SD-WANilla optimoitu yhteys

Lukuaika 3 min

Kuuntele podcast

Voit kuunnella jakson myös:

ELISA KIRJASSA

APPLE PODCASTISSA

SPOTIFYSSA

 

Tervetuloa Elisa podcastin pariin. Tässä sarjassa käsittelemme kumppaneidemme ja asiakkaidemme parhaita kokemuksia ja parhaita tapoja siihen, miten digitalisaatio tulee muodostamaan kestävää tulevaisuutta, ja millä tavoin digitalisaatio tulee tekemään menestystä liiketoiminnassa. Tässä jaksossa käsittelemme SD-WAN –ratkaisuja. Esittelyssä Timo Lohenoja – asiantuntija Fortinetiltä

”Minun nimeni on Kimmo Pentikäinen ja minulla on tänään vieraana Timo Lohenoja Fortinetilta. Fortinet on muutamassa vuodessa noussut keskeiseksi SD-WAN –ratkaisujen toimittajaksi”, juontajamme Kimmo Pentikäinen avaa keskustelun.

”Miten tämä on ollut mahdollista Timo?”, hän jatkaa.

”Tässä on taustalla ollut pitkä historia innovatiivisuutta verkkoteknologioiden toteuttamisessa, ja meillä ehkä se keskeisin juttu tässä on se, että SD-WAN –teknologia on osa meidän palomuurejamme, eli se on kehittynyt osaksi meidän palomuuriratkaisujamme ja on käytettävissä kaikilla meidän asiakkaillamme, joilla on meidän teknologiaamme jo ennestään”, asiantuntijamme Lohenoja vastaa.

Lohenoja kertoo, että he eivät ole laskuttaneet SD-WAN –teknologian käyttöönotosta erikseen asiakkailtaan mitään. He ovat tarjonneet palvelua sitä mukaan, kun teknologia on heidän tuotteisiinsa, osaksi palomuurikokonaisuutta kehittynyt.

Uutta laatutasoa yhteyksiin SD-WAN:illa

”Minkä takia, Timo, SD-WAN tuo ihan uuden laaduntason yhteyksiin? Mikä on se tausta? Minkä takia niitä tarvitaan laadukkaisiin yhteyksiin, oli sitten etätyössä tai toimistoissa?”, Pentikäinen tiedustelee vieraaltamme.

”Siinä oikeastaan toimitaan niiden sovellusten ehdoilla eli SD-WAN:in taustalla on tämmöinen vahva laatupohjaisuus, missä tarkkaillaan jatkuvasti niitä yhteyksien laatuja, ja valitaan aina siihen käyttötarkoitukseen parhaiten sopiva yhteys – riippuen tietysti siitä, mikä se sovellus on”, Lohenoja selostaa.

Hän kertoo, että reaaliaikasovelluksille, kuten esimerkiksi Teamsille, valitaan aina paras yhteys, jonka kautta kokonaiskäyttökokemus sovellukselle saadaan parhaaksi mahdolliseksi.

”Ja sama juttu pätee kaikkiin muihin sovelluksiin myös”, Lohenoja lisää.

SD-WAN pilvipalveluiden tukena etätöissä ja toimistolla

Juontajamme Pentikäinen ihmettelee, miten aiemmin on voitu elää ilman tämän tyyppisiä ratkaisuja, jotka tuovat älyn osaksi verkkoa.

”SD-WAN:in kautta pystytään optimoimaan, millä tavalla voidaan reitittää ja saada paras mahdollinen yhteys – siten että se on laadukas, ilman minkäänlaisia katkoksia. Ja tämä on varmaankin välttämätöntä, kun käytetään pilvipalveluita?”, Pentikäinen puntaroi.

”Totta”, asiantuntijamme Lohenoja komppaa.

Vieraamme kertoo, että silloin, kun puhutaan monipilvipalveluista ja pilvipalveluista, paras mahdollinen yhteys sen hetkiseen palveluun tulee valita juuri siinä hetkessä, kun palvelua käytetään.

”Kun konttorit ovat jakaantuneet etenkin näin korona-aikana, kun tehdään paljon kotoa töitä, niin sieltä kotoa yhteydet niihin palveluihin tapahtuu eri tavalla kuin esimerkiksi sieltä konttorilta tai pääkonttorilta. Tämmöinen keskitettyjen yhteyksien aika, kiinteiden yhteyksien aika, on osittain ohitse ja siihen tarvitsee rakentaa päälle sitä älykkyyttä, joka tulee nimenomaan tämän SD-WAN –teknologian mukana”, Lohenoja kertoo.

