Elisa Yritysweb - PHP 7.4 version käyttöönotto


Yritysweb -palvelussa on mahdollista käyttää nykyisen PHP 5.6- ja 7.0-versioiden lisäksi uudempaa PHP 7.4 ja 8.1 -versiota. Lue ohjeet PHP 7.4 version käyttöönottoon.

Yleistä

Uudella versiolla varmistamme eri julkaisujärjestelmien toimivuuden Elisa Yritysweb - ja Elisa Toimisto WWW -palveluissa. Uusi PHP-versio parantaa tietoturvaa ja nopeuttaa myös sivustojen latautumista. Vanha PHP 5.6 versio säilyy uuden rinnalla ja on käytettävissä vuoden 2021 loppuun asti.

PHP 7.4 ja 8.1 versioiden käyttöönotto

Uuden PHP 7.4 -version saat käyttöösi lisäämällä /html/ -hakemistoon .htaccess-tiedoston ja siihen seuraavan rivin:

AddHandler application/x-httpd-php74 .php

Uuden PHP 8.1 -version saa käyttöön lisäämällä /html/ -hakemistoon .htaccess-tiedoston ja siihen seuraavan rivin:

AddHandler application/x-httpd-php81 .php

Huolehdithan myös mahdollisesti käyttämiesi julkaisujärjestelmien tietoturvapäivitykset ajan tasalle.

Lue lisää eri PHP-versioiden eroista täältä.

Julkaisujärjestelmien käyttäminen Yrityswebissä

Jos sivustollasi on käytössä Wordpress, Joomla tai jokin muu julkaisujärjestelmä, päivitäthän sen ja mahdolliset lisäosat uusimpaan versioon.

Huom! Drupalin 9 version käyttäminen ei tällä hetkellä onnistu. Sen sijaan suosittelemme käyttämään Drupalin 8 versiota. Syynä on Drupal 9:n poikkeava MariaDB:n versiovaatimus. Tulemme päivittämään myös MariaDB:n lähiviikkojen aikana, jolloin myös Drupal 9 käyttäminen onnistuu.

Q&A

Ketä asia koskee?

Mahdollisuus käyttää PHP 7.4 versiota koskee kaikkia Elisa Yritysweb- ja  Elisa Toimisto WWW -palveluissa olevia kotisivuja, jotka käyttävät sivuillaan PHP-koodia.

Miksi minun kannattaisi ottaa PHP 7.4 käyttöön?

  • PHP 7.4 tarjoaa parempaa suorituskykyä ja siten myös nopeammin latautuvia sivuja.
  • Monet kolmannen osapuolen sovellukset (kuten Wordpress) toimivat paremmin PHP 7.4:lla.
  • PHP 5.6 on pian elinkaarensa päässä ja sen tuki loppuu lähitulevaisuudessa. Suosittelemme siis, että otat uuden version käyttöösi mahdollisimman pian.

Miten otan PHP 7.4 version käyttöön?

Lisää /html/ -hakemistoon .htaccess-tiedosto ja siihen seuraava rivi:

AddHandler application/x-httpd-php74 .php

Tämä pakottaa käsittelemään kaikki kyseisessä hakemistossa ja sen alihakemistoissa olevat .php-päätteiset tiedostot PHP 7.4:n kautta.

Voit halutessasi asentaa vastaavan .htaccess-tiedoston myös johonkin muuhun hakemistoon, jolloin vain siinä ja sen alaisissa hakemistoissa olevat tiedostot ajetaan PHP 7.4:n läpi.

Mikä on .htaccess-tiedosto?

.htaccess-tiedoston (Huom. ei erillistä päätettä) avulla voit antaa määräyksiä webpalvelimelle. Sen avulla voit määritellä miten eri sivuja yms. tulee käsitellä. Jos asetat .htaccess-tiedoston sivuston juureen (/html/-kansioon), se kattaa oletuksena myös kaikki alihakemistot. Voit myös asettaa erilliset .htaccess-tiedostot vaikka jokaiseen alihakemistoon, jolloin niiden sisältämillä komennoilla voit yliajaa aiemmat (esimerkiksi sivujen juurihakemistossa annetut) komennot.

Muista antaa riittävät lukuoikeudet tiedostolle.

Lisätietoja .htaccess.tiedostosta ja sen käytöstä: 

Vaatiiko asia minulta toimenpiteitä?

Muutos ei vaadi sinulta välittömiä toimenpiteitä, jos et halua ottaa uudempaa 7.4-versiota käyttöön. Nykyiset PHP 5.6 ja 7.0 toimivat edelleen ja 7.4-kyvykkyys tulee niiden rinnalle.

Suosittelemme kuitenkin vaihtamaan nykyisen PHP-version nopeampaan 7.4:een mahdollisimman pian.

Jos otan PHP 7.4:n käyttöön, rikkoutuvatko nykyiset sivuni?

PHP 7.4:ssa on eroavaisuuksia 5.6- ja 7.0-versioihin verrattuna, eivätkä kaikki funktiot ole yhteensopivia, joten nykyiset sivusi voivat rikkoontua.

PHP:n virallisilla sivuilla on tekninen kuvaus eroista.

Voinko käyttää testisivustoa sivujen toimivuuden testaamiseen?

