Itse kokeileminen antaa oivalluksia Elisan Showroomissa

Lukuaika 2 min

Showroomissa voi kokeilla itse virtuaalisesti tai paikan päällä, miten 5G-teknologioita hyödynnetään eri toimialoilla. Omakohtainen kokeileminen auttaa synnyttämään ideoita omalle yritykselle.

Mitä oivalluksia voikaan syntyä, kun pääsee itse kokeilemaan VR-laseja ja seuraamaan haluamastaan kuvakulmasta jääkiekko-ottelua?

Nokia 3D Arena on yksi Elisan Showroomissa esillä oleva 5G-teknologioiden sovelluskohde, jota pääsee itse kokeilemaan.

Vierailla voi niin virtuaalisesti, kuin paikan päällä Helsingin Pasilassa Elisan pääkonttorilla.

“Vierailijoista moni kokeilee VR-laseja ensimmäistä kertaa ja yllättyy siitä, kuinka todentuntuiselta pelitilanne vaikuttaa”, kertoo Jukka Isokangas, joka vastaa Showroomista Elisalla.

Jokainen vierailija kertoo saaneensa uusia ideoita.

Showroomiin tehdään vuosittain yli 200 yritysvierailua niin livenä paikan päällä, kuin virtuaalisesti Teamsin yli.

Jukka Isokangas
Jukka Isokangas

“Kun vierailijat saavat itse kokeilla etäohjausta ja muita sovelluskohteita ja kuulevat, miten yritykset jo hyödyntävät eri teknologioita, he saavat ideoita, miten heidän yrityksessään digitalisaatiota voisi hyödyntää.”

Elisan Showroomissa on esillä esimerkiksi 5G:n sovelluskohteita, joihin on voinut törmätä eri puolilla Suomea, sillä Elisan 5G-verkko on erittäin kattava.

Esimerkiksi Vuokatista nuorten MM-hiihtojen ohjelmaa lähetettiin katsojille 5G-yhteyden kautta.

Showroom antaakin mahdollisuuden tutustua tarkemmin myös esimerkiksi 4K livestriimaus -sovellukseen ja sen eri hyödyntämismahdollisuuksiin.

Lyhyt viive ja mobiliteetti mullistavat useita toimialoja

Showroomissa esillä oleva 5G-videorobotti oli hoitajien apuna Husissa koronan jyllätessä pahimmillaan. Ratkaisu hankittiin suojaamaan hoitajia tartunnoilta. Samalla se myöskin säästi suojavaruste-kuluissa.

Hoitajat pystyivät hoitamaan ison osan potilaskohtaamisia robotin avulla, mikä vähensi altistumistilanteita. Potilaille robotin kanssa työskentely oli ainut tapa nähdä hoitaja ilman maskia. 5G mahdollistaa tämän tyyppiset etäläsnäolot laadukkaasti ja viiveettömästi.

Myös teollisuuslaitoksissa, maataloudessa, satamissa, kaivoksissa ja logistiikassa käytetään ja pilotoidaan jo nyt paljon etäohjausta, joka vaatii erittäin lyhyttä viivettä. Etäohjausta on testattu raskaiden kaivinkoneiden, rekkojen, traktoreiden, trukkien, robottien ja dronejen kanssa.

5G:n erinomaisen lyhyt viive mahdollistaa aikaisempaa tarkemman ja turvallisemman etäohjauksen ratkaisut.

“Lentävien 5G-dronejen sovelluksissa tapahtuu nyt nopeaa kehitystä niin videostriimin automaattisessa analyysissa, livevideostriimauksissa kuin etäohjauksessa”.

Äskettäin testasimme, miten ennalta ohjelmoitua reittiä pitkin voidaan lennättää Helsingin Kauppatorilta grillimakkaroita Olympiastadionille”, Isokangas kertoo.

Privaattiverkosta laatua ja luotettavuutta

Showroomissa on esillä myös privaattiverkko, jonka avulla toteutetaan asiakkaille oma erittäin toimintavarma ja laadukas mobiiliverkko esimerkiksi tehdasalueille, kaivoksiin, satamiin ja sairaaloihin.

Privaattiverkossa vain asiakkaan määrittämät laitteet voivat käyttää mobiiliverkkoa, ja jolloin näille laitteille voidaan taata haluttu nopeus, kapasiteetti ja viiveettömyys.

Teollisuuslaitoksissa privaattiverkkoja käytetään esimerkiksi etäohjauksen ja autonomisen liikenteen toteuttamisessa sekä tuotantoprosessien ja logistiikan tehostamisessa. Lisäksi erilaiset esineiden internetin (IoT) ratkaisut voivat hyödyntää privaattiverkkoa.

Uudet IoT-ratkaisut mahdollistavat massiivisen antureiden ja sensoreiden määrän, joilla voi monitoroida ja ohjata etänä lähes mitä vain.

Privaattiverkkoja on toteutettu muun muassa Turun keskussairaalaan, Terrafamen kaivokselle sekä Porin ja Kotka-Haminan satamiin.

Privaattiverkkoja on toteutettu muun muassa Turun keskussairaalaan, Terrafmen kaivokselle sekä Porin ja Kotka-Haminan satamiin.

Isokangas kannustaa vierailemaan Showroomissa: “Olen huomannut, että kun saan keskustella vierailijoiden kanssa, niin kaiken kokoisille yrityksille ja ihan eri toimialoilla toimiville löytyy sovelluskohteita, joissa 5G-teknologioista on apua. Kannattaakin yhdessä ideoida, missä asioissa uusista teknologioista on eniten hyötyä.”

Lue myös

Elisan 5G-etäohjaus vie traktorin turvallisesti vaaralliseenkin paikkaan

Elisa Showroom näyttää miten 5G-teknologioita voi hyödyntää eri toimialoilla

5G-privaattiverkko innovaatioiden testiympäristönä

Varaa aika Showroom -vierailuun