Lohenojan mukaan monipilvikäyttö on yleistymässä kovaa vauhtia.

”Digitalisaatio ja se digiloikka, mikä nyt tässä on viime aikoina saavutettu, myöskin tämän koronan oheistuotteena, on korostanut näiden kaikkialta kaikkialle –yhteyksien tarpeellisuutta, jolloin voidaan rakentaa se laatu ja turvallisuus niihin yhteyksiin, osaksi sitä kokonaisuutta”, hän selventää.

Miten SD-WAN teknologia otetaan käyttöön?

”Eli SD-WAN mahdollistaa sen, että meillä on aina se paras mahdollinen optimoitu yhteys siitä käyttöpisteestä. SD-WAN mahdollistaa sen, että meillä on varmasti se paras yhteys siihen tiettyyn pilvipalveluun, sen pilvipalvelun käyttöön”, juontajamme Pentikäinen kertaa kuulemaansa.

”Minkälaisia teknologioita sinä käytetään? Millä lailla se otetaan käyttöön? Onko siinä joku boksi, joka tulee reitittimien lisäksi?”, Pentikäinen kysyy.

Vieraamme kertoo, että heidän toteutuksessaan SD-WAN –teknologia sisältyy heidän palomuuriinsa – oli kyseessä sitten rautapalomuuri tai virtuaalipalomuuri, jonka asiakas ottaa käyttöön.

”Sitten lähdetään hyödyntämään niitä kaikkia olemassa olevia yhteyksiä, joita siellä asiakkaalla on jo olemassa. Eli jos sieltä löytyy MPLS-teknologiaa ja 3G-, 4G- ja 5G-yhteyksiä ja useampaa eri ISP-yhteyttä taustalta, ne kaikki voidaan bundlata yhteen ja niitä voidaan käyttää sitten yhtenä kokonaisuutena, joka on sellainen joustava, aina sen tarpeen mukaan määrittyvä”, Lohenoja kertoo.

”Se on ehkä se hienoin asia, koska se on osa sitä palomuuria – siinä ei tarvitse sitä erillistä laitetta, erillistä boksia hankkia, että saa SD-WAN –teknologian käyttöön”, hän lisää.

SD-WAN –teknologian konkreettinen hyöty arjessa

Juontajamme Pentikäinen paljastaa, että vieraamme on kertonut hänelle konkreettisen esimerkin SD-WAN –teknologian hyödyistä jo ennen nauhoituksia. Hän toteaa, että Lohenoja on kertonut viettävänsä aikaansa kesämökillä, jossa hänellä on käytettävissään sekä kuituyhteys, että mobiiliyhteys.

”Mitä tämä sitten käytännössä tarkoittaa eli minkä takia sinulla on kaksi eri yhteyttä siellä?”, Pentikäinen kysyy vieraaltamme.

”No tässä on oikeastaan tavoitteena se, kun toi kuituyhteys ei oo kuitenkaan sataprosenttisen luotettava – sopisi olettaa, että se on, mutta ei se ole – niin mulla on se mobiiliyhteys siinä varayhteytenä rinnalla, ja mulla on itseasiassa kaksi mobiiliyhteyttä siinä rinnalla”, Lohenoja kuvailee.

Hän kertoo, että jos kuituyhteys pätkii esimerkiksi puhelun aikana, niin kukaan puhelussa oleva, hänet itsensä mukaan lukien, ei välttämättä huomaa yhteyksien katkosta SD-WAN:in ansiosta.

”Se toimii niin joustavasti siellä taustalla. Se elää siinä, missä ne yhteydet elää, ja mahdollistaa vaan mun keskittymisen tähän työn tekemiseen, ei siihen, että mikäköhän näitä yhteyksiä nyt vaivaa”, Lohenoja selventää.

”Toi on aika mageeta, mun pitää sama homma hankkia omallekin kesämökille”, Pentikäinen toteaa innostuneesti.

Loppusanat

Haastattelu on lopussa ja on jälleen kiitosten aika.

”Meillä oli vieraana tänään Timo Lohenoja, Fortinetilta. Keskusteltiin siitä, minkä takia SD-WAN on keskeinen verkkojen varmalle toiminnalle yritysten operatiivisessa toiminnassa. Lisätietoa löytyy elisa.fi/yrityksille. Kiitoksia”, Pentikäinen lopettelee päivän jakson.