Langattomat kuulokkeet vai kaiutinpuhelin?

Lukuaika 4 min

Langattomat handsfree-kuulokkeet ovat käytännöllisiä niin tien päällä kuin videokokouksissakin. Lue tämä langattomien kuulokkeiden vertailu ja mieti, mikä on itsellesi fiksuin ja sopivin vaihtoehto neuvotteluvälineeksi.

Itselleen sopivinta laitetta valittaessa kannattaa miettiä todellinen käyttötarve ja -paikka. Onko kuuloke tai kaiutin tarkoitettu aina mukana kulkevaksi, työpöydän ääreen vai kotitoimistolle? Onko niitä tarkoitus käyttää puhelimen vai tietokoneen kanssa? Vai käytätkö niitä usein hälyisässä avokonttorissa, jolloin vastamelukuulokkeet ovat se fiksuin valinta.

Langattomat kuulokkeet vertailussa

Langattomat kuulokkeet vaativat laitteilta bluetooth-yhteyden. Nykyään suurin osa puhelimista ja kannettavista tietokoneista sisältää sisäänrakennetun bluetoothin. Jos bluetoothia ei laitteessa kuitenkaan ole, saa sen tietokoneeseen usb-sovittimella. Parhaissa malleissa sellainen tulee kuulokkeiden mukana.

Handsfree-käytön ei tarvitse rajoittua vain yhteen laitteeseen. Yhteyden voi luoda samaan aikaan sekä puhelimeen että tietokoneeseen. Laitteiden paritus, eli puhelimen yhdistäminen kuulokkeeseen, onnistuu helposti alle minuutissa kokemattomaltakin käyttäjältä. Ensimmäisen käytön jälkeen laitteet muodostavat yhteyden toisiinsa itsestään laitteen virran kytkemisen yhteydessä.

Langattomia handsfree-laitteita yhdistää helppokäyttöisyyden lisäksi pitkä akkukesto. Testatuilla laitteilla pärjää helposti aktiivisenkin työpäivän ilman lisälatausta. Lataus on helppo tehdä usb-kaapelin avulla.

Plantronics Voyager 5200 UC – Paras handsfree-kuuloke autoon ja kotitoimistoon

Plantronics Voyager 5200 UC
Plantronics Voyager 5200 UC

Perinteisen yhteen korvaan asettuvan handsfree-kuulokkeen muotoinen Voyager 5200 UC on teknisesti ajan tasalla. Seitsemän tunnin puheaika, laitteen vaivaton käyttöönotto ja äänenlaatu erottavat sen vanhemmista malleista selkeästi. Kevyt kuuloke ei rasita korvaa pitkäaikaisessakaan käytössä eikä kärsi pienestä hikoilusta tai tihkusateesta.

Kuuloke asettuu korvan taakse kuulokojeen tavoin ja laite pysyy korvassa hyvin. Kun laitetta ei käytetä, se taittuu nätisti mukana tulevaan kovaan suojakoteloon, joka myös lataa kuulokkeen. Pieni kotelo kulkee helposti mukana taskussa ja latautuu microusb-portin kautta. Kotelossa on erikseen pieni bluetooth-sovitin usb-liitäntään tietokoneelle.

Paritus on helppoa niin nfc-tuen avulla kuin bluetooth/soittonäppäimen avulla, joten kuulokkeen vaihto eri laitteiden välillä onnistuu ripeästi. Vaikka laite on yleisesti suunnattu puhelimen kaveriksi, toimii se mainiosti myös tietokoneen kanssa esimerkiksi Skype-puheluissa.

Yhden korvan vaihtoehto jättää toisen korvan vapaaksi muille äänille. Kuulokkeen akustinen läpinäkyvyys eli kyky poimia ulkopuolisia ääniä on hyvä ajaessa ja kotikonttorissa, mutta yleisissä tiloissa ulkoinen melu häiritsee samalla tavalla kuin muutenkin puhelinta käyttäessä.

Kuulokkeen äänenlaatu on optimoitu puheäänten ehdoilla. Puhe kuuluu erittäin selkeänä ja puhtaana molempiin suuntiin. Viihdekäyttöön kuuloke ei sovellu.

