5G: Mitä nopeus mahdollistaa?

Lukuaika 3 min
Voit kuunnella jakson myös:

ELISA KIRJASSA

APPLE PODCASTISSA

SPOTIFYSSA

Elisa podcastissa juontajamme Kimmo Pentikäisen vieraaksi saapui Minna Vatilo, joka kehittää uudenlaisia palveluita, uudenlaisista teknologioista Elisan yritysasiakkaille. Jaksossa keskustellaan 5G:stä, ja sen tuomista monista hyödyistä sekä Elisa 5G Showroomista.

Esittelyssä vieraamme: Minna Vatilo 5G Showroomin vastaava

Pentikäinen toivottaa kuulijat tervetulleiksi ja esittelee tämän kertaisen vieraansa: ”Tervetuloa Elisan podcastin pariin. Tällä kertaa me keskustellaan 5G:stä ja meidän Showroomista, joka otettiin käyttöön reilu kuukausi sitten, ja se sai itseasiassa valtavasti mediahuomiota myös kansainvälisesti, koska siellä oli monta maailman ensimmäistä 5G-palvelua. Tätä oli tekemässä – ja itseasiassa koko Showroomista vastaa Minna Vatilo.”

”No hei Kimmo” , Vatilo tervehtii.

Pentikäinen tiedustelee, mitä muuta Vatilo tekee 5G Showroomin lisäksi.
”Elisalla mä työskentelen tuolla meidän yritysasiakas-liiketoimintayksikössämme, ja siellä mun tehtävä on kehittää uudenlaisia palveluita, uudenlaisista teknologioista”, Vatilo kertoo ja jatkaa, että käytännössä hän huolehtii siitä, että Elisan yritysasiakkaille saadaan uusista teknologioista palveluita, joita he voivat hyödyntää omassa liiketoiminnassaan.

”Mites Kimmo toi 5G liittyy sun työnkuvaan?”, Vatilo heittää kysymyksen takaisin.

Pentikäinen kertoo, että on jo useamman vuoden tehnyt Vatilon kanssa yhdessä 5G-palveluita yhdessä, sekä vastannut erilaisista teknologiatransformaatioista ja niiden käyttöönotosta ”– ja tällä hetkellä vastaan Elisa 5G palvelukehityksestä”, hän jatkaa.

Paljon enemmän kuin nopeampi datayhteys

”No mitä tää 5G on? Miten sä kertoisit tän vaikkapa omalle mummolle Minna?”, Pentikäinen kysäisee.

”Ensimmäisenä tulee mieleen, tai eniten ehkä julkisuudessa näkyvä nopeampi datayhteys, elikkä isommat kaistat. Mutta siinä tulee olemaan paljon muutakin, kuin tätä suurempaa datanopeutta”, Vatilo aloittaa.

Hän korostaa 5G:n tuovan paljon muitakin hyötyjä aikaisemmissa teknologioissa puhutun nopeuden lisäksi. Hän kertoo 5G:n tuovan hyötyjä erityisesti teollisuudelle ja yritysmaailmalle lyhyen viiveensä ansiosta – sen avulla voidaan rakentaa täysin uudenlaisia palveluja langattoman teknologian päälle.

Lisäksi 5G tulee mahdollistamaan sen, että mobiiliteknologioita voidaan hyödyntää kriittisessä viestinnässä.
”– elikkä se luotettavuus siellä tulee paranemaan”, Vatilo toteaa.

”2,3,4,5 – tuntuu lineaariselta, mutta viestintäteknologioissa on aina ollut valtava muutos”, Pentikäinen kuvailee ja kertoo ajasta 20 vuotta sitten, kun 3G-verkkoja alettiin lanseeraamaan. Hänen mukaansa ihmiset tulivat kyselemään, että miksi niin valtavia datanopeuksia tarvitaan – ei niitä tarvita tekstiviestien lähettämiseen.

”Ja näinhän se on – ei niitä tarvita tekstiviestien lähettämiseen”, Pentikäinen myöntää. Hän kertoo älypuhelimien kuitenkin muuttaneen sen, miten elämme ja, miten olemme yhteyksissä läheisiimme tai hoidamme työasiamme.

