5G-teknologia antaa yrittäjille uusia mahdollisuuksia

Lukuaika 3 min

5G-teknologia nostaa verkon nopeuden ja luotettavuuden uudelle tasolle. Se merkitsee aiempaa toimivampaa toimistoa ja antaa yritykselle mahdollisuuden aivan uudenlaisiin innovaatioihin.

5G-teknologia helpottaa myös pienempien yritysten arkea ja luo uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Näkyvin 5G:n etu on merkittävä mobiiliverkon nopeuden lisäys.

Alkuvaiheessa Elisa myy kahta mobiilia 5G-reititintä ja neljää 5G-puhelinta, sekä kolmea 5G-liittymää. Niiden avulla nettiliikenteen maksiminopeudeksi tulee 300Mbit/s, 600 Mbit/s tai 1000 Mbit/s.

”Nettiyhteyden maksiminopeus saa yleensä eniten huomiota, mutta 5G:ssä yhtä oleellista on kaistan leveys eli kapasiteetti. Jos aiemmin muutama ihminen kykeni käyttämään samanaikaisesti tietyllä alueella 4G-yhteyttä sen maksiminopeudella, 5G:ssä vastaava määrä on lähes kymmenkertainen”, Elisan yritysasiakkaiden liittymistä ja palveluista vastaava liiketoimintajohtaja Petteri Svensson kertoo.

Käytännössä tämä merkitsee sitä, että esimerkiksi 20 hengen toimisto voi huoletta valita 5G-liittymän pääasialliseksi internet-yhteydekseen.

Uutta liiketoimintaa, uusia unelmia

Suuri tekijä 5G:n luomissa uusissa liiketoiminnan mahdollisuuksissa on yhteyden huomattavasti aiempaa pienempi vasteaika. Se mahdollistaa erityisesti etäyhteyksiä ja suurta tietoliikennekapasiteettia hyödyntävän liiketoiminnan syntymisen.

”Hetki sitten näytimme VR-lasien (virtuaalitodellisuus) avulla koemielessä sujuvaa videokuvaa livenä Aurajoen maisemista hoitokodissa oleville liikuntarajoiteisille vanhuksille. Se on esimerkki mahdollisuudesta, jota ennen ei ollut tai edes osattu kuvitella.”

Svensson tähdentää, että muutos, jonka 5G luo tapaamme hyödyntää verkkoa, on merkittävästi suurempi kuin aikaisemmat mobiiliverkon kehitysloikat. Siksi harva uskaltaa sanoa tarkasti, miten kasvava nopeus ja aiempaa luotettavampi toiminta tapojamme ja tarpeitamme muuttaa.

”Kun 4G-tekniikka yleistyi, Netflixiä ei vielä edes voinut katsella mobiilisovelluksen kautta. Jos silloin olisin sanonut, että pian se on arkea, olisi saanut lähinnä naurua osakseen. Näin kuitenkin kävi.”

5G-verkko laajenee jatkuvasti

Alkuvaiheessa 5G-verkko kattaa suurimmat kaupungit. Peitto kuitenkin laajenee jatkuvasti.

”Vertauksena voisi käyttää 4G-verkon laajentumista. Sen jälkeen kun se kattoi suurimmat kaupungit ja muut keskeiset taajamat, noin kolmessa ja puolessa vuodessa väkiluvullinen peittomme oli jo noin 98 prosenttia”, Svensson kertoo.

Yhä useammassa yrityksessä, niin pienessä kuin isossa, liikkuva ja paikasta riippumaton työ on arkea. Yrittäjän näkökulmasta 5G-verkon kehitys merkitsee sitä, että pian huippunopea internet-yhteys on syvimpiä korpia lukuun ottamatta saatavilla lähestulkoon missä vain.

Se puolestaan mahdollistaa pilvipalveluiden aiempaa sujuvamman käytön kaikenlaisessa työssä, kun tiedonsiirtoon liittyvät hidasteet poistuvat. Myös etänä tapahtuvasta ryhmätyöskentelystä ja videoneuvotteluista tulee aiempaa helpompaa.

”5G:llä voimme luoda todella nopean ja luotettavan mobiiliyhteyden lähes minne vain. Se helpottaa arkea ja poistaa samalla verkon hitaudesta johtuneet kasvun esteet yrittäjältä, joka on joutunut toimimaan taajamien ulkopuolella katvealueilla.”

5G + IoT = lyömätön yhdistelmä pienyrityksessä

Yrityksen tuotekehitykseen 5G tuo paljon uusia mahdollisuuksia. Enää verkon hitaus ei ole edes hidaste. ”5G:n aiempaa merkittävästi suurempi kapasiteetti tuo uusia mahdollisuuksia esimerkiksi korkealaatuisen ja häiriöttömän livekuvan lähettämiseen. On kyseessä sitten yleisötapahtuma, alueen valvonta kameralla varustettujen dronejen avulla tai tuotantolinjan laadunvalvonta 4K/8K-kameraa hyödyntäen”, Svensson kertoo.

Samalla 5G mullistaa IoT:n eli teollisen internetin. Uuteen verkkoon voi olla yhteydessä lähes rajaton määrä erilaisia langattomia laitteita. Tämän ansiosta esimerkiksi paljon pienyrityksiä työllistävillä rakennus- ja kuljetusaloilla voidaan seurata reaaliaikaisesti monia asioita, joita nyt havainnoidaan manuaalisesti tai jälkikäteen.

”Teollinen internet ja sen avulla kerättävän tiedon hyödyntäminen tulevat lisäksi avaamaan kokonaan uusia työllistymismahdollisuuksia isolle joukolle pienyrittäjiä.”

5G muuttaa työn paremmaksi

Elisa järjestää start up -yrityksille 5G Co-operation Challenge -kilpailua. Esiin tulevat ideat liikkuvat äärilaidasta toiseen. Se osoittaa, että 5G:stä voidaan hyötyä keskenään hyvin erilaisilla aloilla.

Yksi yrityksistä on kehittänyt elektronimikroskoopin, josta lähtee suora tietoliikenneyhteys. Sen avulla esimerkiksi patologi voi tutkia kudoksia missä vain.

”Tämä on merkittävää siksi, että patologeja on vähän, mutta töitä paljon. Kun aikaa ei tarvitse uhrata matkusteluun, työaika kyetään käyttämään hyödyksi entistä paremmin”, Svensson antaa esimerkin 5G:n mahdollisuuksista.

5G:n kasvava vauhti ja toimintavarmuus auttavat tekemään vanhoista töistä aiempaa tehokkaampia ja mielekkäämpiä. ”Toivottavasti yrityksiltä löytyy rohkeutta toimia nyt, kun murros on vielä ovella. Menestyminen vaatii uskallusta ja kykyä kumppanuuksiin. Yksin ei pärjää,” Svensson tiivistää.

Lue myös

5G-teknologiat luovat yrityksille kilpailuetua

Suomalaisyritykset paalupaikalta 5G-teknologioita hyödyntämään

Näin elisalaiset käyttävät 5G-yhteyttä etätöissä

5G-puhelin tuo tehoa, tietoturvaa ja vetovoimaa