Hyvää: Näppärä säilytyskotelo, tukeva päässä, kevyet
Huonoa: Sopivuus ulos ja avotoimistoihin

Akkukesto: 7 h puhetta
Paino: 20 g

Plantronics Voyager 5200 UC -kuulokkeet

Plantronics Voyager Focus 2 UC – Tehokuuloke palavereihin

Plantronics Voyager Focus 2 UC
Plantronics Voyager Focus 2 UC

Voyager Focus 2 UC -kuulokkeet ovat over-ear-mallia eli ne asettuvat korvan päälle. Kuulokkeet ovat ilahduttavan keveät, minkä vuoksi niitä on mukava käyttää. Mikrofonisanka on sijoitettu oikeaan kuulokkeeseen ja kääntyy vaivattomasti yhdellä sormella alas ja takaisin ylös puhelun päätteeksi.

Kuulokkeet on ensisijaisesti suunniteltu toimistoihin ja Teams-neuvotteluihin, mutta ne toimivat myös mobiililaitteiden kanssa. Kuljetuspussissa kuulokkeet kulkevat mukana laukussa. Lataus onnistuu näppärästi mikrousb-liitännästä.

Äänenlaatu on miellyttävän selkeä sekä kuunteluun että puheeseen. Äänenlaadun ja mukavuuden ansiosta kuulokkeet sopivat myös musiikin kuunteluun esimerkiksi monitilatoimistossa.

Kuulokkeissa on aktiivinen vastamelutoiminto. Se auttaa suodattamaan epätoivottua taustamelua. Testeissä kuulokkeet suoriutuivat parhaiten ulkona autojen käynnistä kuuluvan melun vaimennuksessa, mutta toimisto-olosuhteissa efekti jäi harmittavan heikoksi puheäänien suodatuksessa.

Hyvää: Kevyet ja mukavat päässä, mikrofonin paikka ja laatu
Huonoa: Vastamelutoiminnon heikkous puhetaajuuksilla, hento rakenne

Akkukesto: 19 h puhetta
Paino: 175 g

Plantronics Voyager Focus 2 UC -kuulokkeet USB-A-kaapelilla
Plantronics Voyager Focus 2 UC -kuulokkeet USB-C-kaapelilla

Plantronics BackBeat Fit – Paras bluetooth-kuuloke liikkuvalle puhujalle

Plantronics BackBeat Fit

Plantronicsin BackBeat Fit -langattomat kuulokkeet ovat mainio ratkaisu käyttäjälle, joka ei halua käyttää yhden korvan handsfree-kuulokkeita. Kevyet ja langattomat stereokuulokkeet kulkevat huomaamattomasti mukana kaulassa, ja ne on helppo nostaa korville tarpeen mukaan.

Hallintanapit, äly ja tekniikka on sijoitettu molempiin korvayksikköihin; toisesta vastataan tai lopetetaan puheluun, toisesta puolestaan jatketaan tai pysäytetään musiikin kuuntelu. Lisäksi kummassakin yksikössä on reunalla kohoumat, joista säädetään äänenvoimakkuutta ja kytketään kuulokkeet päälle tai pois.

Kevyet napit istuvat korvassa tukevasti. Niitä ei tungeta korvakäytävään tavallisten in-ear-kuulokkeiden tavoin, joten korvat eivät hiostu tai rasitu pitkäaikaisessakaan käytössä. Kuulokkeet on lisäksi suojattu kosteutta vastaan.

Aktiivisen melunpoiston edut tulevat esiin kodin ja toimiston ulkopuolella. Auton moottoriäänet katoavat, ja puheen kuulee ongelmitta. Vastapuolelle oma puhe kuuluu selkeänä ilman taustahälyä. Puheluita varten ei tarvitse etsiä hiljaista paikkaa, kuten tavallisesti puhelinta käyttäessä. Hyvä äänenlaadun ansiosta musiikkia kuuntelee näillä kuulokkeilla mielellään.

BackBeat Fit -kuulokkeet toimivat hyvin myös videoneuvotteluissa, vaikka ovatkin pääasiassa urheiluun tarkoitetut. Bluetoothin kantama on hyvä, joten puhelimen ei tarvitse olla taskussa puheluiden aikana. Kuulokkeiden mukana tulee kantokotelo, joka toimii myös liikkuessa puhelimen käsivarsikotelona sekä microusb-latauskaapeli. Koska mukana ei tule bluetooth-sovitinta tietokoneeseen, ovat nämä paras vaihtoehto bluetooth-kuulokkeiksi puhelimeen.

