Tutkimus: Näin työvälineet ja yhteydet vaikuttavat työtyytyväisyyteen

Lukuaika 3 min

Työnantajan kustantamat hyvät työvälineet ja yhteydet lisäävät työntekijöiden tyytyväisyyttä. Tällä on merkitystä kilpailussa hyvistä työntekijöistä.

Kilpailu osaavista työntekijöistä on Suomessa kova. Maine hyvistä työpaikoista kiirii työntekijöiltä toisille. Työntekijätyytyväisyyteen vaikuttaa moni asia, mutta kuinka paljon hyvät työvälineet vaikuttavat työntekijöiden tyytyväisyyteen?

Kysyimme tätä suoraan työntekijöiltä. Elisan yhteistyössä Prior Konsultointi Oy:n kanssa toteuttamaan kyselyyn vastasi viime toukokuussa kaikkiaan 1 080 työntekijää, jotka työskentelevät yli 100 hengen organisaatioissa eri toimialoilla.

Tulokset ovat selvät: yrityksen tarjoamilla työvälineillä ja yhteyksillä on merkitystä työntekijöille, varsinkin tietotyötä ja etätyötä tekevien joukossa.

Tutkimuskyselyn tulokset

Jos työntekijällä on käytössään vain työnantajan hankkima tietokone oheislaitteineen, kuten kuulokkeet tai ulkoinen näyttö, erittäin tyytyväisten osuus on vain 11 prosenttia.

Kun työntekijällä on käytössään lisäksi työsuhdepuhelin ja -liittymä sekä työnantajan maksama nettiliittymä kotona etätöiden tekemistä varten, erittäin tyytyväisten osuus moninkertaistuu 39 prosenttiin.

“Työnantajan tarjoamilla työvälineillä on selkeä vaikutus työntekijöiden kokonaistyytyväisyyteen ja erityisesti erittäin tyytyväisten osuuteen. Vaikka kyselyn mukaan vastaajat ovat keskimäärin kohtuullisen tyytyväisiä työnantajien tapaan hankkia työvälineet työntekijöilleen, se ei riitä kilpailussa parhaista työntekijöistä ja parhaiden työpaikkojen maineesta.”

”Erittäin tyytyväiset ovat organisaatioille parhaita työntekijälähettiläitä”, kertoo Value Opportunity Insights Lead Anssi Grekula Elisan Customer Insights -tiimistä.

Työsuhdepuhelin ja -liittymä lisäävät työntekijän tyytyväisyyttä

Myös työsuhdepuhelimella ja -liittymällä on vaikutusta siihen, kuinka tyytyväisiä työntekijät työnantajaan ovat. Kun organisaatio tarjoaa työntekijöille hyvän työpuhelimen ja hyvän liittymän, erittäin tyytyväisten osuus nousee 87 prosenttia.

Erityisesti uusien 5G-puhelinten ja -liittymien merkitys työntekijätyytyväisyyteen on havaittu eri toimialoilla yrityksissä, jotka kilpailevat osaavasta työvoimasta.

Rakennusalalla toimiva Jatke päivitti puhelinliittymänsä 5G-aikaan, koska rakennusala digitalisoituu ja ammattilaiset tarvitsevat käsiinsä parhaat mahdolliset työkalut. Työkaluja yritysasiakkaille myyvä Hilti taas päivitti työpuhelimensa 5G-vauhtiin, jotta liikkuvan myyntiorganisaation työ onnistuu sujuvasti kaikkialta Suomesta ja myyjät pysyvät tyytyväisinä.

ICT-yritys Visma Solutionsissa 5G-työvälineet helpottavat etätyötä ja kasvattavat yrityksen vetovoimaa rekrytoinneissa.

“Joustavan työelämän maailmassa 5G-työvälineet ovat vahvan työnantajamielikuvan, henkilöstön hyvinvoinnin ja vaikuttavan asiakastyön edellytys”, Grekula sanoo.

Myös tietokoneen oheislaitteilla on merkitystä tyytyväisyyteen

Läppäri tai kiinteä työasema on perusedellytys tämän päivän työelämässä, sillä kaikessa työssä alkaa olla tietotyön elementtejä. Karvalakkimalli ei kuitenkaan riitä erottautumiseen. Työsuhdepuhelimen lisäksi tietokoneen oheislaitteilla on selvä vaikutus tyytyväisyyteen työnantajaa kohtaan”, Grekula kertoo tutkimuksen tuloksista.

Kun yritys hankkii työntekijöille tietokoneen lisäksi työntekoa helpottavia oheislaitteita, kuten ulkoisen näytön, näppäimistön, hiiren ja kuulokkeet, tyytyväisyys lisääntyy. Erittäin tyytyväisten osuus tietotyötä tekevien joukossa nousee 53 prosenttia kyselyn tulosten mukaan.

Suorittavaa työtä tekevien joukossa työnantajan maksamat oheislaitteet koetaan erittäin merkityksellisiksi.

Erittäin tyytyväisten osuus kasvaa lähes nelinkertaiseksi, kun työntekijällä on käytössään tietokoneen lisäksi oheislaitteita.

Etätyötä tekevät arvostavat työnantajan maksamaa kodin nettiyhteyttä

Joustava hybridityö on tullut jäädäkseen. Esimerkiksi Boston Consulting Groupin tutkimuksen mukaan 65 prosenttia tekee jatkossa hybridityötä. Silti moni etätyötä tekevä maksaa itse kotitoimiston nettiliittymän.

Kun henkilöstöetuna hankkii etätöitä tekevälle kotitoimiston nettiliittymän, erittäin tyytyväisten osuus lähes kaksinkertaistuu. Elisan nettiliittymistä etätöihin sopii parhaiten Elisa Netti Lite.

Tutkimuksen mukaan nettiliittymissä kaikkein tärkeintä on luotettavuus. Tyytyväisyys puhelin- ja nettiliittymiä kohtaan on korkein, kun ne toimivat luotettavasti niin töissä, kotona kuin liikkuessa.

Lisäksi työntekijät arvostavat kiinteää nettiliittymää kotitoimistossa ja sitä, että he voivat itse valita kotona parhaiten toimivan liittymän.

“Vastauksista näkee selvästi, että työntekijät arvostavat sellaisia työvälineitä, joiden avulla työnteko on joustavaa ja helppoa. Kun työnantaja helpottaa työn tekemistä oikeanlaisilla työvälineillä, se lisää työtyytyväisyyttä. 5G-aikakaudella työvälineiden hyödyn saa irti vain silloin, kun yhteydet ovat kunnossa. Työntekijät arvostavat työnantajaa, joka huolehtii kokonaisuuden loppuun asti”, Grekula sanoo.

Lue lisää 5G:stä ja sen mahdollisuuksista yrityksille

Elisa 5G:n kanssa työnteko vain sujuu – tänään ja huomenna​

Olipa kyse työstä tai vapaa-ajasta, toimintavarmoilla ja nopeilla yhteyksillä kaikki vaan sujuu paremmin. Ja kun asiat sujuvat, myös ihmiset ovat tyytyväisempiä.

Missä ikinä työntekijäsi liikkuvatkaan – työmaalla, toimistossa tai vaikka tien päällä – Elisa 5G:llä työnteko on mukavaa ja tehokasta. Kun yhteydet toimii, voivat työntekijät keskittyä olennaiseen.​

Lue myös

Näin Elisalaiset käyttävät itse 5G-yhteyttä etätöissä

Elisan etätyöratkaisut yrityksille

Apple iPhone 15 -uutuudet – Joka tarpeeseen sopivat työpuhelimet