Elisa Innovation Challenge: Sensori kertoo maidon rasvapitoisuuden

Lukuaika < 1 min

Spectral Engines osaa tunnistaa materiaaleja ja niiden ominaisuuksia valolla. Elisa Innovation Challenge -kilpailussa tekniikkaa sovelletaan maatalouteen ja maidon koostumuksen seuraamiseen.

Vuonna 2014 perustetun Spectral Enginesin omistajat työskentelivät aikaisemmin Teknologian tutkimuskeskus VTT:n palveluksessa. Siellä syntyi Elisan innovaatiokilpailussa mukana olevan tuotteen teknologinen pohja.

– Asiakasmäärät kasvoivat niin, että päätimme käynnistää oman yrityksen, Spectral Enginesin toimitusjohtaja Jarkko Antila sanoo.

Ensimmäinen tuote julkaistiin vuonna 2014 ja myynti käynnistyi heti. Kyseessä on sensori, jonka avulla voidaan tunnistaa esineiden ainepitoisuuksia.

Nyt yritys hakee asiakkaita ja yhteistyökumppaneita muun muassa maitoteollisuudesta. Sensoria käytetään maidon sisällön kuten rasvapitoisuuden tunnistamiseen.

Antilan mukaan sensori ei ainakaan lähiaikoina tule tarjolle tavallisille kuluttajille.

Tuotteen tärkein innovaatio on patentilla suojattu erikoiskomponentti. Tällä hetkellä sensorilla voi tunnistaa merkittävän osan niistä kiinteistä aineista, joiden ainepitoisuuden voi mitata heijastuksen avulla.

Pienikokoinen laite tunnistaa aineet ja materiaalit vertaamalla niitä laajaan tietokantaan. Spectral Enginesin tarkoituksena on rakentaa tulevaisuudessa oma laaja tietopankki.