Ensimmäiset 5G-päätelaitteet ovat ostettavissa. Viidennen sukupolven mobiili laajakaistaverkko kykenee niin suureen ja nopeaan tiedonsiirtoon, että se helpottaa yritysten arkea aivan uudella tavalla. Päätelaitteet mahdollistavat palveluiden käyttöönoton.
5G:n mahdollisuudet erilaisten päätelaitteiden käyttäjille toteutuvat sitä mukaan, kun uusia palveluja syntyy. Kurkistetaan, miten 5G:n tuomat mahdollisuudet voisivat näkyä kuvitteellisen, rakennusalan yrittäjäpariskunnan arjessa viimeistään vuonna 2022.
Kokouksessa kohdataan virtuaalitodellisuudessa
Kokoukset on tulevaisuudessa miellyttävä hoitaa virtuaalitodellisuudessa 360-kuvaa käyttäen. Mennyttä on viiveestä johtuva huonovointisuus ja pätkivä kuva. Pian virtuaaliset kohtaamiset ovat jo hyvin todenoloisia ja sujuvia.
Samaan tapaan yritysesittelyt voidaan toteuttaa virtuaalitodellisuudessa käyttäen pilvessä sijaitsevaa 4K- ja 360-kuvaa. Powerpointeille sanotaan hyvästit, kun esityksiä tarkastellaankin niiden “sisällä”. Tämän ansiosta asiat konkretisoituvat paremmin. Virtuaalitodellisuuteen pystyy tuomaan ison määrän erilaisia elementtejä aina videoista lisättyyn todellisuuteen asti.
Kuvitteellisen perheemme rakennusfirmakin voi esitellä aiempia töitään kuljettamalla asiakkaitaan kohteissa virtuaalisesti ja esittelemällä vaikkapa talotekniikan rakenteita. 5G-verkon entistä suuremman kapasiteetin ansiosta samalla alueella on mahdollista myös olla entistä enemmän tietoliikennettä entistä suuremmalle joukolle ilman, että verkko kuormittuu ja kaatuu.
Nopea laajakaistayhteys sinnekin, missä valokuitu olisi kallis toteuttaa
Paljon etätyötä tekevän kuvitteellisen perheemme vapaa-ajan asunto on alueella, jossa valokuitua ei ole mutta 5G verkko toimii.
Nopea laajakaistayhteys on helppo ja edullinen toteuttaa. Reititin asennetaan talon kylkeen ja sisälle luodaan langaton yhteys kaikkiin huoneisiin.
Suurien tietokantojen lataaminen reaaliajassa on mahdollista
Esimerkkiperheemme rakennusalan yritys valmistautuu rakennustöihin, jotka vaativat ison maa-alueen kaivauksia. Jotta putki- tai sähkökaapelivahingoilta vältyttäisiin, niiden sijainti maan alla pitää kartoittaa ennen kaivauksia.
Perheen isä ottaa työmaalle älypuhelimen, joka lataa tietokannoista reaaliaikaisesti tietoa alueen maanalaisten putki- ja sähkökaapeleiden sijainnista. Niiden sijainnit näkyvät täsmällisesti lisätyn todellisuuden sovelluksen avulla päätelaitteelta näkyvässä maisemassa.
Maa-alueelle tulevat uudet rakennukset pystytään myös havainnollistamaan paikan päälle VR -laseihin tai tabletille. Näin nähdään, miltä suunniteltu näyttää todellisessa ympäristössä.
Pilvipalveluissa on mahdollista olla enemmän ja nopeammin haettavaa tietoa, koska tiedonsiirto on nopeampaa ja kapasiteetit suurempia 5G:ssä.
Suurikokoiset tiedostot siirtyvät sekunneissa
Perheen rakennusinsinööri-äiti lähettää tulevan varastorakennuksen 3D-mallinnuksen asiakkaalle. Tiedosto on 10 GB kokoinen, mutta se siirtyy kymmenessä sekunnissa vastaanottajalle. 4G-yhteydessä siirtoon olisi mennyt 10 minuuttia.
Kahvitauolla hän lataa kännykälle työmatkalle viihdettä. 4K-video latautuu niin ikään alle puolessa minuutissa odottamaan katselua.
Verkosta voi varata viipaleen vaativille toiminnoille
Kun verkon kautta hyödynnettävistä palveluista osa vaatii taattua tiedonsiirtokapasitteettia ja toimintavarmuutta, voidaan 5G-verkosta varata osa vaativiin tiedostosiirtoihin.
Kuvitteellisen perheemme 5G-verkko voidaan viipaloida niin, että rakennusyrityksen käyttämälle liittymälle on varattu verkosta riittävän datanopeuden omaava kerrosviipale. Myös alhaista viivettä vaativalla VR -pelaamisella voi olla privaattiverkossa oma erillinen viipaleensa, jos sellaiselle on tarvetta,
5G tarjoaa myös hyvän tietoturvan, paremman kuin niin ikään tietoturvallinen 4G-yhteys.
Vapaa parkkipaikka löytyy hetkessä sovelluksen avulla
Työpalaveriin kaupungin keskustaan saapuvalle yrittäjälle aika on kallista. Älypuhelimessa oleva parkkisovellus näyttää reaaliaikaisesti, missä on vapaa parkkipaikka ja ohjaa perille. Vielä 2019 vapaita parkkipaikkoja etsivät sovellukset käyttävät todennäköisyyslaskentaa. Tulevaisuudessa apuna on sensorit ja 5G.
Asiantuntijana yritysasiakkaiden liittymät ja palvelut -yksikön liiketoimintajohtajat Petteri Svensson Elisalta.
Lue lisää 5G-teknologioiden mahdollisuuksista
Ensimmäiset 5G-älypuhelimet ovat myynnissä
Elisa toi kesällä 2019 myyntiin 5G-älypuhelimia ja reitittimen. Syksyllä 2019 valikoima laajenee, ja vuonna 2020 tulevat markkinoille jo halvemmat kuluttajamallit. Arvion mukaan vuonna 2022 kaikki päätelaitteet ovat jo 5G-laitteita.
Laitteista saa kaiken hyödyn irti, kun on 5G-verkon peittoalueella ja on hankkinut 5G-liittymän.
Lue myös
Nopea 5G-yhteys taskussa pitää sähkötyöt aikataulussa
Vertailussa 500 ja 1000 euron 5G-puhelimet – keskihintaiset haastavat huiput