Mobiiliteknologian uusin aalto on nopea, tehokas ja privaatti

Lukuaika 2 min

Mobiiliteknologia on kehittynyt vauhdilla viimeisen vuosikymmenen aikana. Olemme siirtyneet 3G:stä 5G:hen ja mobiilin tehokkuus on ottanut jättiharppauksia: nopeudet ovat satakertaistuneet, viiveet tippuneet kymmenesosaan ja verkon luotettavuus on parantunut huomattavasti.

Mutta miten yritys saa mobiiliteknologiasta parhaat tehot irti?

Tätä samaa asiaa pohdittiin maailman teollisuuspiireissä jo kymmenen vuotta sitten, kun 4G otti ensimmäisiä askeleita. Tämän pohdinnan lopputuloksena syntyi teollisuuden vaatimusmäärittely 5G:lle, mikä auttoi kehittämään 5G:tä riittävien standardien ja vaatimusten mukaan.

5G:n standardoijat tekivät työnsä hyvin ja nykyinen 5G-teknologia täyttää teollisuuden asettamat vaatimukset. Nyt vaativat ja kriittiset teollisuuden prosessit ja sovellukset voidaan siirtää 5G:n päälle.

Miten 5G:stä saa sitten parhaimman tehon irti?

Vastaus on privaattiverkko eli yritykselle räätälöity ja dedikoitu mobiiliverkko. Privaattiverkkoon pääsee vain yrityksen määrittämät laitteet ja näin mobiiliverkon kapasiteetti on täysimääräisesti yrityksen käytössä ja kontrollissa.

Privaattiverkon viive on erittäin lyhyt ja tasalaatuinen, mikä mahdollistaa turvallisen, tarkan ja tehokkaan etäohjauksen esimerkiksi satamanostureille, kaivosajoneuvoille, valvontadroneille tai tehtaan roboteille.

Privaattiverkko tukee myös valtavaa määrää yhtäaikaisia yhteyksiä, jolloin yrityksen prosesseista saadaan massiivisen esineiden internetin (IoT) avulla luotettavasti reaaliaikaista tietoa. Tätä voi hyödyntää esimerkiksi ennakoivaan huoltoon tai omaisuuden hallintaan.

Privaattiverkon data voi halutessa jäädä yrityksen tiloihin ja sitä voi analysoida viiveettä reunalaskennan avulla. Tällöin myös prosessoritehoa vaativaa ja akkuja vievää laskentaa voi siirtää sensoreista yrityksen serverille, jossa voi yhdistää dataa useasta eri tietolähteestä ja hyödyntää myös esimerkiksi koneoppivia algoritmeja.

Suljetussa privaattiverkossa lisensoiduilla taajuuksilla tietoturva on korkealla tasolla – näin ei esimerkiksi VPN-yhteyksiä yleensä tarvita.

Privaattiverkon luotettavuus, turvallisuus ja tasalaatuisuus on mahdollistanut myös sen, että tuotekehitystä on siirretty onnistuneesti privaattiverkon päälle. Myös yritysten prosessien laatu, turvallisuus, automatisointi ja tehokkuus saadaan privaattiverkoissa Industry 4.0:n vaatimalle tasolle.

Privaattiverkot vapauttavat yritykset tietoliikennekaapeloinnista, kun kaikki toimii mobiilisti. Verkot tukevat liikkuvaa käyttöä laajoilla alueilla sekä sisä- että ulkotiloissa hyvin pienellä tukiasemamäärällä, mikä johtuu mobiiliteknologian pitkästä kantamasta.

Privaattiverkot tukevat myös erilaisia puheratkaisuja ja esimerkiksi sairaalan sisäpuheluita on siirretty privaattiverkkojen päälle. Tällöin sairaalassa ei tarvita useita puhelimia ja teknologioita, vaan sairaalan työntekijöiden yhteydet hoituvat samalla älypuhelimella.

Sairaalassa älypuhelin käyttää privaattiverkkoa ja sairaalan ulkopuolella julkista mobiiliverkkoa. Siirtymä verkosta toiseen tapahtuu automaattisesti.

Myös nykyiset radiopuhelinyhteydet esimerkiksi teollisuusalueilla ja kaivoksissa voidaan korvata uudella privaattiverkossa toimivalla teknologialla (push-to-talk), mikä tehostaa toimintaa.

Lue lisää privaattiverkkojen mahdollisuuksista Elisan tuoreesta white paperista.

Privaattiverkkojen kysyntä maailmalla on huimassa kasvussa

Bosch ilmoitti äskettäin toteuttavansa privaattiverkkoratkaisun sen kaikkiin noin 300 tehtaaseen. Vodafone arvioi, että seuraavan 10 vuoden aikana pelkästään Euroopassa toteutetaan miljoona privaattiverkkoa.

Lisäksi Nokian Pekka Lundmark ennusti hiljattain MWC Shanghaissa, että investoinnit privaattiverkkoihin ohittavat julkisten mobiiliverkkojen investoinnit tulevana vuosikymmenenä ja että jokainen investointieuro privaattiverkkoon tuottaa yritykselle nelinkertaisen hyödyn.

Sekä Vodafone että Nokia ovat Elisan kumppaneita ja tuoreessa yhteistyösopimuksessa Elisa ja Nokia alkavat yhdessä kehittää ja toimittaa uusia privaattiverkkoratkaisuja Suomen markkinoille.

Mobiilivallankumous on todellakin tapahtumassa ja nyt siitä saa hyödyt irti ennen kaikkea privaatisti!

Lue myös

Sairaalan oma privaattiverkko tuo turvaa ja mahdollistaa uudet palvelut

HaminaKotka Satama testaa 5G-privaattiverkon mahdollisuuksia

Privaattiverkko digitalisoi teollisuutta Kokkolan suurteollisuusalueella

Kokonaisvaltaista integraatiopalvelun tuottamista jo lähes kahden vuosikymmenen ajan – Case Fingrid

Kirjoittanut

Eetu Prieur
Business Director

Eetu Prieur on työskennellyt Elisalla yli 20 vuotta useissa verkon asiantuntija- ja johtotehtävissä. Viimeisten vuosien ajan Eetu on johtanut Elisan Yritysasiakkaiden Mobiiliratkaisut-liiketoimintaa. Mobiiliratkaisuihin kuuluu yritysten IoT-, privaattiverkko- sekä räätälöidyt 5G-ratkaisut.