Jos haluat varmistaa, että www-sivut toimivat oikein PHP 7.4 kanssa ennen kuin otat sen käyttöön, voit testata toimivuuden testisivustollamme 31.12.2020 asti:

  1. Kirjoita selaimen osoitekenttään teksti: omadomainisi.fi.testphp7.yritysweb.fi.
  2. Korvaa  tekstin kohta "omadomainisi.fi" omalla kotisivujesi verkkotunnuksella/domainilla. Esimerkiksi: Jos kotisivusi osoite on matinyritys.fi, kirjoita siis osoitekenttään matinyritys.fi.testphp7.yritysweb.fi ja paina enter.
  3. Kirjaudu testiosoitteeseen yrityswebin FTP-tunnuksellasi ja salasanallasi.
  4. Käy sivusi läpi ja testaa toiminnallisuudet. Varmista, että kaikki sivut näkyvät ja toimivat oikein.
  5. Jos sivustosi toimii oikein testipalvelimella, voit ottaa PHP 7.4:n käyttöön sivuillasi lisäämällä ohjeessa mainitun koodirivin .htaccess-tiedostoon. Jos sivustosi eivät toimi oikein, varmista ensin sivustojen ohjelmistojen ja moduulien yhteensopivuus. Päivitä ne tarvittaessa tai tee tarvittavat korjaukset sivuston PHP-koodiin.
HUOM! Jos teet sivujen lähdekoodiin muutoksia niin muutos tapahtuu niin testi- kuin tuotantopalvelimella.

Kun testaan sivustoa testipalvelimella, saan virheilmoituksia, mutta sivusto kuitenkin toimii normaalisti?

Testipalvelimella näytetään kaikki varoitukset ja virheilmoitukset, jotta mahdolliset toimimattomuusongelmat on helpompi paikallistaa. Sivuston toimiessa normaalisti nämä varoitukset eivät vaadi toimenpiteitä. Sivujen normaalikäytössä näitä virheilmoituksia ei näytetä.

Kun yritän mennä testisivulle, selain ohjautuu www.yrityksendomain.fi -sivustoon?

Sivustolla mahdollisesti käytössä olevat ohjaukset voivat aiheuttaa ongelmia testisivuston kanssa. Esimerkiksi kun yrität mennä www.yrityksendomain.fi.testphp7.yritysweb.fi -osoitteeseen, sivusto uudelleenohjautuukin oikeaan osoitteeseen www.yrityksendomain.fi, eli tuotantoympäristössä olevalle sivustolle.
 
Jos näin käy, testaamiseen käytetyn tietokoneen hosts-tiedostoon tulee lisätä rivi:

195.197.95.214    www.yrityksendomain.fi yrityksendomain.fi

Näin käytettävä tietokone ei kysy nimipalvelimelta missä sijaitsee asiakkaandomain.fi, vaan ottaa yhteyden testipalvelimen IP-osoitteeseen.
 
Hosts-tiedoston sijainti voi vaihdella riippuen käyttöjärjestelmästä. Windows 10 ja 8 käyttöjärjestelmissä voi muokata sitä seuraavasti:

  1. Paina windows-näppäintä
  2. Kirjoita "Notepad" hakukenttään
  3. Hakutuloksissa klikkaa oikealla hiiren painikkeella Notepadia ja valitse "suorita järjestelmävalvojana" (Run as administrator)
  4. Avaa Notepadissa hosts-tiedosto (c:\Windows\System32\Drivers\etc\hosts)
  5. Tee tarvittavat muutokset ja tallenna tiedosto. 

Toimiiko testisivustolla TLS/SSL eli https-suojaus?

Testisivustolla toimii myös https-sivut, mutta siellä käytetään yleistä self-signed -sertifikaattia.

Lakkaako PHP 5.6. tuki jossain vaiheessa?

Käyttämämme Red Hatin paketoima PHP 5.6. on edelleen turvallinen ja tuettu, mutta se on pian elinkaarensa lopussa ja sen tuki loppuu vuoden 2021 loppuun mennessä.

Onko minun pakko ottaa nyt heti PHP 7.4 käyttöön?

Ei vielä. PHP 5.6 toimii edelleen ja tulemme säilyttämään PHP 5.6:n vuoden 2021 loppuun asti, mutta suosittelemme kuitenkin siirtymään versioon 7.4 mahdollisimman pian. Se tarjoaa parempaa suorituskykyä, jolloin sivut latautuvat nopeammin.

Vaikuttaako PHP 7.4 käyttöönotto palvelun hintaan tai sopimukseen?

Ei vaikuta, palvelun hinta ja sopimus säilyvät ennallaan.

Mitä teen, jos www-sivut eivät toimikaan moitteettomasti 7.3:n kanssa?

Suosittelemme joko tekemään tarvittavat koodimuutokset itse tai käyttämään asiantuntevaa ohjelmistotaloa niiden tekemiseen.

Jos käytät jotain kolmannen osapuolen toteuttamaa sovellusta, kannattaa tarkistaa, onko siihen olemassa päivityksiä.

Voit tarvittaessa olla yhteydessä Yritysguruumme puhelimitse 0600 900 200. Yritysguru vastaa arkisin klo 8-17. Puhelun hinta on 2,50 €/min + pvm/mpm. Yritysguru voi antaa neuvoja, mutta emme voi korjata sivuja puolestasi.

En muista FTP-tunnuksiani, mistä saan ne testatakseni www-sivujeni toimivuuden?

Saat tunnukset Elisa Yritysasiakaspalvelusta p. 010 80 8088, arkisin klo 8-16.30 (8,35 snt/puh + 16,69 snt/min, alv. 24 %).