Mitä 5G tekee media-alalle?

Lukuaika < 1 min

”5G:n myötä asiat jotka nykyään vaativat valmistautumista, muuttuvat arkipäiväisiksi ja huomaamattomiksi”, sanoo Alma Median Chief Digital Officer Santtu Elsinen.

Alma Median Santtu Elsinen vastaa mediayhtiön digikehityksestä, joten hän on oikea henkilö ennustamaan, miten 5G:n tulo markkinoille vaikuttaa media-alan kehitykseen. Hän uskoo, että monenlaisia muutoksia on tulossa.

– Hyvä käytännön esimerkki valmistautumisen tarpeen vähenemisestä on videoiden katsominen lentokoneessa. Tänä päivänä se vaatii materiaalin lataamista kotona, mutta 5G:n avulla teräväpiirtoelokuvia voi ladata sekunneissa kävellessä putkea pitkin lentokoneeseen, Elsinen sanoo.

Elsinen uskoo muutenkin, että media-alan digitalisaatio on ennen kaikkea videon siirtoa.

– Globaalista internetliikenteestä tulee videosiirtoa olemaan vuonna 2020 jopa 79 prosenttia. Korkealaatuisen videon jakaminen tulee olemaan entistä tehokkaampaa 5G:n myötä.

5G auttaa kesäfestareilla

Videosiirto onnistuu tulevaisuudessa entistä paremmin myös erilaisissa urheilu- ja konserttitapahtumissa. Suuremman nopeuden lisäksi hyötyä syntyy siitä, että 5G:n avulla pienellä alueella voi olla verkkoon kytkettyjä laitteita jopa tuhatkertainen määrä 4G:hen verrattuna.

– Tämä tarkoittaa ihan uudentyyppisiä mahdollisuuksia massatapahtumille. Ihmiset voivat saada käyttöönsä nopeat yhteydet, vaikka heitä olisi kymmeniätuhansia samassa puistossa tai stadionilla, Elsinen sanoo.

Media-alalle muutoksia tuo myös nopeuden kasvu laitteesta verkkoon päin. Elsinen toivoo, että tulevaisuudessa ei televisiolähetyksiä kuvatessa tarvittaisi raskasta kalustoa ja kuvausrekkoja, vaan suoratkin lähetykset voitaisiin lähettää ilman kaapeleita, mobiiliyhteyden varassa. Uusia keinoja tarvitaan, koska alan kilpailu kovenee koko ajan.

– Suomen mediamarkkinan kilpailu on kansainvälistynyt. Mitä enemmän teknologia kehittyy, sitä helpompi esimerkiksi amerikkalaisten yritysten on tuottaa uutisia myös suomeksi. He eivät ehkä kirjoita uutisia suomalaisista aiheista, mutta sisältö tulee saataville myös suomen kielellä.

Elsinen uskookin, että kehitys jatkuu kovana sekä markkinan kilpailun että teknologian osalta.

– Viihteen resoluutio on kasvanut koko ajan. Nyt 4K-kuva vaatii noin 25 megabittia sekunnissa nopean yhteyden, mutta 8K ja virtuaalitodellisuus ovat tulossa. Aina kun kapasiteetti kasvaa, löytyy parempilaatuisia sisältöjä, jotka hyödyntävät uuden teknologian.