API-rajapinnat mahdollistavat datan hyödyntämisen eri järjestelmissä

API-rajapinnat yrityksille

Elisan asiakkaana saat hyödyllistä dataa käyttämistäsi palveluista. Jotta pystyt hyödyntämään tätä dataa entistä helpommin ja tukemaan sillä muita prosessejasi, tarjoamme API-rajapintoja eri palveluillemme. API-rajapinnan kautta saat hyödynnettyä dataa haluamallasi tavalla ja yhdistettyä sen esimerkiksi yrityksesi toiminnanohjaukseen tai tukiprosessien hallintaan.

Elisan APIt ovat turvallisia ja helppo ottaa käyttöön. Tutustu valikoimaamme ja ota yhteyttä!

Hyödynnä API-dataa tarpeidesi mukaan


Elisa kehittää API-tarjontaa jatkuvasti. Tällä hetkellä tarjoamme IoT Mobile APIn, Data APIn, Mobile APIn, Device APIN sekä Account APIn valmiina rajapintoina, jotka saat käyttöön Elisa Developer Portal -palvelustamme. Jos sinulla on tarve muulle datalle, ota yhteyttä ja katsomme mahdollista erillisratkaisua yrityksellesi.

Mitä hyötyä APIt tuovat?

Prosessien automatisointi

APIn kautta siirrät dataa automaattisesti ja nopeasti haluamaasi järjestelmään. Näin hyödynnät dataa eri lähteistä paremmin ja säästät aikaa. Lisäksi pystyt tehostamaan eri digitaalisia prosesseja ja ottamaan hyödyt irti Elisan rakentamasta automaatiosta.

Datan joustava hyödyntäminen

APIn avulla saat raakadatan käyttöösi ja voit käyttää sitä juuri niin kuin itse haluat. Voit myös ohjata tietoa eri käyttäjille suoraan ilman välikäsiä. Esimerkiksi HR saa tiedot laitetilauksien statuksesta ja talousosasto saa tiedot palveluiden kustannuksista.

Monitoimittajamalli helpottuu

Teetkö yhteistyötä usean eri toimittajan ja kumppanin kanssa? Onko yritykselläsi toimintaa myös kansainvälisesti? API-rajapinnan kautta voit hakea Elisan palveluita koskevat tiedot ja hyödyntää niitä osana muuta tietoa, kun hallinnoit eri palveluita ja kustannuksia kokonaisuutena.

APIen tyypilliset käyttökohteet


Elisan APIt soveltuvat hyvin eri aloille. Asiakkaamme käyttävät API-dataa esimerkiksi kaupan, teollisuuden ja sairaanhoidon aloilla.

Hyödynnä API-rajapintaa esimerkiksi:


  • Toiminnanohjauksen tukemiseen. APIn kautta voit välittää tietoa Elisan ja yrityksesi järjestelmien välillä. Esimerkiksi HR-järjestelmästäsi tulee Elisalle tieto, kun työntekijän sopimus päättyy, mikä automaattisesti irtisanoo työntekijän liittymäsopimukset Elisalla.
  • Tiedon ylläpitoon ja validointiin. Elisan järjestelmät voivat lähettää tietoa esimerkiksi yrityksesi laitehallintaan, kun uusi liittymä on aktivoitunut tai tilaus toimitettu. Lisäksi saat tarkat tiedot esimerkiksi työasemista ja laitteista suoraan yrityksesi järjestelmiin.
  • Palveluprosessien rakentamiseen. Voit tuoda Elisan dataa ja palveluita näkyviin yrityksesi omaan palveluportaaliin ja hallita niitä sieltä. Esimerkiksi työntekijät voivat lähettää tukipyynnön yrityksesi omasta järjestelmästä ja se kulkeutuu APIn kautta suoraan Elisan IT-tukipalveluun. Näin loppukäyttäjä voi asioida helposti yhdessä palvelussa.

FAQ

Mitä eroa on APIlla ja integraatiolla?

API on valmis rajapinta käytettäväksi tiettyyn tarkoitukseen ja se yleensä oikeuttaa pääsyn asiakkaan käyttämien palveluiden tietoihin. Api-rajapinta mahdollistaa yritysten välisten integraatioiden luomisen standardoidulla ja jatkuvasti saatavalla tavalla.

Miten pääsen liikkeelle Elisan rajapintojen (API) käytössä ja testauksessa?

Ota yhteyttä Elisan yritysmyyjään tai omaan yhteyshenkilöösi, jotta saat tunnuksen Elisa Developer Portal -alustaan (kehittäjäportaaliin). Kun saat tunnukset, kirjaudu portaaliin ja tilaa haluamasi API-avain (API key). Kun saat hyväksynnän API-avaimen käyttöön, voit aloittaa API-rajapinnan käytön. Kehittäjäportaalista löydät selkeän API-kuvauksen, jonka avulla yrityksesi tekninen asiantuntija voi lähteä suunnittelemaan ja testaamaan integraatiota.

Voiko Elisaan integroitua itsepalveluna?

Tarvittavat käyttöoikeudet ja salaisuudet (“API key”) voit tilata itsepalveluna Elisa Developer Portal -alustalta (kehittäjäportaalista). Vahvistamme portaalin käyttöoikeudet aina erikseen yrityksesi edustajan kautta.

Missä maissa Elisan APIt toimivat?

Elisan APIt ovat käytettävissä mistä tahansa maailmasta. Yrityksesi kanssa voimme erikseen sopia esimerkiksi IP-osoiterajoituksesta, jos niin halutaan.

Kuka saa käyttää Elisan rajapintoja?

Tällä hetkellä Elisan tarjoamat rajapinnat on suunnattu Elisan asiakkaille ja kumppaneille, mutta myös muilla tahoilla on mahdollisuus käyttää testiympäristöä ennen asiakkuussuhteen syntymistä.

Tarjoamme APIt yritysten käyttöön. Asiakasyritys voi itse päättää, kenellä on oikeudet käyttää APIa yrityksen sisällä.

Vaatiiko Elisan rajapinnat teknistä osaamista?

Elisan APIt hyödyntävät HTTPS/REST-teknologiaa TLS-salauksella. HTTPS/REST on käytettävissä kaikilla eri ohjelmointikielillä (esim. Java, javascript, python, .NET) ja ajoympäristöillä.

Elisan APIen hyödyntäminen vaatii HTTPS/REST APIen teknistä perusosaamista. Jos yrityksesi järjestelmässä on integraatiokyvykkyys valmiina, voi järjestelmän konfigurointiosaaminen olla jo riittävä.

Onko Elisan APIen käyttö turvallista?

Kyllä on. Tietoliikenne on salattua ja koko palvelutuotantoketju on suunniteltu alusta alkaen tietoturvallisesti. Elisan APIt hyödyntävät HTTPS/Rest-teknologiaa TLS-salauksella.

Oletko kiinnostunut API-palveluista?

Jätä yhteystietosi ja kysymyksesi, niin otamme sinuun yhteyttä: