Microsoft-lisenssien hinta- ja sopimusmuutoksetMicrosoft on ilmoittanut tarkastavansa jatkossa EU/ETA -alueen lisenssihinnoitteluja puolivuosittain. Microsoft tarkistaa lisenssihintojaan valuuttakurssin vaikutuksen minimoimiseksi globaalissa lisenssihinnoittelussa. 

Ensimmäisen tarkistuksen jälkeen Microsoft on päättänyt korottaa EU/ETA-alueen lisenssihintoja 1.4.2023 alkaen. Lisenssien kuukausihinta nousee 11% kaikissa Microsoft 365 -lisensseissä. Hintamuutos vaikuttaa välittömästi 1.4.2023 alkaen 1kk tilausjakson lisensseihin. 12kk tilausjakson lisenssien hinnat nousevat tilauskauden päätteeksi. Ilmoitettu 11% hintakorotus on voimassa toistaiseksi. Hinnat tullaan Microsoftin toimesta tarkistamaan jatkossa puolivuosittain ja me Elisalla seuraamme tilannetta aina tuoreimmista muutoksista kertoen. Nyt voimaan astuva 11% korotus vaikuttaa EU/ETA alueella yleisesti (EUR/DKK/NOK) ja on esimerkiksi Ruotsissa (SEK) 15% ja Iso-Britanniassa (GBP) 9%.  Microsoft on julkisesti viestinyt, että hinnat voivat kurssimuutosten myötä myös laskea, mikäli euron ja dollarin välinen kurssi kehittyy EU/ETA-alueen kannalta positiiviseen suuntaan. 

Jos haluat tehdä päivityksiä nykyisiin lisensseihisi, voit ottaa yhteyttä Elisan myyntiin – autamme sinua valitsemaan lisenssit, jotka vastaavat yrityksesi tarpeita parhaiten. Suosittelemme päivittämään 1kk tilausjakson 12kk tilausjaksoon, näin toimimalla hintakorotusten vaikutus astuu voimaan vasta myöhemmin.

Q&A

Mitä 1kk tilausjakson lisensseille kannattaa nyt tehdä?

Yrityksen mahdolliset 1kk tilausjakson lisenssit kannattaa käyttötarpeet huomioiden muuttaa 12kk tilausjaksoon.

Jos 1kk tilausjakson lisenssi on muutettu 12kk tilausjaksoon ennen 1.4.2023, siirtyy 11% korotus aikaisintaan vuodelle 2024.

12kk tilausjaksolla lisenssihinnoittelut ovat 20% 1kk tilausjaksoa edullisempia. Edullisemman hinnan ja pian voimaan tulevan korotuksen välttämisen avulla on siis mahdollista säästää jopa 30% lisenssin hinnasta verrattuna normaaliin 1kk tilausjakson lisenssihintaan 1.4.2023 jälkeen. Nyt on siis erinomainen aika katsoa yrityksen lisenssit ajan tasalle.

Miksi Microsoft-lisenssien hinnat nousivat?

Vuoden 2022 alussa Microsoft teki muutoksen kumppaneiden kautta hankittaviin lisensseihin ja niiden hankintamalliin. Nykyisin lisenssit noudattavat uutta NCE-lisenssimallia, joista on saatavilla jatkuva 1kk-tilausjakso ja jatkuva 12kk-tilausjakso. Microsoftin lisenssimuutos tapahtui ympäri maailman.

1.7.2022 tapahtuva hinnankorotus tapahtui myös globaalisti ja kosketti kaikkia Microsoftin kumppaneita ja jälleenmyyjiä.

Mitä lisenssejä heinäkuun hinnankorotus koski?

Hintamuutos koskee kaikkia Microsoft 365 sekä Dynamics 365 lisenssejä. Näiden palveluiden osalta hintamuutos astuu voimaan lisenssien tilauskauden uusiutuessa.

12kk lisenssien hinnat siis pysyvät ennallaan uusiutumispäivään saakka. Uusiutumispäivän näet laskulta löytyvältä Tilauskausi-riviltä. Katso. Miten tulkitsen Microsoftin uusia laskuja?

Microsoft Azuren hintoihin ei tehdä muutoksia, sillä Azure-hinnoittelu on jo aiemmin liitetty valuuttakurssiin.

