Sairaalan oma privaattiverkko tuo turvaa ja mahdollistaa uudet palvelut

Lukuaika 2 min

Organisaation oma privaattiverkko korvaa perinteisen puhelinverkon ja lisäksi mahdollistaa mobiililaitteilla käytettävät monipuoliset ja kriittiset palvelut.

Kuva: Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri (VSSHP) pilotoi Elisan toimittamaa privaattiverkkoa, joka modernisoi Turun yliopistollisen sairaalan perinteiset DECT-puheyhteydet.

Privaattiverkko on yrityksen tai organisaation käyttöön rajattu mobiiliverkko, joka takaa yhteyksien tarvitseman kapasiteetin, luotettavan toiminnan sekä tietoturvallisuuden. Privaattiverkossa toimivat vain halutut ja sallitut mobiililaitteet.

Turun yliopistollisessa sairaalassa privaattiverkko korvaa DECT-keskuspuhelinjärjestelmän. Privaattiverkon ja Elisan julkisen verkon yhteentoimivuuden ansiosta sama päätelaite soveltuu puheluihin ja datan käyttöön sekä sairaalassa että sen ulkopuolella.

”Iso etu syntyy esimerkiksi jo siitä, että Elisan ratkaisussa voidaan käyttää erillisten DECT-puhelimien sijaan ihan tavallisia, mistä tahansa hankittavia älypuhelimia. Ne pysyvät helpommin ihmisten matkassa ja niitä muistetaan myös ladata. Sairaalan sisällä puheluiden ja datayhteyksien on toimittava, vaikka verkko ulkopuolella olisi kaatunut.”

”Privaattiverkolla varmistamme myös, että potilaiden puhelut ja datankäyttö eivät vaaranna kriittisiä yhteystarpeitamme. Ensimmäisten viikkojen kokemukset Elisan privaattiverkkoratkaisusta ovat erittäin hyvät”, VSSHP:n teleliikenneasioista vastaava sähkötekniikan päällikkö Miika Taimela kertoo.

Privaattiverkko mahdollistaa uudenlaisia palveluja

Privaattiverkolla on useita etuja perinteiseen DECT-puhelinjärjestelmään verrattuna.

“Käyttäjille käyttömukavuus on tärkeä tekijä. Privaattiverkon ansiosta käyttäjät pärjäävät yhdellä älypuhelimella, kun aiemmin mukana piti kantaa kahta puhelinta. Yhteen puhelimeen siirtyminen näkyy myös alentuneita kustannuksina”, Elisan mobiiliratkaisujen johtaja Eetu Prieur kertoo.

Privaattiverkko voidaan toteuttaa niin 4G- kuin 5G-verkossa.

“Uusimpien teknologioiden ansiosta privaattiverkon päälle voi rakentaa monipuolisia palveluja lähtien yksinkertaisista ryhmäviesteistä ja päätyen erilaisiin sensori- ja IoT-ratkaisuihin sekä etävalvonta- ja etäohjausjärjestelmiin”.

”Tietoturvallinen ja varmatoiminen privaattiverkko mahdollistaa sen, että sairaalan ja muidenkin toimialojen kriittisiä järjestelmiä voidaan käyttää mobiilisti”, Prieur kertoo.

Privaattiverkot yleistyvät useilla toimialoilla

“Privaattiverkko on hyvä ratkaisu, jos on tarpeen hallinnoida kriittisiä palveluja tai sovelluksia mobiilisti. Privaattiverkkoon on pääsy vain etukäteen määritellyillä päätelaitteilla, ja kaikki muu tietoliikenne suljetaan verkon ulkopuolelle”, Eetu Prieur kertoo.

Privaattiverkot ovat yleistyneet voimakkaasti kuluneen puolen vuoden aikana eri toimialoilla, niin teollisuudessa, kaivoksilla, satamissa, logistiikassa ja sairaaloissa. Yrityksille ja julkisen sektorin toimijoille on tärkeää varmistaa kriittisimpien sovellustensa toimivuus privaattiverkon avulla.

Lue myös

Elisa Showroom näyttää miten 5G-teknologioita voi hyödyntää eri toimialoilla

Elisa ja ruotsalainen Netmore privaattiverkkokumppaneiksi

Privaattiverkko digitalisoi teollisuutta Kokkolan suurteollisuusalueella

5G-privaattiverkko innovaatioiden testiympäristönä