5G, virtuaalinen todellisuus ja yhdistetty todellisuus muuttavat voimakkaasti etäläsnäoloa ja yhteistyön tekemistä. Varjon VR-lasit ovat tästä hyvä esimerkki.
Kuvat: Varjo
Jo nyt 5G-mobiiliverkko välittää korkealaatuisen 360-asteen videokuvan reaaliaikaisena Varjon VR-laseihin, jotka pystyvät näyttämään videokuvaa silmän resoluution tasoisena – paljon tarkempana kuin mihin kuluttajamarkkinoilla olevat parhaat VR-lasit pystyvät. Kokemus on hyvin lähellä todellisuutta, mitä on vaikea uskoa ennen kuin sen itse kokee.
“5G mullistaa reaaliaikaisen striimauksen. Virtuaalinen todellisuus (VR) ja yhdistetty todellisuus (mixed reality) muuttavat voimakkaasti etäläsnäoloa ja kollaboraatiota, erityisesti yritysten toiminnassa. Tässä 5G ja reunapilvipalvelut tulevat olemaan suuressa roolissa”, kertoo Varjon perustaja, tuotejohtaja Urho Konttori.
Varjo valmistaa ammattilaiskäyttöön tarkoitettuja VR- ja XR-laseja.
Ammattikoulutus on ottanut jo virtuaalimaailman omakseen
Varjon korkealaatuisten VR-lasien suurimmat markkinat ovat tällä hetkellä ammatillisella koulutussektorilla, jossa yritykset ovat perinteisesti käyttäneet isoja ja kalliita simulaattoreita, esimerkiksi lentäjien koulutuksessa niin puolustusvoimissa kuin siviili-ilmailussa. “Varjo voi korvata VR-laseilla perinteiset lentokoulutuksessa käytettävät isot simulaattorit, jotka ovat kalliita rakentaa ja kalliita käyttää. VR-laseilla toteutetut simulaattorit voidaan tuoda sinne, missä lentäjät ovat: lentokentille ja lentoyhtiöiden pääkonttoreihin. Lentäjät pääsevat harjoittelemaan VR-lasien avulla useammin ja edullisemmin”, Konttori kertoo tämänhetkisestä tilanteesta.
Lähitulevaisuudessa yhdistetun todellisuuden (mixed reality) ansiosta esimerkiksi lentäjien koulutus muuttuu entistäkin todellisemmaksi. “Julkaisimme juuri XR-1 Developer Edition -laseillemme viherkangastuen. Siten asiakkaamme voivat esimerkiksi rakentaa todellisen lentokoneen ohjaamon kaikkine instrumentteineen. XR-1-lasien avulla lentäjä näkee omat kätensä ja todellisen ohjaamon kopion säätimineen, mutta koneen ikkunoista näkyy simulaationa luotu todellisuus. Kokemus on niin todellinen, että jos nostaa oman käden kasvojensa eteen, digitaalinen simulaatio näkyy omien sormien välitse”, Konttori kertoo.
Todellisuutta mukaileva mobiili etäläsnäolo mullistaa yritysten toimintaa
“Yhdistetyn todellisuuden (mixed reality) avulla voimme luoda etäläsnäolon, joka on tehokkaampi yhteistyön muoto kuin perinteinen fyysinen läsnäolo. Tässä 5G ja reunapilvipalvelut tulevat olemaan tärkeässä roolissa”, Konttori kertoo.
5G mahdollistaa täydellisen mobiliteetin VR-lasien käyttäjille. Päätelaite voi olla missä tahansa ja raskas laskenta tapahtuu pilvipalveluissa. Pilvipalvelu laskee jokaisen framen ja siirtää sen päätelaitteisiin hyvin pienellä viiveellä. 5G-verkossa voidaan siirtää valtava määrä dataa pienellä latenssilla etäläsnäolon osallistujien kesken, mikä mahdollistaa rikkaan ja todellisuudenmukaisen viestinnän virtuaalisessa ympäristössä.
Mitä kaikkea tämä mahdollistaa heti, kun 5G-mobiiliverkot ovat laajemmassa käytössä?
“Jos huippuasiantuntija tarvitaan paikalle esimerkiksi tehtaalle tai öljynporauslautalle, häntä ei enää tarvitse odottaa lentomatkan ajan, vaan hän voi tulla etäläsnäolevana paikalle, jolloin korjaustyöt voidaan aloittaa välittömästi paikalla fyysisesti olevien kollegojen kanssa”, Konttori kertoo.
“Leikkauksessa huippukirurgi voi avustaa etänä leikkaavaa kirurgia leikkauksen haastavimmassa, kriittisessä kohdassa.”
“Uskon, että todellisuuden kaltainen etäläsnäolo tulee lisääntymään yrityksissä paljon, koska kukaan ammattilainen ei halua lentää fyysisesti paikalle, jos sille on todellinen vaihtoehto. Tämä käyttäytymisen muutos on niin iso, että sen toteutumiseen kuluu aikaa vuosia”, Konttori pohtii. Panostukset hiilineutraaliin liiketoimintaan ja koronaviruksen kaltaiset pandemiat saattavat kiihdyttää muutosta etäläsnäolon hyödyntämiseen.
Elisa ja Varjo ovat tehneet yhteistyötä nostaakseen virtuaalitodellisuuden uudelle tasolle. Vuoden 2019 startup- ja teknologiatapahtuma Slushissa Elisa ja Varjo esittivät ensimmäistä kertaa VR-lähetyksen ihmissilmän tarkkuudella 5G-yhteyttä käyttäen.
Tämä tarkoittaa yli 100 miljoonaa pikseliä videon jokaisella kuvalla. 5G-verkon välityksellä lähetetty kuva näytettiin Slushissa Varjon VR-2 -laseilla noin 20 kertaa korkeammalla tarkkuudella kuin mihin parhaat kuluttajille myytävät VR-lasit pystyivät.
Lue myös
Tunnetko nämä 10 uuden ajan digitermiä?
Lisätty todellisuus tunkeutuu työpaikoille ja tutkimukseen Suomessakin