Silmäaseman Senior Advisor Mika Repo uskoo 5G:n tuovan lisätyn todellisuuden optikkoliikkeiden hyllyille.
Silmäaseman Senior Advisor Mika Repo uskoo erityisesti kahden 5G:n ominaisuuden tuovan uusia mahdollisuuksia optikkoliikkeille. Viiveen pienentyminen tuo erilaisia mahdollisuuksia etähallintaan, ja yhteyksien nopeuden kasvu auttaa silmän kuvantamispalvelujen käytössä jopa gigatavujen suuruisia tiedostoja siirrettäessä.
– Kuvat voivat olla esimerkiksi suurikokoisia 3D-malleja, joita silmälääkäri hyödyntää työssään. Nykyisillä yhteyksillä kuvien lataaminen kestää kauan ja paikoitellen muodostaa jopa esteen niiden etäkäytölle, Repo sanoo.
Nopeat yhteydet tuovat myös mahdollisuuden tuoda kuvantamislaitteita paikkoihin, joihin niitä ei ole aiemmin voitu tuoda joko teknisistä tai kustannussyistä. Toimiakseen riittävän nopeasti etäyhteyden yli kamera saattaa vaatia jopa 100 megabitin nettiyhteyden, jolle ei muuten useimmissa toimipisteissä ole käyttöä. Repo toivookin, että 5G:n myötä nopeiden yhteyksien kustannukset tulevat laskemaan siinä määrin, että kuvantamislaitteet saadaan yhä useammalle paikkakunnalle. 5G:n tuoma liikkuvuus kiinnostaa Repoa aivan erityisestä syystä.
– Rakentamamme Silmäasema-rekka on yksi meidän vilkkaimpia myymälöitämme. Ympäri Suomea liikkuvassa rekassa on hoitohuoneet, joissa optikot ja silmälääkärit ottavat potilaita vastaan samalla tavalla kuin missä tahansa myymälässä. Meille on tärkeää, että nopeat yhteydet toimivat joka paikassa.
5G tuo älyn silmälaseihin
Etäkirurgiaa käytetään usein esimerkkinä 5G:n pienen viiveen tuomista hyödyistä. Silmäleikkaukset tehdään kuitenkin useimmiten paikallisesti erilaisilla lasermenetelmillä, joten luvassa ei ole samanlaista hyötyä kuin joissakin muissa leikkauksissa. Sen sijaan Repo uskoo viiveen näkyvän optikkoliikkeiden hyllyillä virtuaalitodellisuuden ja lisätyn todellisuuden muodossa.
– Kun silmä siirtää katsetta ja tarkentaa uuteen kohteeseen, siinä kuluu vähintään kymmeniä millisekunteja. 5G-verkon viive on alle 5 millisekuntia. Se tarkoittaa että katseen siirron ja tarkentamisen aikana ehditään laskemaan erilaisia asioita.
Repo nostaa esiin myös sen, että 5G-laitteet voivat olla fyysisesti aiempaa pienempiä, joten verkkoon kytkettyjen älylasien tekeminen on tulevaisuudessa mahdollista. Ensimmäisiä älylaseja on jo maailmalla saatavilla, mutta Repo uskoo että yleistyäkseen lasien on oltava niin tyylikkäät, ettei vastaantulija erota älylaseja tavallisista laseista.
– Uskon että tällaiset lasit tulevat parin kolmen vuoden aikana lisääntymään katukuvassa. Moni varmasti pitäisi siitä, että voisi lukea viestit tai nähdä kuka soittaa kaivamatta puhelinta taskusta. Mahdollista on myös puhelimen integroiminen laseihin, Repo visioi.