Esittelyssä kyberintekijät: Samuli Peltola – Cyber Security Architect

Lukuaika 2 min

Kyberturvallisuuden todelliset sankarit löytyvät ihmisistä, jotka varjelevat organisaatioiden tietoturvaa ja varmistavat, että asiakkaiden ympäristöt pysyvät suojattuina alati muuttuvilta uhkilta.

Kyberintekijät-sarjassa esittelemme nämä asiantuntijat – heidän tarinansa, roolinsa ja intohimonsa työhönsä. Jokainen heistä tuo oman ainutlaatuisen näkökulmansa siihen, mitä kyberturvallisuus tarkoittaa käytännössä ja miten se vaikuttaa asiakkaidemme arkeen.

Tutustu ihmisiin työn takana ja näe, miten kyberturvallisuus toteutuu todellisuudessa.

Kuka olet ja mitä teet?
Olen Samuli Peltola, Cyber Security Architect – suomeksi kyberturva-arkkitehti. Työskentelen pääasiassa asiakasprojekteissa, joissa mietin miten asiakkaiden toiveet ja tarpeet saadaan toteutettua kyberturvallisuuden keinoin. Tehtävät voivat vaihdella yksinkertaisista valvonnan kehityksistä tai lokilähteiden lisäämisestä aina laajoihin kehitysprojekteihin asti. Asiakastyön lisäksi osallistun myös sisäisiin kehityshankkeisiin eri rooleissa.

Mitä sinulla on tällä hetkellä työn alla?
Juuri nyt työn alla on kolmen asiakkaan SOC-palveluiden käyttöönotto – eli tuomme heidät Elisan Kyberturvallisuuskeskuksen valvonnan piiriin. Lisäksi vedän muutamaa kehitysprojektia, joissa keskitytään asiakkaiden kyberturvallisuuden kokonaisvaltaiseen kehittämiseen.

Mikä on roolisi tiimissä?
Vastaan siitä, että asiakkaiden palvelupyynnöt muotoillaan teknisesti toteutettaviksi tehtäviksi yhdessä tiimin tech leadien kanssa. SOC-käyttöönottojen osalta huolehdin siitä, että arkkitehtuuri istuu saumattomasti Elisan palvelutuotannon prosesseihin.

Miten asiakas näkyy työssäsi?
Asiakkaat ovat kaiken tekemiseni ytimessä – noin 90 % työstäni liittyy suoraan heidän ympäristöihinsä. Esimerkiksi SOC-palvelun käyttöönotto mahdollistaa sen, että asiakas saa modernin kyberturvapalvelun, joka vastaa poikkeamien käsittelystä ja suojaa liiketoiminnan jatkuvuutta.

Millainen tiimi ja sidosryhmät työssäsi on?
Toimin osana Elisa KTK:n kehitystiimiä. Lähimpiä sidosryhmiä ovat asiakkaat, kehitystiimin kollegat sekä kyberturvan palvelutuotantopäälliköt. Näiden kanssa teen yhteistyötä päivittäin – tiimityö on tässä työssä olennainen osa onnistumista.

Mitä kyberturvallisuus tarkoittaa sinulle?
Kyberturva on digitaalisen yhteiskunnan suojaamista. Se ei ole vain asiantuntijoiden asia, vaan jokaisella on oma roolinsa tässä kokonaisuudessa. Teknologia ja kyberuhat kehittyvät nopeasti, eikä turvallisuutta voi ulkoistaa – se on yhteinen ponnistus.

Mitä muuta elämässäsi on kuin kyber?
Vapaa-ajalla arkea rytmittää pian yksivuotias tytär, joka pitää huolen siitä, ettei tekeminen lopu kesken. Kun aikaa jää, lähden mielelläni kalastamaan tai pelaan Counter-Strike 2:ta kavereiden ja työkavereiden kanssa. Toimin aiemmin Elisa KTK:n CS2-kanaliigajoukkueen, ESM Lateral Movementin kapteenina – ja voitimme keväällä 2024 3. divisioonan mestaruuden!

Miltä tulevaisuus näyttää?
Valitettavasti maailma näyttää tällä hetkellä kyberin näkökulmasta haastavalta. Maailmanpolitiikka on jakautunutta, ja samalla kun monissa länsimaissa kyberturvallisuuden resursseja leikataan, panostetaan muualla – erityisesti idässä – entistä enemmän. Tämä epätasapaino lisää painetta ja korostaa entisestään kyberosaamisen merkitystä.

Lue myös:

Kyberintekijät 2025 – Kyberturvatapahtuma tietoturvajohtajille ja -asiantuntijoille

Esittelyssä kyberintekijät: Tai Nguyen – Cyber Security Analyst

Esittelyssä kyberintekijät: Aki Rahikkala – Senior Cyber Security Analyst

Esittelyssä kyberintekijät: Aleksi Manninen – Kyberturvakonsultti

Esittelyssä kyberintekijät: Heini Hietamies – Kyberturvan palvelutuotantopäällikkö

Esittelyssä kyberintekijät: Juuso Myllylä – tietomurtotutkija