Applen ekosysteemi helpottaa yrittäjän arkea

Lukuaika 2 min

Applen eri laitteet ja käyttöjärjestelmät toimivat hyvin yhdessä ja myös saumattomasti Microsoftin tuotteiden kanssa. Se helpottaa yrittäjän arkea.

Helppokäyttöisyys on lähtökohta kaikille Applen laitteille ja ohjelmille eikä rajoitu vain laitteisiin vaan käsittää koko Applen ekosysteemin. Esimerkiksi Mac, iPhone, iPad ja Apple Watch toimivat yhteen erinomaisesti Apple ID:n ja iCloudin välityksellä. Kun kelloon kilahtaa uusi sähköposti, voi käyttäjä helposti valita, haluaako hän vastata siihen kellon, puhelimen, tietokoneen vai tabletin välityksellä. Jos puhelimella kirjoitus alkaa tuntua hankalalle, voi käyttäjä jatkaa saman viestin kirjoittamista tietokoneella.

iCloud tuo eri laitteiden yhteiseen käyttöön muun muassa synkronoidut tiedostot, sähköpostit, yhteystiedot, salasanat ja kuvat. Jos jokin käyttäjän laitteista on vieraillut esimerkiksi wifi-verkossa, osaavat muut laitteet kirjautua sinne itsestään. Puhelut ja tekstiviestit onnistuvat myös iPadilla, Macilla ja jopa Apple Watchilla tarpeen mukaan. iPhonella otetut kuvat siirtyvät automaattisesti iPadiin ja Maciin Kuvat-sovelluksen kautta ja niitä pääsee muokkaamaan ja jakamaan isommalta ruudulta.

iPadOS ja Apple Watch: uusia työtä nopeuttavia oivalluksia

Applen ekosysteemin pohjana on käytännössä iPhone ja kannettavat Macit tai iMac. Vaikka näissä pyörivät eri käyttöjärjestelmät, ovat laitteiden toimisto- ja perusohjelmat hyvin pitkälti samoja. Tämä takaa, että tiedot siirtyvät automaattisesti laitteelta toiselle ja käyttäjä voi päättää, millä laitteelle tehtävänsä haluaa tehdä.

Uusimmilla iPhoneilla voi nykyisin tehdä paljon asioita, joita aiemmin pystyi tekemään vain tietokoneella. Kalenterin, sähköpostien ja muistutusten koti on pilvessä, josta ne saa käyttöönsä reaaliaikaisesti kaikilla laitteilla. Isonäyttöisten iPhonejen ansiosta kirjoittelu ja asiakirjojen luku onnistuu suoraan puhelimella.

Apple MacBook 15 ja iPad Pro 12.9

Applen ekosysteemi parani entisestään, kun tabletit saivat syksyllä oman käyttöjärjestelmänsä (iPadOS), joka vie sen selkeän askeleen kohti työasemaa. iPadOS parantaa merkittävästi moniajoa. Nyt sovelluksia on helpompi ajaa samanaikaisesti ruudulla varsinkin työkäyttöön suunnatuissa iPad Pro -tableteissa. iPadOS:n toinen merkittävä uudistus on aito tiedostonhallinta, joka on iPadista aiemmin puuttunut. Tiedostoja voi varastoida ja siirrellä nyt omalla Tiedostot-sovelluksella. Oman tallennustilan ja iCloud:n ohella tiedostoja voidaan kätevästi siirtää muistitikulle ja muihinkin pilvipalveluihin, kuten OneDriveen.

Ekosysteemin viimeisin linkki on Apple Watch, jolla äly saadaan ranteeseen. Varsinkin työkäyttöä ajatellen Apple Watch tuo mukavuutta, josta ei ole tajunnut haaveilevansa ennen kokeilua. Kello nivoutuu tiiviiksi osaksi päivän rutiineja. Se on yleinen aloituspiste työskentelylle. Ilmoitukset puheluista, viesteistä ja sähköposteista on helppo vilkaista ranteesta ja reagoida niihin halutulla tavalla – myös palavereissa huomaamattomasti.

Apple Watchia voidaan käyttää Macille kirjautumiseen. Mac avautuu ilman salasanaa, kun se havaitsee kellon koneen läheisyydessä. Kello toimii hyvin muistutuksissa, kalenterin vilkaisussa sekä herätyksissä.

Toimii hyvin yhdessä Microsoftin ohjelmistojen ja palvelujen kanssa

Helppokäyttöisyys ei rajoitu Applen omiin ohjelmiin. Googlen palvelut toimivat iOS-laitteissa erinomaisesti ja tiedot siirtyvät pilven kautta laitteiden välillä ongelmitta. Adobe on myös vahvasti tuonut omat työkalunsa Macille ja pidemmän aikaa iPhonelle ja iPadille. Mobiilipuolella on nähty täysin uusia Adoben sovelluksia, joilla luova käyttäjä saa nopeasti aikaan videoita ja muuta hyödyllistä. Pian iPadin pitäisi myös saada täysi versio Photoshopista.

Yrittäjien suosima Microsoftin Office 365 on erinomainen valinta Applen ekosysteemin kaveriksi. OneDrive toimii natiivisti kaikissa laitteissa. Officen tutut työkalut Word, Excel, Powerpoint, Outlook, OneNote ja monet muut Microsoftin sovellukset ovat käytössä niin iPhoneissa, iPadeissa kuin Maceissakin. Mobiiliversiot ovat kevennettyjä versioita täysverisiin Mac-versioihin verratessa, mutta niiden ominaisuudet riittävät peruskäyttöön enemmän kuin hyvin.

Laitteet ja ohjelmistot samasta paikasta

Apple valmistaa laitteiden ohella omat käyttöjärjestelmänsä, mikä on selkeä etu kilpailijoihin verrattuna. Käyttöjärjestelmät voidaan näin optimoida tuomaan esille ne ominaisuudet, joihin laitteet ovat suunniteltu. Uusimmissa iPhoneissa on esimerkiksi virrankulutusta ja akunkestoa pystytty tämän ansiosta optimoimaan kilpailijoita paremmaksi. Koska mallisto on selkeä, on myös testaus helpompaa ja ohjelmistot yleisesti vakaita käyttää. Lisäksi aktiivinen yhteisö auttaa toisia Apple-käyttäjiä mahdollisissa ongelmatilanteissa.

iPhonet yrityksille

Macit ja iMacit yrityksille

iPadit yrityksille

Apple Watchit yrityksille

Lue myös: Helppokäyttöisyys ja kestävyys Macien valtteina työkäytössä