Mistä näen, mikä lisenssi minulla on käytössä?

  • Näet lisenssitietosi Elisan laskulla tai pääkäyttäjänä Microsoft 365 admin centeristä (https://admin.microsoft.com) kohdasta Hallinta - Laskutus - Omat tuotteet.

Microsoftin hallintaportaali

Miten voin päivittää lisenssejäni?

Voit päivittää lisenssejä yrityksen OmaElisasta tai ottamalla yhteyttä Elisan yritysmyyntiin ja autamme Microsoft-lisenssiesi kanssa:

Mitä eroa on 1kk- ja 12kk-tilausjaksolla?

Hinnoittelu
  • Jos sinulla on käytössäsi 1kk-tilausjakso, hinta voi muuttua vuoden aikana. Mahdollinen hintamuutos ilmoitetaan vähintään 1 kk etukäteen.
  • Jos sinulla on 12kk-tilausjakso, pysyy sinulla sama hinta 12 kk:n ajan. Kun lisenssit uusitaan seuraavalle sopimuskaudelle, tarkistetaan hinnat Microsoftin senhetkisen lisenssihinnaston mukaiseksi.
Laskutus
  • Molemmissa tilausjaksoissa laskutus tapahtuu kuukausittain.
Lisenssimuutokset kesken tilauskauden
  • 1kk-tilausjaksossa voit muuttaa lisenssien tyyppiä ja määrää kuukausittain.
  • 12kk-tilausjaksossa voit hankkia uusia lisenssejä tai päivittää lisenssisi parempaan versioon kesken vuoden. Sopimuksen piirissä olevat lisenssit ovat määräaikaisia sopimuskauden ajan, joten niitä ei voi poistaa 12 kk:n aikana.
Sopimuksen kesto ja irtisanomisaika
  • 1kk-tilausjakso on toistaiseksi voimassa oleva sopimus, jossa on 1 kk:n irtisanomisaika.
  • 12kk-tilausjakso on jatkuva 12 kk:n tilaus, joka uusiutuu aina 12 kuukaudeksi kerrallaan. Voit peruuttaa sopimuksen ennen sopimuksen uusimispäivää (12 kk:n jälkeen tilauksesta). Jos et peruuta sopimusta 1 kk ennen uusimispäivää, uusiutuu tilaus automaattisesti seuraavalle vuodelle.

Miten tulkitsen Microsoftin uusia laskuja?

Microsoft 365 -lisenssit laskutetaan kytkentähetken päivämäärästä eteenpäin aina kuukausi kerrallaan, päivätason laskutuksella. Viimeisimmät laskut näyttävät nyt siltä, että helmikuu olisi laskutettu kahteen kertaan, koska laskulta puuttuu tarkka tieto laskutusajanjaksosta. Veloitukset laskuilla ovat kuitenkin oikein.

Maaliskuun lasku: Yrityksesi on saanut maaliskuussa laskun Microsoft 365 -lisenssistä, jossa laskutettavana ajanjaksona näkyy 1.2.−28.2.2022. Tällä laskulla lisenssiä on laskutettu 1.2. alkaen aina siihen päivään saakka, kun lisenssiin on tehty muutos uuteen laskutusmalliin. Esim. muutos lisenssiin on tehty 24.2.2022, laskutettava ajanjakso on 1.2.-23.2.2022.

Maaliskuun Elisan lasku Microsoft 365

Huhtikuun lasku: Huhtikuun laskulla näkyy myös ajanjakso 1.2.−28.2.2022. Tämä ei kuitenkaan tarkoita enää itse laskutettavaa ajanjaksoa, vaan aikaväliä mistä alkaen olemme laskun tietoja keränneet. Esim. muutos lisenssiin on tehty 24.2.2022, laskutettava ajanjakso on 24.2.-23.3.2022.

Huhtikuun Elisan lasku Microsoft 365

Lisäämme puuttuvan laskutusajanjaksotiedon laskuille inforiviksi vielä alkukesän aikana.

Heräsikö kysymyksiä tai haluatko päivittää Microsoft-lisenssisi?

Jätä viesti tai soita, niin myyjämme auttaa sinua eteenpäin: