Elisa Supersight auttaa Turun Teknologiakiinteistöjä johtamaan tiedolla

Lukuaika 3 min

Elisa Supersight -palvelu pureksii videokuvan anonyymiksi dataksi. Tekoäly auttaa kiinteistöalan yrityksiä käyttämään tilojaan entistä tehokkaammin.

Paljonko tiloissamme on ihmisiä ja missä he oikeasti kulkevat?

Se oli kysymys, jota Turun Teknologiakiinteistöissä mietittiin yhä useammin.

”Kykenimme arvioimaan, että heitä on vain Raision verran tai ehkä Raision ja Naantalin verran yhteensä. Tarvitsimme järjestelmän, jonka avulla saisimme ihmisvirroistamme oikeaa ja luotettavaa tietoa”, Turun Teknologiakiinteistöjen toimitusjohtaja Mikko Lehtinen kertoo.

Turun Teknologiakiinteistöillä on yhteensä 18 kiinteistöä. Valtaosa 160 430 m² vuokrattavasta pinta-alasta on keskittynyt Kupittaalla sijaitsevan Turun Tiedepuiston alueelle.

Vuokralaisten koko kattaa koko skaalan kymmenen neliön toimitilaa tarvitsevista muutaman hengen mikroyrityksistä koko kerrosalan kattaviin yliopiston ja Turun kaupungin yksiköiden kaltaisiin julkisiin organisaatioihin.

”Pelkkien seinien sijaan kiinteistöyhtiön on tarjottava asiakkaiden tarvitsemat palvelut ja luotava mahdollisuudet myös verkostoitumiseen. Meidän tehtävämme on tehdä asiakkaidemme arjesta helppoa ilman, että he sitä edes huomaavat.”

Ehdoton ei valvonnalle, vahva kyllä tiedolle

Vuoden alussa Teknologiakiinteistöillä otettiin käyttöön Elisa Supersight -palvelu. Tekoälyä hyödyntävä järjestelmä kykenee automaattisesti tunnistamaan ja havainnoimaan ihmisvirtoja ja parantamaan kiinteistöjen käyttöastetta.

Se helpottaa tiedolla johtamista muuttuneessa tilanteessa, jossa erityisesti koronapandemiaa seurannut etätyöbuumi on asettanut uusia haasteita toimitiloille. Kun yritykset saavat tietoa tilojen todellisesta käyttöasteesta, myös tilatarpeita on aiempaa helpompaa kohdentaa tehokkaasti.

Supersightin toiminta on tehty niin yksinkertaiseksi kuin mahdollista. Mobiililaitteen kameraan verrattava kamerayksikkö havainnoi tilaa. Nopean 5G-yhteyden avulla kuvavirta muutetaan numeeriseksi GDPR-yhteensopivaksi dataksi raportointia varten.

Datan anonymiteetti on tärkeää Turun Teknologiakiinteistöille.

”Valvontaa varten meillä on omat turvakamerajärjestelmämme. Ihmisten tunnistamiseen perustuva yhteiskunta ei olisi millään tavalla toivottava”, Lehtinen sanoo.

Kulkureittien tunteminen lisää turvallisuutta

Supersight on ollut käytössä Turun Teknologiakiinteistöillä vuoden alusta.

”Nyt keräämme rauhassa riittävän määrän dataa riittävän pitkältä aikaväliltä ja katsomme, mitä saamme selville. Kieltämättä odotukset ovat suuret, sillä juuri tämäntapaista järjestelmää olimme miettineet, ennen kuin olimme edes kuulleet Supersightista”, Lehtinen sanoo.

Asiakasyritysten toimitilojen ohessa Teknologiakiinteistöjen alueella on paljon avointa ja julkista ostoskeskusmaista tilaa ja moni osuu tiloihin ohikulkumatkalla.

”Järjestelmä auttaa meitä parantamaan esimerkiksi turvallisuuttamme. Jos yksi reitti osoittautuu vilkkaaksi, voimme sijoittaa sinne esimerkiksi yhden sijaan kolme defibrillaattoria ja myös onnettomuuksien ehkäisyssä on tärkeää tietää, missä vilkkaat paikat ovat.”

Supersight-palvelulla onkin jo saatu esimerkiksi varmistus toimitilojen todellisista henkilömääristä. Kuukaudessa toimitiloissa vierailee arkipäivisin noin 215 000 henkilöä — enemmän kuin asukkaita Turussa. Arkipäivien kiinteistökohtaiset henkilömäärät huitelevat kymmenentuhannen paremmalla puolella. Palvelulla on saatu myös jo kartutettua vilkkaimpia ja hiljaisempia aikoja. Vilkkainta on aamuisin yhdeksän ja kymmenen väliin, ja lounaan jälkeen tilanne tasaantuu iltapäivää kohden.

”Nyt voimme kertoa vuokralaiselle, missä asiakkaat ovat”

Turvallisuuden ohessa Teknologiakiinteistöissä etsitään tehoa myös talouteen. Lehtinen sanoo suoraan, että kiinteistöalalla luotettavien tietojen tuottaminen on osa brändikuvaa.

”Nyt alussa Supersightin käyttö voi antaa meille kilpailuetua. Myöhemmin sellaisia käyttävät muutkin, jolloin se on meillekin välttämätöntä”, Lehtinen linjaa.

Supersightillä ihmisvirroista hankittu tieto auttaa Teknologiakiinteistöjen asiakkaita arjessa. Lehtinen nostaa esimerkiksi avoimessa tilassa sijaitsevan kahvilan tai lounasravintolan.

”On aivan eri asia osoittaa vuokralaiselle, että tietyn liikepaikan ohitse kulkee päivässä tuhat ihmistä kuin kertoa, että mielestämme paikka on vilkas. Konkreettinen data on aina uskottavampaa kuin myyntihenkinen mutu.”

Jatkossa myös opaskyltit eri palveluihin esimerkiksi viereiseltä Kupittaan asemalta voidaan sijoittaa kulkureittien äärelle aiempaa fiksummin.

Talvisin eroon turhista lumikuljetuksista

Yksittäisiä kauempana sijaitsevia satelliittikohteita lukuun ottamatta Supersight on Turun Tiedepuiston alueella käytössä nyt joka kiinteistössä. Tavoitteena on tukea asiakkaiden liiketoimintaa ja tehdä heidän arjestaan vaivatonta. Supersightin tukema työ on huomaamatonta – niin kuin pitääkin, Lehtinen näkee.

”Kiinteistöalalla menee hyvin silloin, kun mitään ei kuulu.”

Kulkureittien ohessa yrityksessä suunnitellaan Supersightin hyödyntämistä myös talvisessa lumenajossa. Koska tila tuntuu olevan kortilla, paikallisen säilömisen sijaan auratut lumet ajetaan tontilta automaattisesti pois. Lehtinen korostaa tuntuu-sanaa, josta Supersightin avulla päästään eroon.

”Kun saamme luotettavaa tietoa ihmisvirroista, voimme löytää paikkoja, joihin voimme kerätä osan lumesta ilman, että se haittaa ketään. Näin saamme turhat kuljetukset pois ja lopulta juuri pienillä helposti tehtävillä muutoksilla saadaan aikaan iso vaikutus.”

Lue lisää:

Elisan uusi 5G-ratkaisu tehostaa Helsingin Sataman liikennettä

Näin saat paikannusdatan helposti liiketoiminnan hyödynnettäväksi

Liikkumisdata tarjoaa yrityksille asiakasymmärrystä ja kilpailuetua

Näin Helsinki hyödyntää paikkatietoa toiminnassaan