5G tuo huippunopeudet yrittäjän taskuun ja toimistoon

Lukuaika 2 min

Nopea 5G-verkko helpottaa jokaisen yrittäjän arkea, mutta rohkealle yrittäjälle todelliset 5G:n mahdollisuudet löytyvät esineiden internetistä.

Nopeasti leviävä 5G-mobiiliverkko tuo vauhtia ja monipuolisuutta internetin käyttöön. Samalla moni yritys miettii, miten 5G voisi hyödyttää juuri omaa toimintaa.

”ICT-yrityksille asia on selvempi, mutta haluamme tuoda 5G:n mahdollisuudet kaikenlaisille ja -kokoisille yrityksille. Ei ole firmaa, joka siitä ei hyötyisi”, Elisan Länsi-Suomen aluejohtaja Juha Laukkanen sanoo.

Konkreettinen esimerkki 5G.n hyödyistä on yrityksen toimitila. Tähän asti paikallinen verkkoinfra on määrännyt, kuinka nopea internet-yhteys on ollut saatavilla. 5G-verkko tuo kuitutasoisen nopeuden verkon alueella langattomasti minne tahansa.

”Nopeuden lisäksi 5G-yhteyden kapasiteetti on vanhoja verkkoja suurempi, eli samaan verkkoon voidaan liittää kymmeniä toimiston verkkolaitteita ilman, että enimmäisnopeus laskee. Se tekee työstä sujuvaa.”

Kiinteä antenni takaa laadukkaan yhteyden

Kun aikaisemmin mobiilit datayhteydet tukivat lähinnä liikkuvaa työtä, 5G:n myötä langattomuudesta tulee koko toimiston perusratkaisu.

”Paras ratkaisu esimerkiksi omakotitalosta työskentelevälle pienyrittäjälle tai tehdashalliin on ulkoseinään kiinteästi asennettava 5G-antenni”, Laukkanen sanoo.

Toimintavarmuus ja käytön sujuvuus saavutetaan jakamalla antennin signaali sisätiloissa useammalla wifi-vahvistimella.

”Kaupunkioloissa pienessä toimistossa myös yksi 5G-reititin voi olla toimiva ratkaisu. Usein kuitenkin rakennusten koko, rakenne tai seinien materiaalit heikentävät signaalia, jolloin paras tulos saavutetaan useamman vahvistimen mesh-verkolla.”

Pilvipalvelut toimivat missä vain

Nimensä mukaisesti mobiiliverkoissa on kyse liikkeestä. 5G:n kohdalla se merkitsee sitä, että kasvava 5G-puhelinten valikoima tuo netin huippunopeudet suoraan yrittäjän taskuun tai käsilaukkuun.

”Yhä useammat yrityksen asiat toimivat pilvipalvelusta käsin. 5G-puhelin mahdollistaa sovellusten sujuvan käytön paikasta riippumatta, sillä nyt raskaampikin data kulkee sujuvasti.”

Koska verkko on myös leveä, nopeudet pysyvät yllä myös esimerkiksi massatapahtumissa, missä vanhojen 4G-verkkojen kapasiteetti on alkanut loppua. Enää työtehtävän onnistuminen datasiirron näkökulmasta ei siis katso aikaa eikä paikkaa.

”Jos puhelimet ovat nyt tulossa elinkaarensa päähän, voi hyvin alkaa katsella 5G puhelimia nyt. Elisan 5G-verkko toimii jo 13 kaupungissa tavoittaen noin puolimiljoonaa suomalaista  ja kasvaa koko ajan. Sen ulkopuolella 5G-puhelimet toimivat muissa verkoissa normaalisti.”

Yhteistyö luo uutta liiketoimintaa

5G nostaa toimiston ja liikkuvan työn sujuvuuden uudelle tasolle. Koska uusi 5G-teknologia on rakennettu käyttäjien tarpeiden lisäksi myös esineiden internetiä (IoT) silmällä pitäen, ovat yrittäjän näkökulmasta 5G:n todelliset mahdollisuudet uuden liiketoiminnan luomisessa.

”Merkittävää on 5G-yhteyksien lyhyt latenssi eli viive. Se mahdollistaa käytännössä täysin reaaliaikaisen tiedonsiirron.”

Toimistossa tämä merkitsee sitä, että videoneuvottelut käydään aiempaa paremmalla kuvanlaadulla ilman viiveitä tai nykimisiä. Tuotekehityksessä puolestaan erilaisia etävalvonnan ja -ohjauksen sovelluksia on entistä helpompaa ja myös edullisempaa toteuttaa 5G:tä hyödyntävien sensoreiden avulla. Nopea, luotettava ja kapasiteetiltaan leveä verkko kestää suuren määrän laitteita.

”Se voi tuota hyötyä omaan liiketoimintaan tai luoda alihankintaketjussa uutta, asiakkaita auttavaa palvelua. Paras tapa uuden tekniikan hyödyntämisessä on verkostoitua muiden kanssa, sillä kaikkea ei tarvitse osata itse.”

Tutustu 5G:hen