ruokaa. Meidän poikien suosikkeja ovat nakkikeitto, makaronilaatikko, hernekeitto, lihapullat ja pinaattiletut. Osan saa onneksi kaupasta einestuotteena, vaikka haluaisinkin valmistaa ruuat aina alusta loppuun itse. Erikoistilanteessa kannattaa soveltaa.

Keksi monipuolista puuhaa pienille

Etätyössä lasten perään pitää katsoa samalla, kun hoitaa töitä. Useimmiten jaan päivän tekemiset valmiiksi lohkoihin ja huomioin, että taukoja pitää ottaa ja lapsia huomioida.

Aktiviteetteja kannattaa kuitenkin miettiä etukäteen ja antaa lapsille sekä hyviä että mielekkäitä tehtäviä. Omat poikani tykkäävät piirtää, askarrella ja leikkiä leluilla. Annan heille pieniä vinkkejä tekemiseen ja homma hoituu jonkun aikaa itsekseen. ”Haluatko piirtää tästä mallista NHL-joukkueiden logoja tai Ninjago-hahmoja?” ”Haluatko puuhastella merirosvo-puuhakirjan parissa?”

Puuhien kestoa kannattaa suunnitella sen mukaan, miten lapsi kykenee keskittymään yhteen tehtävään kerralla. Meillä saan poikien aikaa kulumaan yhtäjaksoisesti 30−60 minuuttia yllä kuvaamillani askareilla.

Myös kirjat, sarjakuvat, pala- ja lautapelit ovat hyvää ajanvietettä. Meillä ollaan ahkeria kirjaston käyttäjiä ja lukijoita. Nyt jälkiviisaana olen miettinyt, että olisi pitänyt nauhoittaa kaikki iltasadut älypuhelimeen jo vuodesta 2016 asti. Näin olisi 3-vuotiaalla erinomainen äänikirjasto tutulla äänellä saatavilla ja vieläpä pilkkahintaan.

Onneksi nykyajan lapsetkin osaavat yhä leikkiä leluillaan ja käyttää mielikuvitustaan. Kunhan siihen vain annetaan mahdollisuus. Ei tarvitse aina tarjota tablettia tai muuta älylaitetta kouraan. Eiköhän näistä joka tapauksessa tule diginatiiveja.

Selitä, kun tarvitset välillä hetken työrauhaa

Meillä lapset ovat oppineet, että välillä isä menee hoitamaan puhelua tai palaveria ja palaa hetken kuluttua takaisin. Asia on hyvä pienellekin selittää. Ja jos tulee hätä, minua saa toki häiritä. Kerron rehellisesti myös palavereissa, että minut saatetaan keskeyttää lasten taholta. Toistaiseksi kaikki ovat suhtautuneet positiivisesti tähän. Keskeytyksiä on onneksi ollut maltillinen määrä.

Varmista hiljaisuus palavereita varten suoratoistolla

Etätöissä on myös palavereita. Myös sellaisia, joihin osallistuvat tärkeimmät sisäiset ja ulkoiset sidosryhmät. Silloin ei ole ehkä soveliasta, että taustalta kuuluu lasten mylvintää ja kinastelun ääniä.

Tällaisiin tilanteisiin olen säästänyt vanhempien etäpäiväpakin tärkeimmän välineen, lastenohjelmien suoratoiston.

Olen pyrkinyt siihen, että lapset saavat katsoa tuota suomalaisolohuoneiden kruununjalokiveä maksimissaan kaksi tuntia päivässä.

Suoratoistopalveluista saa lastenohjelmia pyörimään juuri sopivasti ja sopivan mittaisesti. Palveluita varten internet-yhteyksien pitää toimia. Meillä on kiinteän yhteyden lisäksi myös mobiililiittymä varaliittymänä.

Kannattaakin jo etukäteen asettaa älytelevisioon tai suoratoistolaitteeseen kaikkien lähiverkkojen tunnukset.

Ole itsellesi armollinen, niin jaksat

Viimeinen vinkkini on, että ole armollinen itsellesi ja muille. Nyky-yhteiskunnassa työn ja arjen raja on hyvin häilyvä. Jouduin tätä blogiakin kirjoittamaan muutamaan otteeseen, koska tilanne vaati välillä osallistumista kotiaskareisiin.

Ymmärtäkäämme toisiamme ja erilaisia lähtökohtia sekä olosuhteita, joissa nyt olemme.

Kun hallituksemme päätti koulujen sulkemisesta, myös vaimoni siirtyi kotikonttorille työskentelemään. Kun kotona on useita etätyöntekijöitä, on hyvä rakentavassa hengessä miettiä, miten saada kuvio toimimaan.

Älä ylläty, jos siis pyrin siirtämään omat puhepalaverini nyt aamupäivään ja vastailen sähköposteihin iltapäivällä. Tai jos meillä on palaveri iltapäivällä, ja taustalta saattaa kuulua myös muuta puhetta.

Teams-videoni on etätöissä nyt sumennettu ja mikki muuten äänettömällä paitsi puhuessani. Odotan jo hartaasti, että lapset varttuvat hiukan ja pääsen käyttämään vastamelukuulokkeita.

Näitä voin jo suositella kaikille, joiden lapset pärjäävät varmasti omillaan pitemmänkin aikaa ja oma kuulosensori voi olla hetken pois päältä.

Nyt on hyvä aika kaikkien opetella uusia toimintatapoja ja etsiä entistä parempia keinoja työskennellä virtuaalisesti. Ymmärrystä ja kärsivällisyyttä vaaditaan kaikilta, mutta yhdessä löydämme hyvät ja kaikkien elämäntilanteita huomioivat rytmit päivään.

Pidetään huolta yhdessä, että koronavirus taltutetaan. Suosikaa siis virtuaalista yhteydenpitoa kollegoiden, asiakkaiden ja rakkaittemme kanssa.


Lue lisää ajankohtaisista asioista yrityksille ja vinkkejä etätyöskentelyyn.


Teemu J. Tiainen

Blogin kirjoittaja Teemu J. Tiainen tuottaa tiimeineen verkko- tietoturva- ja kyberturvaratkaisuja yritysasiakkaille.

Teemu vastaa Elisan Yritysasiakkaat -yksikössä verkko-, tietoturva- ja kyberturvapalveluiden palvelutuotannosta ja niiden prosesseista sekä palveluhallinnasta.

Lue myös

Heinosen perheessä tehdään sujuvasti etätöitä 5G-verkossa

5G vauhdittaa insinööritoimiston työtä

5G mahdollisti unelmien etätyön Lapissa

Mikä on paras netti mökille? Vinkit kesän etätyöhön