7 vinkkiä puhelimen sujuvaan vaihtamiseen

Lukuaika 3 min

Ennen kuin uudesta työpuhelimesta pääsee nauttimaan täysipainoisesti, kannattaa siirtää tiedot vanhasta puhelimesta toiseen. Näillä vinkeillä siirrät työn kannalta tärkeät tiedot uuteen puhelimeen ja vältät sudenkuopat.

Puhelin on monen yrittäjän tärkein viestintäväline. Uuteen puhelimeen vaihto tuo lisää suorituskykyä ja ominaisuuksia, mutta tietojen siirto puhelimesta toiseen on usein stressaavaa. Tehtävä onnistuu helpommin, kun siihen valmistautuu ja varaa aikaa.

Helpoimmalla pääsee pysymällä samassa merkissä

Jos haluaa päästä helpoimmalla tietojen siirrossa, kannattaa puhelimen vaihdossa olla merkkiuskollinen.

Applen iPhonella tietojen siirto puhelimista toiseen on todella vaivatonta. Kaikki sovelluskaupasta edelleen löytyvät sovellukset, tiedot ja kuvat siirtyvät uuteen puhelimeen iCloud-varmuuskopiosta. Kannattaa siis varmistaa, että vanhassa iPhonessa on iCloudin varmuuskopiointi käytössä.

Monella Android-puhelinvalmistajalla on puhelimen vaihtoon oma sovelluksensa, jolla tiedot siirtyvät kootusti uuteen puhelimeen. Jos merkkiä vaihtaa Android-leirin sisällä, onnistuu se Googlen varmuuskopiota käyttäen paria poikkeusta lukuunottamatta. Koska uusimmista Huawein ja Honorin Android-puhelimista ei enää Googlen palveluja löydy, niihin ei voi siirtää tietoja vanhasta puhelimesta Googlen varmuuskopiointia hyödyntämällä.

Puhelimen vaihto Androidista iOS:ään

Jos on tarpeen vaihtaa iPhonesta Android-puhelimeen tai toisin päin, sekin onnistuu nykyisin kohtuullisen helposti. Haitta käyttöjärjestelmän vaihdossa on, että kaikki sovellukset on hankittava ja asennettava uudelleen uuteen puhelimeen. Kannattaa huomioida, että kaikkia sovelluksia ei ole tarjolla kilpailevissa järjestelmissä. Kannattaakin tarkistaa, että uudessa käyttöjärjestelmässä on tarjolla kaikki elintärkeät sovellukset ettei tule yllätystä.

Androidista iOS-leiriin pääsee helpoimmin käyttäen Applen tekemää Move to iOS -sovellusta, joka löytyy Google Play -sovelluskaupasta. Sovellus siirtää kaikki tekstiviestit, yhteystiedot, kuvat, videot, kalenterit ja sähköpostitilit iPhoneen luomalla puhelinten välille tilapäisen wifi-verkon.

Puhelimen vaihto iPhonesta Androidiin

iPhoneista Android-puhelimiin siirtyminen ei ole aivan yhtä helppoa. App Storesta ja Google Playsta löytyy ohjelmia, jotka on tarkoitettu tietojen siirtoon käyttöjärjestelmien välillä. Kolmannen osapuolen sovelluksissa on kuitenkin aina huoli tietoturvasta. Turvallisempaa on hyödyntää Microsoftin tai Googlen luotettavia pilvipalveluita, jotka toimivat iPhonessakin loistavasti.

Kuvat, yhteystiedot ja kalenterit voi esimerkiksi synkronoida Googlen tai Microsoftin pilvipalveluihin, jolloin ne saa käyttöön suoraan uuteen Android-puhelimeen kirjautuessa. Microsoftin OneDrive ja Office 365 toimivat molemmilla alustoilla kattavasti. Jos kalenterit, yhteystiedot ja kuvat on synkronoitu Microsoftin OneDriveen, voi ne palauttaa sieltä uuteen puhelimeen, kun kirjautuu uuden puhelimen Microsoftin sovelluksiin Office365-tunnuksilla.

Ota uusi puhelin käyttöön rauhallisena hetkenä

Uuden työpuhelimen käyttöönotossa ei kannata hoppuilla. Järkevintä on ottaa uusi puhelin käyttöön viikonloppuna tai arki-iltana, kun työtilanne ei ole akuutti. Tällöin puhelut ja viestit eivät häiritse uuden puhelimen käyttöönottoa ja siihen tutustumista.

Uudesta puhelimesta kannattaa tarkistaa, että yhteystiedot, kalenterit, viestit ja sähköpostit toimivat sekä kaikki tarvittavat sovellukset ovat asentuneet. Sovelluksiin täytyy yleensä syöttää salasanat uudelleen, joten ne kannattaa kaivaa esille valmiiksi ja kirjautua palveluihin rauhassa. Kun sovelluksia on kerran käytetty, saa salasanan tallennettua tulevaa käyttöä varten.

Tutustu uuden puhelimen eleohjaukseen ja asetuksiin

Eleohjaus tuli iPhoneihin X-mallien myötä. Nykyään se on käytössä myös uusissa Android-puhelimissa Android 9 Pie ja Android 10 -käyttöjärjestelmien myötä. Android-puhelinten valmistajat ovat kuitenkin usein virittäneet eleohjauksen omassa käyttöliittymässään haluamakseen, joten ne eivät aina toimi identtisesti. Puhelimen ohjaus eleillä on intuitiivista, mutta vaatii alussa harjoittelua.

Puhelimen asetuksiin kannattaa tutustua rauhassa ja säätää puhelin toimimaan itselleen sopivalla tavalla. Käteviä asetuksia yrittäjälle ovat Älä häiritse -tila ja ilmoitusten hallinta, joilla saa puhelimen jatkuvan häiritsevyyden kuriin tarpeen vaatiessa.

Älä tyhjennä vanhaa puhelinta heti

Uuteen puhelimeen siirryttäessä ei kannata tyhjentää vanhaa puhelinta heti, kun uusi puhelin on saatu toimivaksi. Kannattaa ainakin pari päivää käyttää uutta puhelinta ja testata kaikki tärkeimmät sovellukset, yhteystiedot ja kuvat uudessa puhelimessa. Vanha puhelin toimii hyvin wifi-verkossakin sovellusten käyttöä ja tietojen tarkistusta varten. Sitä saatetaan tarvita myös pankkisovelluksen käyttöönotossa uudessa puhelimessa.

Jos WhatsApp on käytössä, on huomioitava, että käyttöjärjestelmää vaihtaessa viestejä ei pysty siirtämään uuteen puhelimeen. Ne toimivat vain iOS- tai Android-puhelinten sisällä siirtyessä, koska varmuuskopiointi tehdään Applen tai Googlen pilveen itse WhatsAppin sijaan. Tästä syystä vanha puhelin kannattaa pitää tallessa pidempikin aika, jos sieltä löytyy tärkeitä viestejä.

Mieti vaihdossa eSim-kortin käyttöönottoa

Liittymän siirto uuteen puhelimeen onnistuu vaihtamalla nanoSIM-kortti uuteen puhelimeen. Uusissa iPhoneissa ja useissa uusissa Android-puhelimissa liittymän saa käyttöön ilman erillistä sim-korttia hyödyntämällä puhelimen yhdysrakenteista eSIM-korttia. Myös tällöin vanha numero on mahdollista säilyttää. Etuna eSIM:ssä on ainakin se, ettei sitä voi varastaa puhelimesta.

Ps. Onko uusi puhelin vielä haussa? Tutustu verkkokauppamme tarjontaan.