Mitä mahdollisuuksia 5G tarjoaa?

Lukuaika 2 min

 

Voit kuunnella jakson myös:
ELISA KIRJASSA | APPLE PODCASTISSA | SPOTIFYSSA
5G-teknologian kehityksessä Suomi on yksi edelläkävijöistä. Millaisia mahdollisuuksia 5G yrityksille tarjoaa? Miten 5G tulee muuttamaan palveluiden käyttöä? Juontajamme Kimmo Pentikäisen kanssa tulevaisuuden mahdollisuuksia ja uusia ratkaisuja avaamassa on Petteri Svensson.

Esittelyssä: Petteri Svensson – 5G teknologian asiantuntija

”Tervetuloa Elisan Digitalisaatio 300 -podcastiin, jossa käsittelemme kolmessasadassa sekunnissa digitalisaation eri ilmentymiä. Tänään vieraanana on Petteri Svensson ja keskustelemme viestinnän tulevaisuudesta, 5G-teknologiasta”, Juontajamme Pentikäinen selostaa.

Pentikäinen avaa keskustelun: ”Petteri, sinulla on ainutlaatuinen asema mahdollistaen suomalaisten yritysten matkan 5G teknologiaan. Mutta mitä hyötyjä se tuo tullessaan?”

”Joo kiitos”, Svensson vastaa. Hän kertoo, että tehtävä on erittäin mielenkiintoinen ja, että hänellä on tällä hetkellä hyvä näköalapaikka 5G teknologian saralla. Hän toteaa, että 5G yhdessä muiden teknologioiden kanssa, kuten tekoälyn ja pilvilaskennan kanssa, tulee muuttamaan merkittävästi sitä, miten yritykset jatkossa pystyvät digitalisoimaan ja automatisoimaan tekemistään. Svenssonin mukaan 5G:n hyödyt pähkinänkuoressa ovat nopeampi netti, paljon suurempi kapasiteetti verkossa – yhä suurempi määrä käyttäjiä pääsee siis hyötymään verkon nopeudesta, erittäin laadukkaasta verkosta, jossa on hyvin lyhyet viiveet, sekä täysin uusia mahdollisuuksia esineiden internettiin.

5G maailmalla

Pentikäinen heittää ilmoille jatkokysymyksen: ”Missä mennään tällä hetkellä 5G-teknologian käyttöönotossa Suomessa ja maailmalla?”

”Maailmalla tällä hetkellä ehkä edelläkävijöitä löytyy Aasiasta; Etelä-Korea ja Kiina, jossain määrin Yhdysvallat sekä sitten Euroopassa ehkä Suomi ykkösmaana. Tällä hetkellä verkot on avattu ja eteneminen tulee olemaan nyt 2019 kesästä suhteellisen nopeaa”, Svensson vastaa tietävästi.

Yritykset ja 5G

Pentikäinen tiedustelee, miten verkko tulee tästä eteenpäin laajenemaan lähikuukausina ja milloin yrityksillä on mahdollisuus ottaa 5G käyttöön ja hankkia 5G päätelaitteita.

”5G päätelaitteita pääsee hankkimaan käytännössä tulevasta kesästä lähtien”, kertoo Svensson.

”No miten, kun yritys miettii tätä digitalisoitumisen mahdollisuutta omassa liiketoiminnassaan julkipilven kautta, tekoälyä hyödyntäen ja tähän saumattomasti liittäen tulevaisuuden viestintäteknologian, 5G:n. Mitkä on ne ensimmäiset askeleet, joita yrityksen on tehtävä lähtiessään tälle matkalle?”, Pentikäinen kysyy.

Asiantuntijamme kertoo, että ensimmäisenä askeleena tulee olemaan nopeampien internetliittymien tarjolle laittaminen. Hänen mukaansa tämä ei ole kuitenkaan se asia, mikä tarjoaa 5G:n myötä suurimmat hyödyt yrityksille.

”Konkreettisesti, miten kannattaa lähteä liikkeelle, on miettiä mimmoisia ongelmia omassa liiketoiminnassa pitäisi ratkaista, kun lähdetään voimakkaasti automatisoimaan ja digitalisoimaan sitä tekemistä. Sen jälkeen yhdessä asiantuntijoiden, esimerkiksi Elisan asiantuntijoiden kanssa, konkretisoidaan sitten, mikä olisi se polku eteenpäin. Millaisilla ratkaisuilla ja palveluilla lähdetään sitä hommaa viemään eteenpäin ja harjoittelemaan.”

”5G:n myötä ei tule mitään valmisratkaisua siitä, että miten yrityksen tekeminen automatisoidaan. Se pitää lähtee kokeilemaan, kuten aikanaan, kun internet tuli, että mitä se omalle liiketoiminalle tarkoittaa” , Svensson perustelee.

”Eli yrityksillä on mahdollisuus tässä ja nyt luoda merkittävää kilpailuetua ottamalla saumattomasti heidän liiketoimintaprosesseihinsa 5G-teknologia käyttöön ja se vaatii kokeilukulttuuria?”, jatkaa Pentikäinen.

Svensson toteaa, että se vaatii kokeilukulttuuria. ”Tässä suomalaisilla yrityksillä on kyllä nyt mahdollisuus olla ensimmäisten joukossa maailmassa kokeilemassa, mitä tää muutos tulee tarkoittamaan ja sen takia kannattaisi olla liikkeellä ajoissa. Kaikki ne hyödyt on jo kokeiltavissa. Oikeistaan ei tarvii, kun lähtee liikkeelle.”

5G ja kotitaloudet

Pentikäinen kysyy asiantuntijamme mielipidettä siihen, tuleeko 5G muuttamaan ihmisten käyttäytymistä ja palveluiden käyttöä laajemminkin. Miten 5G tulee muuttamaan perheiden elämää kotitalouksissa lähitulevaisuudessa?

”Kyllä se tulee monella lailla varmaan muuttumaan”, toteaa Svensson. Hänen mukaansa 5G tulee mahdollistamaan täysin uudenlaisia palveluita ja nykyisillekin palveluille täysin uuden käyttökokeman.

”Videopalvelut, suoratoistopalvelut tulee entisestään kehittymään. Pelaaminen tulee ehkä siirtymään vielä enemmän tämmöisestä laitteen tuijottamisesta siihen, että ollaan siellä pelin sisällä ja hyödynnetään virtuaalitodellisuutta, joka tuo täysin uudenlaisia kulmia tähän kuluttajakäyttäytymiseen sekä paljon uusia palveluita, joista meistä ei kukaan vielä tiedä. Kuten ei vielä tiedetty 5-10 vuotta sitten mitä 4G:n myötä tulee mahdolliseksi.”

Lopuksi

Pentikäinen päättää keskustelun loppusanoihin: ”Kiitos Petteri. Keskustelimme tänään 5G-teknologiasta, sen tulevaisuuden mahdollisuuksista ja lisää tietoa löytyy osoitteesta elisa.fi/yrityksille.”