Applen eri laitteet ja käyttöjärjestelmät toimivat saumattomasti yhdessä ja mainiosti myös Microsoftin, Google ja Adoben tuotteiden kanssa Applen ekosysteemin ansiosta. Tämä helpottaa yrittäjän arkea.
Aika on yrittäjälle rahaa, joten helppokäyttöisten ja saumattomasti yhdessä toimivien työvälineiden hankinta maksaa nopeasti itsensä takaisin.
Kaikki Applen laitteita (Mac, iPhone, iPad, Apple Watch, AirPods, Apple TV, Homepod) käyttävät tietävät, että helppokäyttöisyys ja sujuva saumaton toiminta on lähtökohta kaikille Applen laitteille ja ohjelmille, koko Applen ekosysteemille.
Esimerkiksi macOs Ventura -käyttöjärjestelmän uutuuksiin lukeutuu jatkuvuuskameraksi nimetty ominaisuus, jonka avulla Applen iPhone -puhelin toimii virtuaalipalavereissa monipuolisena Macin web-kamerana.
Se voi jopa näyttää iPhonen ultralaajakulmakameran avulla ylhäältä päin kuvatun työpöydän ja käyttäjän kasvot samanaikaisesti ilman monimutkaista järjestelyä. Lisäksi iPhonea voi käyttää myös Macin mikrofonina.
Virtuaalipalavereissa Macin, iPhonen ja iPadin voi saumattomasti ja langattomasti yhdistää Apple TV:n kautta isoon näyttöön ilman kaapeleita.
Saumatonta työryhmätyöskentelyä tukee nettiselain Safarin muiden kanssa jaetut välilehtiryhmät, joissa kaikki työskentelyyn osallistuvat näkevät saman selainnäkymän reaaliaikaisesti.
Työntekoa muiden kanssa ja esimerkiksi FaceTime-puhelua voi jatkaa saumattomasti Macillä, iPadilla tai iPhonella oman tarpeen mukaan.
Apple ID ja iCloud saumattoman toiminnan taustalla
Applen eri laitteet toimivat erinomaisesti yhdessä Apple ID:n ja iCloudin välityksellä. Kun esimerkiksi kelloon kilahtaa uusi sähköposti, voi käyttäjä helposti valita, haluaako hän vastata siihen kellon, puhelimen, tietokoneen vai tabletin välityksellä.
Jos puhelimella kirjoitus alkaa tuntua hankalalle, voi käyttäjä jatkaa saman viestin kirjoittamista tietokoneella tai sanelemalla viestit Sirille, Applen tekoälyassistentille. Tämä toimii, kun kaikkiin laitteisiin on kirjauduttu samalla Apple ID -tunnuksella.
iCloud tuo eri laitteiden yhteiseen käyttöön muun muassa synkronoidut tiedostot, sähköpostit, yhteystiedot, salasanat ja kuvat. Jos jokin käyttäjän laitteista on vieraillut esimerkiksi wifi-verkossa, osaavat muut laitteet kirjautua sinne itsestään.
iPhonella otetut kuvat siirtyvät automaattisesti iPadiin ja Maciin Kuvat-sovelluksen kautta ja niitä pääsee muokkaamaan ja jakamaan isommalta ruudulta.
Mitä useampia Applen laitteita, sitä sujuvampaa työntekoa
Applen ekosysteemin pohjana ovat käytännössä iPhone ja kannettavat Macit tai iMac. Vaikka näissä pyörivät eri käyttöjärjestelmät, ovat laitteiden toimisto- ja perusohjelmat hyvin pitkälti samoja.
Tämä takaa, että tiedot siirtyvät automaattisesti laitteelta toiselle ja käyttäjä voi päättää, millä laitteelle tehtävänsä haluaa kulloinkin tehdä.
Uusimmilla iPhoneilla voi nykyisin tehdä paljon asioita, joita aiemmin pystyi tekemään vain tietokoneella. Kalenterin, sähköpostien ja muistutusten koti on pilvessä, josta ne saa käyttöönsä reaaliaikaisesti kaikilla laitteilla.