Hän kertoo 4G:n olleen ”videon voittokulkua”, ja nyt 5G:n osalta ei ole varmaa, miten asiat muuttuvat. ”– mutta ihan varmasti tulee muuttamaan peruuttamattomasti meidän tulevaisuuttamme, ja se miten se rakentuu kestävästi”, Pentikäinen kuittaa.

Elisa Showroom

”Mitkä on sun suosikkeja täällä meidän Showroomissa? Mitkä on sun suosikkipalveluita?” , Pentikäinen tiedustelee Vatilolta.

Vatilo kertoo, että 5G Showroomissa on monta hienoa palvelua, mitä he ovat kehittäneet. Hänen suosikkeihinsa lukeutuu Valtran kanssa yhteistyössä toteutettu etäohjattava traktori.

”Siinä hienosti juuri konkretisoituu näitä 5G:n etuja, kuten viive eli mitä sen avulla voidaan tulevaisuudessa mahdollistaa”, Vatilo kuvailee.
Hän nostaa suosikikseen myös dronen, jolla kuvattiin 360-livekuvaa Jätkäsaaresta VR-laseihin Pasilan Showroomiin.

”Se oli kanssa semmonen esimerkki, joka tuo jotenkin niin käsin kosketeltavalla tavalla ne uudet hyödyt esiin – että kyllä ne oli mun suosikkeja”, Vatilo kiteyttää.

”Ja se tulee todellakin muuttamaan”, Pentikäinen komppaa.
Hän kertoo podcastin nauhoituksen toteutuvan videoneuvottelun kautta, jossa on noin 16 kertaa pienempi kuvaresoluutio kuin 8K-lähetyksessä.

Vertailun vuoksi hän kertoo, että dronella kuvattu 360-livelähetys oli 8K-lähetys. Hän haluaa jakaa käsityksen siitä, kuinka paljon käsinkosketeltavampaa viestiminen tulee tulevaisuudessa olemaan.
”– se on huikeaa!”, hän korostaa.

Pentikäinen kertoo 5G Showroomin olevan poikkeustilanteen vuoksi suljettuna. ”Onko kuitenkin jotain tapaa, jolla pääsee kokemaan ja näkemään näitä uusia 5G-ratkaisuja?”, Pentikäinen tiedustelee vieraaltamme.

”Joo tosiaan, nyt ollaan jouduttu lopettamaan fyysiset vierailut – ainakin toistaiseksi”, Vatilo kertoo. Hän jatkaa, että tilanteen johdosta on mietitty virtuaalisen vierailukonseptin rakentamista 5G Showroomiin. Vieraamme mukaan aiheesta saadaan lähiviikkojen aikana lisää informaatiota.

”Eli jos se kiinnostaa niin kannattaa olla omaan Elisa-myyjään tai -yhteyshenkilöön yhteydessä ja sieltä saa sitten lisätietoja”, vieraamme tiedottaa.

Loppusanat

”Kohta kesälomat alkaa. Mitäs Minna teet kesälomalla?”, Pentikäinen kysäisee.

”No, tilanteesta johtuen varmastikin pysytään kotimaassa ja lähiseuduilla”, Vatilo kertoo. Hän kertoo todennäköisesti retkeilevänsä luonnossa, sillä se on hänen mieluinen harrastuksensa. Vatilo kertoo lisäksi aloittaneensa miehensä kanssa pari vuotta sitten melontaharrastuksen.

”– Sitä tullaan jatkamaan – elikkä kanootti tai kajakki alle ja sitten vesille”, hän jatkaa ja tiedustelee Pentikäisen kesäsuunnitelmia.

Pentikäinen kertoo nuorimman lapsensa olevan 1-vuotias, joten he tulevat varmasti nauttimaan luonnosta ja kesästä lähiseuduilla.

On tullut aika kiittää Vatiloa hänen antamistaan vinkeistä. Juontajamme kiittää myös kuulijoita, jotka olivat mukana Elisan podcastissa.
”Lisää tietoa aiheesta löytyy osoitteesta elisa.fi/5G”, hän lopettaa.