Elisa ja Turun alueen yrityselämä rakentavat yhdessä arkielämän pilotteja, jotka siivittävät 5G-teknologioita hyödyntävät liikeideat vauhtiin ja maailmalle.
5G-teknologiat mahdollistavat aivan uudenlaisia digitaalisia palveluja ja seuraavan teollisen vallankumouksen. Tämä ei ole jäänyt Turulta huomaamatta, ja nyt Turku tähtää Suomen epäviralliseksi 5G-teknologioiden pääkaupungiksi.
Elisa kasvattaa 5G-verkkonsa Turussa Pohjoismaiden laajimmaksi jo vuoden 2019 aikana. Samalla Turun ja Elisan käynnistämä kolmivuotinen kumppanuushanke luo ja testaa uudenlaisia 5G-sovelluksia kaupunkilaisten käytännön arjessa. Tässä vaiheessa hankkeen muut kumppanit ovat Åbo Akademi ja Turku Business Region.
”Haarukoimme systemaattisesti yhdessä, miten parhaiten kehitystä edistämme. Sattumanvaraisen kehityksen sijaan haluamme itse ohjata, minne olemme menossa”, Turun kaupungin strategia- ja kehittämisjohtaja Jussi Vira linjaa.
Hankkeen yhtenä tuloksena Turku ja yhteistyökumppanit luovat 5G-tiekartan, joka toimii varsinaissuomalaisen digiloikan pohjana.
5G mahdollistaa älykotien laitekirjon
5G-teknologioiden mullistavista mahdollisuuksista puhutaan paljon, mutta tavalliselle mobiiliverkon käyttäjälle teknologia on vielä etäistä. Elisan Länsi-Suomen aluejohtaja Juha Laukkasen mukaan merkittävästi lisääntyvä nopeus on vain puolet 5G:n merkityksestä. Yhtä tärkeitä ovat 5G-verkon kasvava kapasiteetti ja viiveettömyys.
”5G:tä voisi verrata virtaavaan jokeen. Kyse ei ole vain virtauksen nopeudesta vaan myös leveydestä”, Laukkanen kuvaa. Juuri siksi 5G mahdollistaa uusien digitaalisten palveluiden syntymisen.
”Jo nykyisin kotona verkossa on useita eri päätelaitteita. Kun älykotien sovellukset yleistyvät, niitä on vielä enemmän. 5G:n leveämpi kapasiteetti mahdollistaa sen, että nopeaa verkkoa myös riittää luotettavasti kaikille laitteille”, Laukkanen sanoo.
Tällä hetkellä Elisan 5G-verkko toimii suurimmissa kaupungeissa. 5G-puhelimet tulevat myyntiin kesän ja syksyn aikana.
Täydennetty todellisuus auttaa arjessa
Alkuvaiheessa 5G näkyy yhä sujuvampana verkkolaitteiden käyttönä ja siinä, että moni nyt vielä kokeiluasteella oleva sovellus lyö kunnolla läpi.
”Hyvä esimerkki ovat 360 asteen tiedonsiirrollisesti raskaat panoraama-kuvat. Vielä nyt niiden katselu on pienen nykimisen vuoksi silmälle raskasta, mutta 5G tekee siitä sujuvaa”, Åbo Akademin yritystalouden ja tietojärjestelmien professori Anssi Öörni sanoo.
Öörni uskoo 5G:n ominaisuuksien sekä poistavan viimeisetkin esteet etätyönteolta että näkyvän voimakkaasti liikenteessä. Tiedonsiirto kehittyy samaan aikaan IoT:n eli esineiden internetin kasvun kanssa.
”Täydennetty todellisuus voi auttaa ihmisiä. Kun ajaa autolla, voi saada liikenneinfrasta tuulilasiin oleellisia tietoja ja varoituksia.”
Isot yhtiöt vetävät pienet perässään
Turku Science Park Oy:n toimitusjohtaja Niko Kyynäräinen uskoo, että yleistyessään 5G-teknologiat alkavat luoda Turkuun ja lähialueille aivan uutta, euromääräisesti kasvavaa liikevaihtoa.
Tärkeässä roolissa 5G-vetureina toimivat Kyynäräisen mukaan Sandvikin ja Turun telakan tapaiset suuret teollisuusyhtiöt, jotka hyödyntävät toiminnassaan laajasti automaatiota. Isot yhtiöt puolestaan mahdollistavat 5G-sovellusten markkinan ja tuotekehittelyn alueen pienemmille yrityksille.
”Kuluttajapuolella yllättävä 5G-tekniikan käyttökohde voi löytyä kulttuuripalveluista. Esimerkiksi teatterin lavalle voidaan luoda aivan uudenlaisia kokemuksia, kun langattoman tekniikan avulla soittajat tai näyttelijät voivat liittyä yhteen kaikkialta maailmasta.”
5G-pilotit auttavat Turkua ja Suomea maailmalle
Myös Jussi Vira uskoo 5G:n vauhdittavan alueen elinkeinoelämää. Globaalisti 5G on vasta alkuvaiheessaan, joten Turun kehitystyöstä kumpuava osaaminen hyödyttää suomalaista IT- ja IoT-yrityksiä laajemminkin.
”Keksinnöt voivat olla melko yksinkertaisia mutta silti merkittäviä”, Vira sanoo. Esimerkiksi opiskelija voisi kulkea kameran kanssa joen rantaa ja tarjota laitoshoidossa oleville vanhuksille livenä puheohjatun 360 asteen luontoelämyksen, jonka kokeminen muuten ei olisi enää mahdollista.
”5G:n avulla voimme luoda uusia lisäarvopalveluja, joiden kautta syntyy myös uutta työtä”, Vira sanoo.