Hyvää: Selkeä äänenlaatu, ergonomia ja keveys
Huonoa: Mukana ei tule bluetooth-sovitinta tietokoneeseen

Akkukesto: 6 h puhumista, 8 h kuuntelua, 14 päivää valmiustilassa
Paino: 24 g

Plantronics BackBeat Fit -langattomat kuulokkeet

Poly Voyager Surround 80 UC – Mukavuutta ja laatua

Poly Voyager Surround 80 UC

Polyn Voyager Surround 80 UC -kuulokkeet poikkeavat muista vaihtoehdoista järeydellään. Ne soveltuvat parhaiten käyttäjälle, joka liikkuu paljon työskennellessään tai haluaa keskittyä töihin melun keskellä. Kuulokkeet toimivat tietokoneiden ja mobiililaitteiden kanssa yhtäaikaisesti.

Tukevat kuulokkeet istuvat korville erinomaisesti. Kuulokkeiden suurin etu on melunpoisto. Aktiivisen melunpoiston ansiosta varsinkin matalat moottoriäänet suodattuvat pois äänimaailmasta tehokkaasti. Puhelut kuuluvat selkeästi yleisissä tiloissa, autoissa ja lentokoneissa. Melunpoisto toimii myös vastaanottajan suuntaan kuulokkeiden jopa kymmenen mikrofonin järjestelmän ansiosta. Kuusi mikrofoneista keskittyy selkeään äänenlaatuun ja neljä melunvaimennukseen.

Iso koko mahdollistaa intuitiivisten kosketusnäppäinten sijoituksen suoraan kuulokkeisiin. Hallinta toimii hyvin suoraan kuulokkeista niin puheluissa kuin viihdekäytössä. Mykistykselle on oma näppäin. Tarkempaan hallitaan voi käyttää tietokoneelle ja mobiililaitteille tehtyjä sovelluksia.

Äänenlaadullisesti Voyager Surround 80 UC haastaa hifi-kuulokkeet, joskin ääni on neutraalia tukevampi. Musiikin kuuntelu työn ja puheluiden lomassa piristää mukavasti. Akun loppumisesta ei ole huolta.

Hyvää: Huikea akkukesto, eristävyys, mukavuus, äänenlaatu
Huonoa: Vie tilaa laukusta, sulkevat ulkomaailmasta

Akkukesto: 21 h puhetta, 24 h kuuntelua
Paino: 275 g

Poly Voyager Surround 80 UC -kuulokkeet

Konftel Ego -kaiutinpuhelin – Neuvottelut ilman kuulokkeita

Konftel Ego
Konftel Ego

Varsinkin kotoa käsin työskentelevien kannattaa tutustua Konftel Egoon. Akkukäyttöinen laite toimii ongelmitta koko työpäivän yhdellä latauksella.

Ego on käytännössä bluetooth-kaiutin, johon on lisätty mikrofoni videopuheluita varten. Kankeiden ja kiinteiden puhelinjärjestelmien sijaan Egoa voi kätevästi siirtää huoneesta toiseen. Lisäksi laite kulkee mukana reissussa pienen kokonsa ja mukana tulevan suojapussin ansiosta.

Kaiutinpuhelin toimii tietokoneen ja mobiililaitteen sekä eri puhelinjärjestelmien kanssa. Käyttöönotto on erittäin helppoa. Käyttö onnistuu parhaiten normaalissa huoneessa, johon laitteen äänenvoimakkuus ja mikrofonin herkkyys riittävät. Pöydän ääressä ryhmätyöskentely onnistuu hyvin. Isossa ja kaikuvassa huoneessa Ego ei enää ole paras ratkaisu.

Äänenlaatu yllättää positiivisesti. Kaiutin sopii myös nettimusiikin tai -radion toistoon. Videopuheluiden kuuntelu onnistuu usean metrin päästä, mutta puhuessa on syytä olla noin metrin päästä laitteesta.

Hyvää: Toimii täysin langattomasti
Huonoa: Ei sovi isoon tai kaikuvaan tilaan

Akkukesto: 12 h puhumista
Paino: 230 g

Konftel Ego -kaiutinpuhelin

Tutustu yritysverkkokaupan koko tuotevalikoimaan >

Lue myös

Kuinka valita työkone – kannettavan tietokoneen valintaopas

Parhaat videoneuvottelulaitteet hybridityöhön

Miten valita yritykselle paras nettiyhteys