Uusi 5G-mobiiliverkko tuo paljon uusia mahdollisuuksia yrityksille, koska 5G on monella tapaa 10 kertaa parempi kuin nykyinen 4G. Näin tiivistää mobiiliteknologiat-osaston päällikkö Eetu Prieur Elisasta. Mutta mitä 5G oikeastaan on ja mitä se merkitsee yritysten ja yritysjohtajien näkökulmasta?
Missä kaikessa 5G on parempi kuin 4G?
Nopeus: 5G on 10 kertaa nopeampi kuin nykyinen 4G-verkko. Tämä tarkoittaa myös sitä, että yksi 5G-tukiasema tarjoaa nykyisen huippunopeuden kymmenen kertaa suuremmalle käyttäjämäärälle.
Viiveettömyys: 5G:ssä viive on merkittävästi lyhempi, mikä mahdollistaa esimerkiksi etäohjauksen, jossa datan täytyy kulkea etäohjattavan laitteen ja etäohjaamon välillä välittömästi.
Massiivinen IoT: 5G-verkkoon mahtuu 10-100 kertaa nykyistä enemmän IoT-laitteita ja -sensoreita. Niiden akut kestävät parhaimmillaan 10 vuotta, ne ovat huoltovapaita ja edullisia. 5G:n ansiosta mobiiliverkkoon yhteydessä olevien IoT-laitteiden määrä tulee kasvamaan paljon.
Räätälöitävyys: 5G-mobiiliverkon räätälöinti (network slicing) onnistuu nykyistä paremmin. Esimerkiksi saman tukiaseman käyttäjistä yhdelle voi yhteyden luotettavuus olla nopeutta tärkeämpää, jolloin hänen käyttämälle (esimerkiksi lääketieteelliselle) sovellukselle verkko priorisoi luotettavuutta, osin muiden ominaisuuksien kustannuksella. Toiselle, esimerkiksi teräväpiirtoisten HD-videoiden katsojalle, taas yhteyden nopeus ja sen priorisointi on tärkeintä.
Mitä 5G tarkoittaa yrityksille?
“5G on yrityksille kuin uusi alusta. Yksinään se ei tuo vielä mitään, mutta se mahdollistaa aivan uudenlaisten asioiden tekemisen. Yritykset pystyvät tuomaan liiketoiminnan prosesseja ja toimintoja aiempaa paremmin ja monipuolisemmin mobiiliverkon päälle 5G-verkkoa hyödyntämällä, Eetu Prieur sanoo.
“Esimerkiksi tuotantolaitoksissa on paljon prosesseja, joista 5G ja IoT-sensorit auttavat saamaan tärkeää dataa. Kuljetusyritykset taas saavat tarkan paikkatiedon lisäksi reaaliaikaisen lämpötilatiedon kylmäkuljetuksissa. Vakuutusyhtiöt voivat asentaa automaattisesti hälyttäviä kosteussensoreita kriittisiin paikkoihin kiinteistöissä”, Prieur kertoo muutamista mahdollisuuksista.
5G tuo lisätyn todellisuuden ja virtuaalitodellisuuden mobiililaitteisiin selvästi nykyistä paremmin. “Esimerkiksi huoltomiesten työ tehostuu, kun hän saa reaaliaikaiset korjausohjeet älylaseihin lisätyn todellisuuden avulla”, Prieur kertoo.
Missä aikataulussa yritysten kannattaa lähteä pilotoimaan 5G:tä?
5G etenee nyt selvällä aikataululla: Elisa avasi kesäkuussa 2018 maailman ensimmäisen 5G-verkon Tampereella ja Tallinnassa. Lokakuussa Suomessa huutokaupattiin 5G-taajuudet ja kaupalliset verkot aloittivat toimintansa Suomessa vuoden 2019 alkupuolella. Elisa on avannut 5G-verkkonsa jo Helsingissä, Tampereella, Turussa ja Jyväskylässä. Ensimmäiset 5G-reitittimet ja -puhelimet tulevat Elisalle myyntiin jo alkukesästä. Loppuvuonna Elisa avaa 5G-verkkonsa useisiin muihin kaupunkeihin ja edistyksellisimpien yritysten toimipisteisiin. Vuoden 2020 aikana 5G-verkko alkaa laajeta merkittävämmin ja 5G-päätelaitteet alkavat yleistyä.
“Enää ei ole yhtään liian aikaista lähteä pilotoimaan 5G-mobiiliverkkoon perustuvia ratkaisuja. Edistyksellisimmät yritykset ovat jo lähteneet liikkeelle. 5G:stä tiedetään jo niin paljon, että suunnittelu yrityksen prosessien tai palvelujen parantamiseksi kannattaa aloittaa heti, jos haluaa saada hyödyt ja kilpailuedun ensimmäisten joukossa”, Eetu Prieur sanoo.
Elisa onkin jo pilotoimassa 50 asiakkaan kanssa IoT:n uusia mahdollisuuksia. “Olemme Elisassa valmiit pilotoimaan yritysten kanssa erilaisia 5G-verkkoon pohjautuvia hankkeita”, Prieur kertoo.
“Yritysjohto voi esimerkiksi miettiä, mitkä tänä päivänä kiinteää kuituverkkoa tarvitsevat yrityksen toiminnot ja palvelut paranevat mobiiliverkon ja sen mahdollistaman liikkuvuuden avulla. Vaikka 5G-verkko ei korvaa kuituverkkoa, se tulee käyttökokemukseltaan jo melko lähelle sitä, Prieur tiivistää.