Elisa Showroom – itse kokeileminen antaa oivalluksia

Lukuaika 2 min

Elisan Showroomissa voi itse kokeilla virtuaalisesti tai paikan päällä, miten 5G-teknologioita hyödynnetään eri toimialoilla. Omakohtainen kokeileminen auttaa synnyttämään ideoita omalle yritykselle.

Mitä oivalluksia voikaan syntyä, kun pääsee itse kokeilemaan ja etäohjaamaan 5G-videorobottia, jollainen auttaa tositoimissa HUSin hoitajia koronaosaston arjessa?

5G-videorobotti on yksi Elisan Showroomissa esillä oleva 5G-teknologioiden sovelluskohde, jota pääsee itse kokeilemaan.

Vierailla voi niin virtuaalisesti, kuin paikan päälläkin Helsingin Pasilassa Elisan pääkonttorilla.

“Vierailijat ovat kertoneet yllättyneensä siitä, kuinka helppoa videorobotin etäohjaus on ja kuinka laadukkaan videokuvan se välittää 5G-verkossa”, kertoo Jukka Isokangas, joka vastaa Showroomista Elisalla.

Jokainen vierailija kertoo saaneensa uusia ideoita.

Showroomiin on tehty jo yli sata yritysvierailua, joista suurin osa korona-aikana virtuaalisesti. Myös lähivierailut onnistuvat turvallisuus tarkasti huomioiden. Millaisia kokemuksia vierailijoilla on ollut?

Jukka Isokangas
Jukka Isokangas

“Kun vierailijat saavat itse kokeilla etäohjausta ja muita sovelluskohteita ja kuulevat, miten yritykset jo hyödyntävät 5G-teknologioita, he saavat ideoita, miten heidän yrityksessään 5G:tä voisi hyödyntää.

Oikeastaan jokainen vierailija sanoo saaneensa uusia ideoita käyntinsä aikana”, Isokangas kertoo kokemuksistaan.

Elisan Showroomissa on esillä sovelluskohteita, joihin on voinut törmätä eri puolilla Suomessa, sillä Elisan 5G-verkko on erittäin kattava. Esimerkiksi Vuokatista nuorten MM-hiihtojen ohjelmaa lähetettiin katsojille 5G-yhteyden kautta.

Showroom antaakin mahdollisuuden tutustua tarkemmin tähän 4K livestriimaus -sovellukseen ja sen eri hyödyntämismahdollisuuksiin.

Lyhyt viive ja mobiliteetti mullistavat useita toimialoja

Showroomissa esillä oleva Elisan ja Valtran yhdessä toteuttama maailman ensimmäinen 5G:n ja 360-asteisen kameran avulla etäohjattava traktori yllättää vierailijoita edelleen. Se myös saa ajatuksen lentämään sovelluskohteista, joissa etäohjausta voidaan hyödyntää.

Teollisuuslaitoksissa, maataloudessa, satamissa, kaivoksissa ja logistiikassa käytetään ja pilotoidaan jo nyt paljon etäohjausta, joka vaatii erittäin lyhyttä viivettä. Etäohjausta on testattu raskaiden kaivinkoneiden, rekkojen, traktoreiden, trukkien, robottien ja dronejen kanssa.

5G:n erinomaisen lyhyt viive mahdollistaa aikaisempaa tarkemman ja turvallisemman etäohjauksen ratkaisut.

“Lentävien 5G-dronejen sovelluksissa tapahtuu nyt nopeaa kehitystä niin videostriimin automaattisessa analyysissa, livevideostriimauksissa kuin etäohjauksessa.

Äskettäin testasimme, miten ennalta ohjelmoitua reittiä pitkin voidaan lennättää Helsingin Kauppatorilta grillimakkaroita Olympiastadionille”, Isokangas kertoo.

Privaattiverkosta laatua ja luotettavuutta

Showroomissa on esillä myös privaattiverkko, jonka avulla toteutetaan asiakkaille oma erittäin toimintavarma ja laadukas mobiiliverkko esimerkiksi tehdasalueille, kaivoksiin, satamiin ja sairaaloihin.

Privaattiverkossa vain asiakkaan määrittämät laitteet voivat käyttää mobiiliverkkoa, jolloin näille laitteille voidaan taata haluttu nopeus, kapasiteetti ja viiveettömyys.

Teollisuuslaitoksissa privaattiverkkoja käytetään esimerkiksi etäohjauksen ja autonomisen liikenteen toteuttamisessa sekä tuotantoprosessien ja logistiikan tehostamisessa. Lisäksi erilaiset esineiden internetin (IoT) ratkaisut voivat hyödyntää privaattiverkkoa.

Uudet IoT-ratkaisut mahdollistavat massiivisen antureiden ja sensoreiden määrän, joilla voi monitoroida ja ohjata etänä lähes mitä vain.

Privaattiverkkoja on toteutettu muun muassa Turun keskussairaalaan, Uros-yhtiölle tuotekehityslaboratorioon Ouluun, Terrafamen kaivokselle sekä Porin ja Kotka-Haminan satamiin.

5G-teknologiat kehittyvät nopeasti, ei kannata jäädä pois kelkasta

5G-teknologiat ovat jatkuvasti kehittyvä teknologian ala. Elisa toi äskettäin kokeilukäyttöön Pohjoismaiden ensimmäisen stand alone 5G-verkon, jonka perustana ei enää ole lainkaan 4G-verkkoa.

Vuonna 2022 Elisa toteuttaa julkisessa 5G-verkossa ensimmäiset viipalointi-pilotit, joissa asiakkaalle annetaan julkisesta 5G-verkosta dedikoitua kapasiteettia käyttöön ja sitä kautta varmistetaan 5G-verkon laatu ja nopeus asiakkaalle tärkeiden sovellusten käyttöön.

Isokangas kannustaa vierailemaan Showroomissa: “Olen huomannut, että kun saan keskustella vierailijoiden kanssa, niin kaiken kokoisille yrityksille ja ihan eri toimialoilla toimiville löytyy sovelluskohteita, joissa 5G-teknologioista on apua. Kannattaakin yhdessä ideoita, missä asioissa uusista teknologioista on hyötyä.”

Lue myös

Elisan 5G-etäohjaus vie traktorin turvallisesti vaaralliseenkin paikkaan

Elisa Showroom näyttää miten 5G-teknologioita voi hyödyntää eri toimialoilla

5G-privaattiverkko innovaatioiden testiympäristönä

Varaa aika Showroom -vierailuun