Yritysten ADSL-liittymät päivittymässä uudempaan teknologiaan

Elisa on päättänyt luopua ADSL-tekniikasta vuoden 2023 loppuun mennessä kokonaan. Olemme hyödyntäneet ADSL-tekniikkaa eri internet-liittymissä vuosikymmeniä, mutta sen tekninen kyvykkyys ei riitä tulevaisuuden tarpeisiin ja nopeusvaatimuksiin. Tämän vuoksi ohjaamme asiakkaitamme nyt uudempiin tekniikoihin, jotka takaavat paremmat verkkoyhteydet myös tulevaisuudessa.

ADSL-liittymien muutokset tapahtuvat vaiheittain. Vuonna 2020 olemme lopettaneet ADSL-liittymien uusmyynnin ja aloittaneet ADSL-verkon purkamisen alue kerrallaan. Tästä muutoksesta ei kuitenkaan tarvitse olla huolissaan - tiedotamme jokaista ADSL-asiakasta hyvissä ajoin etukäteen.

Etsimme ADSL-liittymäasiakkaalle korvaavan ratkaisun, joka sopii hänelle parhaiten. Sovimme korvaavasta ratkaisusta asiakkaan kanssa keskustellen ja asiakas tekee aina lopullisen päätöksen ratkaisusta. Näin ollen mitään ei vaihdeta ilman asiakkaan suostumusta.

In English

På svenska

Q&A ja toimintaohjeet

Tietoa uusista vaihtoehdoista

Elisalla on useita teknisiä vaihtoehtoja ADSL-liittymän korvaamiseksi. Vaihtoehdot riippuvat palveluiden teknisestä saatavuudesta ja kiinteistön sisäverkosta.

Tutustu uusiin teknologiavaihtoehtoihin ja kysy myynniltämme lisätietoja!

Korvaa ADSL-liittymäsi nopeammalla mobiiliyhteydellä

1) Korvaaminen mobiililla

 • Keskimääräinen mobiiliverkon yhteys on huomattavasti nopeampi kuin ADSL-yhteys. Esim. 4G-tekniikalla nopeudet ovat moninkertaisia ADSL:ään verrattuna ja uusi 5G-tekniikka on vielä moninkertaisesti nopeampi kuin 4G.
 • Elisan laadukas 4G-verkko kattaa jo yli 99% suomalaisista ja laajennamme Elisan 5G-verkkoa nopeasti läpi Suomen. Katso oman alueesi kuuluvuus Elisan kuuluvuuskartasta.
 • Elisan monipuolisesta valikoimasta löytyvät liittymät, laitteet, lisäantennit ja muut tarvittavat mobiiliratkaisut helposti. Erityisesti helppoutta arvostavalle tarjoamme kaiken tarvittavan kokonaispalveluna.

Kysy lisätietoja

ADSL-liittymä voidaan korvata myös Elisan nopealla valokuidulla

2) Korvaaminen kuidulla

 • Nopein mahdollinen yhteys ADSL:n tilalle saadaan valokuidulla.
 • Kiinteistön sisäverkon yhteensopivuus uuteen kuituyhteyteen tulee selvittää etukäteen kiinteistön omistajalta. Elisan Onsite -kartoituksella asiantuntija voi myös kartoittaa asiaa kiinteistössä puolestasi.
 • Jos kuitu kiinnostaa, ole yhteydessä yritysmyyntiimme. Selvitetään yhdessä, löytyykö käyttöpisteeseen olemassa oleva kuitu vai rakennetaanko kokonaan uutta.

Kysy lisätietoja

Kaapelimodeemi on yksi vaihtoehto korvata ADSL-liittymä

3) Korvaaminen kaapelimodeemilla

 • Kaapelimodeemi on teknisesti ADSL-liittymää monin verroin nopeampi.
 • Se on saatavilla pääosin asuinhuoneistoihin taloissa, joissa on Elisan Kaapeli-TV-palvelut.
 • Elisan ratkaisuun kuuluu kaikki tarvittava: liittymä ja sisäreititin palvelun.

Kysy lisätietoja

VDSL hyödyntää puhelinjohtoja ADSL:n tapaan

4) Korvaaminen VDSL-tekniikalla

 • VDSL:ssä hyödynnetään tekniikkana puhelinjohtoja samalla tavalla kuin ADSL:ssäkin. VDSL:n etuna ovat nopeammat yhteydet ja uudemman tekniikan tuoma luotettavuus.
 • VDSL sopii silloin, kun alueella on Elisan VDSL-saatavuus.
 • Kun haluat VDSL-yhteyteen lisää luotettavuutta ja vikasietoisuutta, suosittelemme hyödyntämään hybridiratkaisuja. Tällöin saat mobiiliyhteyden VDSL-yhteyden rinnalle. Yritysverkkopalveluissa (Netti Plus, Elisa Yritysverkko) voit lisätä VDSL-yhteyteen 4G-varayhteyslisäpalvelun.

