5G viitoittamassa tulevaisuutta

Lukuaika 2 min

Miten 5G mullistaa nykypäivää sekä tulevaisuutta?
Mitä uutta puhelinmarkkinoilla on tapahtumassa?

Tässä Kun kaikki pelaa yhteen -jaksossa Kimmo Pentikäinen saa vieraakseen Samsungin tuotekouluttaja Antti Tuuralan.

Pentikäinen aloittaa: ”Tervetuloa Kun kaikki pelaa yhteen -podcastin pariin. Tässä podcast-sarjassa käsittelemme digitalisaation parhaita oppeja ja ilmentymiä. Minun nimeni on Kimmo Pentikäinen ja tänään minulla on vieraana Samsungin tuotekouluttaja Antti Tuurala ja puhumme 5G-puhelimista.”

Tuurala kertoo uudesta Samungin S10 5G puhelimesta, joka on saapunut myös Elisalle myyntiin. ”Siinä on sitten mielenkiintoinen päätelaite, joka tuo täysin uusia mahdollisuuksia kaikille käyttäjille”, hän kuvailee.

”No nyt, jos olisin uutta 5G valitsemassa, niin minkä takia kannattaa päätyä sitten Samsungin malliin?”, Pentikäinen tiedustelee.

Tuurala kertoo, että sen lisäksi, että kyseessä on 5G-puhelin, ei kyseissä mallissa ole tingitty laitteen muista ominaisuuksista. ” Siinä on maailman parhaat näytöt, siellä on järjetön määrä muistia, siellä on upeat kamerat”, Tuurala kuvailee ja lisää ”- se on tosiaan valtava määrä myös kaikkea muuta kuin se pelkkä 5G”.

Pentikäinen kertoo Samsungin olevan huikea menestystarina, ja tällä hetkellä maailman suurin puhelinvalmistaja. Hän tiedustelee Tuuralan näkemystä Samsungin menestyksen salaisuuteen – minkä vuoksi he ovat vuodesta toiseen menestyneet tällä alueella? Tuurala tuo esille innovoinnin: ”Se on se jatkuva tuotekehitys, mikä siellä on taustalla”.

Pentikäinen kyselee syytä 5G puhelimen hankkimiselle.

Tuurala vastaa, että hänelle itselleen tulee ensimmäisenä syynä mieleen nopeus. Hän kertoo, että 5G-puhelimien avulla on mahdollisuus saada valtavan paljon nopeammat yhteydet käyttöön ja vertaa: ”Kun mietitään, aikaisemmin ihmisille oli rajana semmoinen 20Mt liitetiedosto – niin se kuulosti hurjalta. Nyt voidaan käytännössä unohtaa ne megatavut, ja siirrytään täysin sinne gigatavu-luokkaan. Et joku 20Gt, niin se vilahtaa sinne puhelimeen siinä missä se 20Mt vilahti vielä, sanotaanko 4G yhteyksillä.”

”Eli kun puhutaan siitä, et ne yhteysnopeudet nousee jopa 50 kertaisiksi niin se on huikea etu. Varsinkin siinä, jos miettii jotain mobiilityöntekoa”, hän lisää.

Pentikäinen nostaa esille mobiliteetin ja 5G tuoman nopeuden, jonka avulla on myös mahdollisuus saada läppäriinkin yhteys ja kuitunopeus missä vain 5G-kuuluvuusalueella.
”No miten tästä tulevaisuus jatkuu? Miten päätelaitteet tulee kehittymään?”

Tuurala arvelee muutoksen olevan päätelaitteiden muodossa: ”- eli se, että onko se pelkkä tommonen matkapuhelin, mihin me ollaan totuttu, älypuhelin. Vai onko se jotakin ihan uutta”. Hän jatkaa kertomalla uusista taittuvanäyttöisistä puhelimista, jotka ovat saapuneet myyntiin, ja arvelee tämän laitteiden monimuotoisuuden yleistyvän, jotta jokainen löytää juuri omaan käyttötarkoitukseensa sopivan mallin.

Kaikkien näiden ominaisuuksien lisäksi Pentikäinen tiedustelee akun kestosta, jonka Tuurala kertoo paranevan tietenkin koko ajan. ”Akkutekniikka kehittyy valtavaa vauhtia”, Hän tokaisee.

”Nyt on jo puhuttu tämmösistä grafeeniakuista ja muista, että saadaan ne ladattua ne akut todella nopeasti. Mut sitten myöskin se, että meillä on kapasiteettia niissä akuissa huomattavasti enemmän, eli se mobiilityönteko onnistuu sitä kautta. Ettei tartte pelätä et se akku hiipuu pitkin päivän.”

Loppusanat

”Me tuossa juteltiin ja kerroit, että oot intohimoinen viskien harrastaja, niin mikäs on mielessä tällä hetkellä lempi viskinä?”, Pentikäinen kyselee.
Tuurala kertoo sen aina riippuvan tilanteesta, mutta nostaa esille yhden
pitkäaikaisista suosikkitislaamoistaan – Skotlannin, Highlandin alueelta oleva
Gleinlischin. ”-se mikä siinä on, on semmonen kynttilän vahaisuus, mausteisuus ja täyteläisyys”, hän kuvailee.
Pentikäinen kertoo itse liputtavansa Laphroaigin puolesta, ja jatkaa: ”- mutta nää on makuasioita”.

Pentikäinen lopettelee jaksoa: ” Mites Antti, kun kaikki pelaa yhteen…”
Tähän Tuurala vastaa: ” …Ja käytössä on maailman parhaat päätelaitteet, muuttuu työntekokin pelkäksi iloksi”.
Pentikäinen komppaa ”Juurikin näin”. Hän kiittää vierastaan ja kuulijoitaan ja kuittaa ”Lisää tietoa Samsung 5G puhelimista ja 5G yhteyksistä sivuilta elisa.fi/yrityksille”.