Näin Fortum digitalisoi työpaikkaa moderniksi

Lukuaika 2 min

Hyppy 5G-aikaan puhelinliittymissä tukee Fortumin vahvaa digitaalisen työnteon kulttuuria, jossa työ tehdään juuri siellä missä ja miten se kulloinkin parhaiten onnistuu.

Etätyöstä puhuminen on jo niin vanhanaikaista, ettei Fortumin IT-manageri Kari Innanen siitä enää oikein innostu.

”Tuntuu hieman turhalta jakaa töitä etänä ja läsnä tehtäviin töihin. Jotkut työt vaativat läsnäoloa, mutta muuten paikkaa tärkeämpää on, että työt tehdään ja ne tehdään hyvin”, Innanen sanoo.

Energiayhtiö Fortumilla digitaalinen työpaikka on ollut luonteva tapa tehdä töitä jo kauan. Koronapandemian myötä työtavat kehittyivät entisestään. Nykyisin pääsääntönä on, että toimistolla käydään parina päivänä viikossa.

Yhdistelmä ylläpitää sosiaalisia suhteita ja hiljaisen tiedon siirtymistä, mikä puolestaan luo vankan pohjan digitaaliselle yhteydenpidolle.

Työskentelemme monissa maissa, joten kokouksen lähtökohtana on, etteivät kaikki ole samassa huoneessa. Moneen työtehtävään taas on helpompaa keskittyä kotona tai muussa itselle sopivassa paikassa.

Moni fortumlainen jakaa työaikansa kotityöpöydän ja oman toimipisteen välillä. Paljon maastossa liikkuvilla suunnittelijoilla työpöytä kulkee käytännössä aina mukana mobiililaitteen avulla.

”Erilaisia työtehtäviä meillä yhdistää se, että kaikki edellyttävät sujuvia ja luotettavia mobiililiittymiä”, Innanen tiivistää.

Nopeat yhteydet ja modernit työvälineet antavatkin fortumlaisille vapauden tehdä työtä juuri siellä missä ja miten se kulloinkin parhaiten onnistuu.

5G kasvatti vauhtia ja laski kokonaiskustannuksia

Fortumin Suomen puhelin- ja verkkoyhteydet on jo kauan toteutettu yhdessä Elisan kanssa. Yhtiön henkilökunnalla on käytössään noin 1500 puhelinliittymää.

Vanhat 4G-liittymät olivat muutama vuosi sitten sen hetken parasta antia. Usein ne myös edelleen toimivat hyvin.

”Mutta kun digitaalisuus etenee, myös päivittäin käytettävän datan määrä kasvaa. Liittymiin sovittu datamäärä ylittyi jatkuvasti ja jouduimme jatkuvasti ostamaan ylimääräistä dataa”, Innanen kertoo.

Lisädata on yleensä myös hintavinta. Elisalla huomattiin, että edellisen sukupolven liittymäpakettien vuoksi Fortumilla maksettiin turhasta. Ratkaisuksi Fortumille ehdotettiin yritysliittymien päivittämistä uuden sukupolven nopeiksi 5G-liittymiksi.

Innaselle ja Fortumille tärkeää on ennen kaikkea uusiin liittymiin kuuluva riittävän suuri datamäärä.

”Kokonaiskulumme pienenevät, kun lisädataa ei tarvitse hankkia. Näin myös puhelinkulujen ennakointi ja hallittavuus paranevat”, Innanen summaa.

Modernit työkalut ovat osa hyvää henkilöstöjohtamista

Elisalla on huomattu, että usein yrityksissä liittymät päivitetään 5G-aikaan työntekijäryhmien mukaan vaiheittain. Fortumilla ajateltiin, että on turha katsoa, mitä työntekijän käyntikortissa lukee. Hyvät liittymät hyödyttävät jokaista ja sitä kautta koko yritystä.

”5G on tätä päivää. Hyvät työntekijät tarvitsevat hyvät työkalut”, Innanen tiivistää.

Fortumilla suuri osa työstä on asiantuntijatyötä. Innanen näkeekin, että sujuva digitaalinen työpaikka ja toimivat työkalut ovat yksi hyvän henkilöstöjohtamisen väline.

Työtavat ja välineet korostuvat erityisesti vaativissa tehtävissä, joissa yritykset kilpailevat osaavasta työvoimasta. Palkan tavoin myös työvälineet ovat yksi osoitus siitä, miten työntekijöitä yrityksessä arvostetaan.

”Emme kuvittele, että kukaan tulisi Fortumille vain siksi, että meiltä saa 5G-liittymän ja hyvän puhelimen ja tietokoneen, mutta jos työntekijällä on valittavanaan muuten kaksi yhtä hyvää työnantajaa, myös työvälineet painavat vaakakupissa.”

Hyvä kokemus rohkaisee dataliittymien päivittämiseen

Kun 5G-liittymistä on tullut Fortumilla arkea, digitaalinen toimistotyö sujuu entistä paremmin ja kustannukset ovat läpinäkyviä ja ennakoitavia.

”Koko päivitys Elisan kanssa sujui todella helposti ja ylipäätään arvostamme suuresti sitä, että pelkän myymisen sijaan palveluntarjoaja aidosti miettii asiakkaille toimivia ja kustannustehokkaita ratkaisuja”, Innanen kehuu.

Nyt Fortumilla päivitettiin puhelinliittymät. Vaivattomasti sujunut hyppy 5G-aikaan on jo sysännyt liikkeelle seuraavan kehityskohteen.

”Mobiilit dataliittymämme toimivat vielä 4G-verkossa, mutta kasvavat datamäärät vaativat totta kai lisää nopeutta. Eiköhän niissäkin pian hypätä 5G:n vauhtiin.”

Haluatko kuulla lisää Elisan 5G:stä yrityksille? Ota yhteyttä

Lue myös

Parhaat videoneuvottelulaitteet hybridityöhön

Hybridityön johtaminen – parhaat toimintatavat

Yrityksen digitaalinen ilme on yhä tärkeämpi käyntikortti

5G vie Hiltin työkalut kaupaksi mistä vain ja milloin vain