Kysy lisätietoja

Muistilista eri liittymiin liittyen:

Netti Lite -laajakaistassa huomioitavaa

Reititin:

 • Kun liittymän tekniikka vaihtuu, niin yleensä joudumme vaihtamaan myös käytössäsi olevan reitittimen. Lähetämme sinulle uuden sopivan reitittimen valitun teknologian mukaan.
 • Uusi reititin kannattaa sijoittaa keskeiselle paikalle, jotta WiFin kuuluvuus sisätiloissa olisi mahdollisimman hyvä.

Verkkoon liitetyt laitteet:

 • Kun reititin vaihtuu, niin myös langaton verkko ja sen tiedot vaihtuvat (verkon nimi ja WiFi-salasana). Näin sinun tulee kytkeä laitteesi uuteen WiFi-verkkoon.
 • Muista kertoa myyjälle, jos käytössäsi on maksupääte, jaettu verkkotulostin, jaettu verkkolevy tai muu laajakaistaan liitetty laite. Jos yhteys on liiketoiminnan kannalta kriittisessä käytössä, meiltä löytyy valikoimasta sopivia valvottuja ja hallittuja yhteyksiä.
 • Jos maksupääte tai muu laajakaistaan liitetty laite vaatisi laitteen ohjelmointeja, kannattaa ajoissa sopia oman toimittajan kanssa liittymän vaihdosta. Elisa ei vastaa näistä kustannuksista, koska ei ole ko. palveluiden toimittaja.

Kaipaatko apua käyttöönotossa tai asetuksissa?

 • Elisan asennuspalvelu takaa sinulle netin vaivattoman käyttöönoton. Suosittelemme asennuspalvelua etenkin liikekiinteistöihin.
 • Jos tilasi on useassa kerroksessa tai jos rakennuksessasi on kiviseinät, WiFin kuuluvuus voi olla haaste. Tähän meiltä löytyy eri ratkaisuja, joilla voimme parantaa WiFin sisäkuuluvuutta.
 • Elisa Yritysguru auttaa selvittämään teknisiä haasteita ja tukee myös käyttöönoton kanssa.

kysy lisätietoja

Yritysverkkopalveluissa huomioitavaa

Koskettaa Elisa Yritysverkko-, Netti Plus- ja Yritysinternet-liittymiä.

Asetuksien päivittäminen

 • Internet-liittymien kiinteät julkiset IP-osoitteet voidaan siirtää uudelle liittymälle.
 • Yritysverkkoliittymien keskeiset asetukset eli asiakkaiden privaatti-IP-osoitteet ja Multi-VPN-konfiguraatiot voidaan siirtää uudelle liittymälle.

Sisäverkot

 • Sisäverkot ovat asiakkaan vastuulla. Kuituliittymien tapauksessa sisäverkossa tulee olla käytettävissä yksimuotokuitua. Mikäli kuituliittymä toteutetaan Elisan Yrityskiinteistökuitu-konseptiin kuuluvan kiinteistökytkimen kautta, pitää sisäverkossa olla käytettävissä kiinteistökytkimen tyypin edellyttämää kaapelointia (kuitu tai datakaapelointi).

Huomioitavaa siirtymisessä mobiiliin:

 • Mobiilipohjaisiin liittymiin ei voi siirtää IP-liikenteen QoS-lisäpalveluja (Quality of Service).
 • Suosittelemme, että asiakas tekee Elisan SIM-kortilla varustetulla älypuhelimella nopeustestin suunnitellussa asennuspaikassa. Mikäli testitulos on epätyydyttävä, kannattaa olla yhteydessä Elisaan.

Elisa auttaa huolehtimaan tietoturvastasi

 • Liittymämuutosten yhteydessä kannattaa tarkistaa myös tietoturvan tilanne. Esimerkiksi Netti Plus -liittymän julkiset IP-osoitteet ovat täysin avoinna julkiseen Internetiin, ellei niitä suojata palomuurilla. Elisan keskitetty palomuuripalvelu on helppo ja edullinen ratkaisu tietoturvan toteuttamiseksi.

kysy lisätietoja

Muista päivittää myös työvälineet nykyaikaan, niin saat uusista yhteyksistä paremman hyödyn irti

Lisähuomio kaikkiin liittymiin liittyen:

Vaikka uusi teknologia tuo sinulle nopeamman nettiliittymän, niin vanhat laitteet eivät välttämättä tarjoa parasta tehoa. Esimerkiksi jos tietokoneesi alkaa olla hyvin vanhaa mallia, niin se ei jaksa pyörittää nettiä yhtä nopeasti.

Näin ollen kannattaa tarkistaa, olisiko aika päivittää myös työvälineet uudempaan teknologiaan. Elisalta löydät kattavan valikoiman tehokkaita laitteita töihin. Tutustu ja tilaa kätevästi verkosta:

Siirry verkkokauppaan

Heräsikö kysymyksiä?

Jätä viesti myynnillemme, niin otamme sinuun yhteyttä!

jätä yhteydenottopyyntö