Monikäyttöiset multikopterit, tarkka videokuva ja nopea 5G-mobiiliverkko yhdessä auttavat pelastamaan hukkuvan veden varasta ja hyötykasvit rikkaruohojen kynsistä.
Kun hätä on suuri, jokainen sekunti on kallis. Esimerkiksi kesäisellä kaupunkifestivaalilla joku juhlijoista saattaisi horjahtaa ja pudota rantalaiturilta veteen. Samaan aikaan kadut ovat ruuhkaisia. Apu saadaankin paikalle nopeimmin ilmateitse.
”Multikopteri eli kansankielellä drone voi lentää paikalle ja pudottaa veden varaan joutuneelle pelastusliivit. Samalla se voi osoittaa saapuville pelastajille tarkan paikan, missä hukkuva on”, droneasiantuntija Antti Lipasti kertoo.
Lipastin yritys Vertical Hobby kehittää Elisan kanssa pelastuslaitoksille palvelua, jossa nopeita 5G-yhteyksiä hyödyntävät multikopterit valjastetaan pelastustyön apuvoimaksi.
”Ruotsissa havaittiin, että defibrillaattoria potilaalle kuljettaneella pelastusautolla kesti multikopteriin verrattuna nelinkertainen aika päästä paikalle. Dronen avulla ensiapu voidaan saada nopeasti käyntiin”, Lipasti sanoo.
5G mahdollistaa reaaliaikaisen ohjauksen
Vertical Hobbyn varustamassa multikopterissa on kamera, joka lähettää 360 asteen videokuvaa 8K-tarkkuudella. Kuva siirtyy 5G-yhteyden avulla niin lennättäjälle kuin pelastuslaitoksen komentokeskukseen, jotka voivat havainnoida maailmaa kopterin silmin VR-lasien tai kuvaruudun kautta.
5G-verkon avulla lennättäjälle ja pelastuslaitokseen saadaan tarpeeksi tarkka kuva, jota voidaan hyödyntää pelastustöissä.
Pelastus- ja valvontakäytössä toimivan multikopterin käytössä äärimmäisen tärkeää on myös 5G-verkkojen lyhyt latenssi eli tiedonsiirron viive. ”Kun lennetään etänä, ei riitä, että kuva tulee muutaman sekunnin viiveellä. Lyhyen latenssin avulla kykenemme havainnoimaan maailmaa ja lentämään dronea reaaliaikaisen näkymän avulla sujuvasti missä vain.”
Monikäyttöinen multikopteri voi kantaa noin 20 kilon kuormaa
Käytössä oleva multikopteri lentää bensiinillä, mutta käyttää varavoimana sähköä. Sen avulla multikopteri saa polttoaineen loppuessa tai häiriön sattuessa pari minuuttia lisäaikaa turvallista laskeutumista varten.
”Ammatti- ja teollisuuskäyttöön tarkoitetut dronet eroavat harrastajalennokeista monikäyttöisyydellään sekä siinä, että kaikki on varmistettu kahteen kertaan. Esimerkiksi kompasseja ja gps-laitteita on kahdet ja roottoreita neljän sijaan kahdeksan, eli vikatilanteessakin tehtävää voidaan jatkaa.”
Monikäyttöinen multikopteri voi kantaa noin 20 kilon kuormaa. Kameran lisäksi se voidaan varustaa vaikkapa sammutusraketeilla.
”Pelastuslaitokset määrittävät itse, minkälainen varustus on paras. Sitä voidaan vaihdella tehtävien mukaan.”
Tekoälystä, kamerakopterista ja 5G:stä rikkakasvien vihollinen
Multikopteri sopii tehtäviin, joihin ihmisen on hankalaa tai vaarallista mennä. Sellainen voi olla vaikkapa kemiallisen tehdaspalon sammutus tai kaukana sijaitsevien sähkölinjojen tarkkailu. Samalla 5G:n myötä multikopterien käytöstä tulee aiempaa luovempaa ja myös tehokkaampaa.
”Droneihin saatava laskentakapasiteetti on rajallinen, mutta 5G:n nopeat yhteydet ja reunapilvipalvelut mahdollistavat sen, että dronen keräämä tieto käsitellään tekoälyn avulla pilvessä ja sen perusteella tehtävä komento lähetetään lähes reaaliaikaisesti takaisin”, Lipasti kertoo.
Tämä mahdollistaa esimerkiksi apteekista lääkekuljetusta tekevän multikopterin automaattisen laskeutumisen ihmisiä vaarantamatta.
Maataloudessa puolestaan dronen, 5G:n ja tekoälyn yhdistelmä mahdollistaa yhä tarkemmat hoitotyöt. Tarkan videokuvan ja tekoälyn avulla voidaan automaattisesti havaita esimerkiksi rikkakasvina leviävä hukkakaura.
”Tekoäly analysoi dronen lähettämän kuvan ja hukkakauraa havaitessaan antaa sille komennon myrkyttää. Kun koko peltoa ei tarvitse ruiskuttaa, päästään tehomaataloudesta täsmämaatalouteen.”
Elisa Showroom: Multikopterilla kuvatun 8K live 360 -striimin lähetys 5G-verkossa
Helsingin Pasilassa, Elisan pääkonttorilla Showroomissa voi testata VR-laseilla, millaisen näkymän kamerakopterin 360-kamera antaa 5G-verkon välityksellä. Elisan ja Vertical Hobbyn 5G-prototyypissä on yhdistetty Elisan kehittämä 8K live 360 -striimin lähetys 5G-verkossa ja Vertical Hobbyn multikopteri-osaaminen.
Kopteri on varustettu sim-kortilla, jonka kautta 360-kameran 8K-laatuinen kuva välittyy 5G-verkossa VR-serverille, josta se siirtyy VR-laseihin. Tämä 5G-ratkaisu on lajissaan ensimmäinen maailmalla.
5G-yhteyden avulla etäohjattavaa dronea voidaan hyödyntää muun muassa:
- vaarallisia aineita sisältävien onnettomuuksien tarkastus- ja pelastustöissä
- suurten musiikki-, kulttuuri- ja urheilutapahtumien live-kuvaamisessa
- poliisin ja viranomaisten valvontavälineenä
Lue lisää 5G:n hyödyistä ja jätä yhteydenottopyyntö
Lue myös
Etäohjattu multikopteri auttaa pitämään kaupungin kunnossa
5G, tekoäly ja drone tuovat ketteryyttä liikennemäärien laskentaan