Isonäyttöisten iPhone-puhelinten ansiosta kirjoittelu ja asiakirjojen luku onnistuu suoraan puhelimella.
iPad-tablettien oman käyttöjärjestelmän (iPadOS) ansiosta sovelluksia on helpompi ajaa samanaikaisesti ruudulla varsinkin työkäyttöön suunnatuissa iPad Pro -tableteissa. Myös tiedostoja voi varastoida ja siirrellä tabletin omalla Tiedostot -sovelluksella samaan tapaan kuin Macillä.
Oman tallennustilan ja iCloud:n ohella tiedostoja voidaan kätevästi siirtää muistitikulle ja muihinkin pilvipalveluihin, kuten OneDriveen.
Applen Eekosysteemin eri laitteita yhdistävä linkki on Apple Watch, jolla äly saadaan ranteeseen. Varsinkin työkäyttöä ajatellen Apple Watch tuo mukavuutta, josta ei ole tajunnut haaveilevansa ennen kuin sen itse kokeilee. Kello nivoutuu tiiviiksi osaksi päivän rutiineja. Se on yleinen aloituspiste työskentelylle.
Ilmoitukset puheluista, viesteistä ja sähköposteista on helppo vilkaista ranteesta ja reagoida niihin halutulla tavalla – myös palavereissa huomaamattomasti.
Apple Watchia voidaan käyttää Macille kirjautumiseen. Mac avautuu ilman salasanaa, kun se havaitsee kellon koneen läheisyydessä. Kello toimii hyvin muistutuksissa, kalenterin vilkaisussa sekä herätyksissä.
Toimii hyvin yhdessä Microsoftin, Googlen ja Adoben ohjelmistojen ja palvelujen kanssa
Helppokäyttöisyys ei rajoitu Applen omiin ohjelmiin. Googlen palvelut toimivat iOS-laitteissa erinomaisesti ja tiedot siirtyvät pilven kautta laitteiden välillä ongelmitta.
Adobe on myös vahvasti tuonut omat työkalunsa Macille ja pidemmän aikaa iPhonelle ja iPadille. Mobiilipuolella on nähty täysin uusia Adoben sovelluksia, joilla luova käyttäjä saa nopeasti aikaan videoita ja muuta hyödyllistä.
Yrittäjien suosima Microsoftin 365 on erinomainen valinta Applen ekosysteemin kaveriksi. OneDrive toimii natiivisti kaikissa laitteissa.
Officen tutut työkalut Word, Excel, Powerpoint, Outlook, OneNote ja monet muut Microsoftin sovellukset ovat käytössä niin iPhoneissa, iPadeissa kuin Maceissakin.
Mobiiliversiot ovat kevennettyjä versioita täysverisiin Mac-versioihin verratessa, mutta niiden ominaisuudet riittävät peruskäyttöön enemmän kuin hyvin.
Applen ekosysteemi näkyy myös paremmassa suorituskyvyssä ja akunkestossa
Apple suunnittelee ja valmistaa itse niin laitteiden teknologian kuin niiden käyttöjärjestelmän, mikä on selkeä etu kilpailijoihin verrattuna.
Käyttöjärjestelmät ja laitteiden toiminta voidaan optimoida tuomaan esille ne ominaisuudet, joihin laitteet ovat suunniteltu.
Esimerkiksi uusimmissa Maceissä, iPhoneissa ja iPadeissä on virrankulutusta ja akunkestoa pystytty tämän ansiosta optimoimaan kilpailijoita paremmaksi markkinoiden parhaasta suorituskyvystä tinkimättä.
Lue myös
Apple iPhone 15 -uutuudet – Joka tarpeeseen sopivat työpuhelimet
Helppokäyttöisyys ja kestävyys Macien valtteina työkäytössä
Tabletti työkoneena – mitä kannattaa tietää ja mitä vaihtoehtoja on?