Kyberturvallisuuden todelliset sankarit löytyvät ihmisistä, jotka varjelevat organisaatioiden tietoturvaa ja varmistavat, että asiakkaiden ympäristöt pysyvät suojattuina alati muuttuvilta uhkilta. Kyberintekijät-sarjassa esittelemme nämä asiantuntijat – heidän tarinansa, roolinsa ja intohimonsa työhönsä. Jokainen heistä tuo oman ainutlaatuisen näkökulmansa siihen, mitä kyberturvallisuus tarkoittaa käytännössä ja miten se vaikuttaa asiakkaidemme arkeen. Tutustu ihmisiin työn takana ja näe, miten kyberturvallisuus toteutuu todellisuudessa.
Kuka olet ja mitä teet?
Olen Aleksi Manninen, Kyberturvakonsultti. Työni painopiste on monipuolinen – aina teknisistä projekteista kyberarkkitehtuurin varmistamiseen. Olen mukana auttamassa asiakkaita parantamaan kyberturvallisuuttaan ja varmistamassa, että heidän järjestelmänsä ovat valmiina vastaamaan nykyajan uhkiin.
Mitä tällä hetkellä työn alla?
Tämä kuukausi näyttää kiireiseltä, sillä projekteja on monessa vaiheessa: osa loppusuoralla, osa käynnissä ja uusia alkamassa. Yhden SOC-projektin käyttöönotto on aivan viimeisiä vaiheita vaille valmis, ja jopa karonkkaillallinen on jo sovittu. Värikoodaan nykyään kalenterini, jotta pysyn perässä kaikesta ja pystyn tehokkaasti siirtymään palaverista ja tehtävästä toiseen.
Päivän agendalla on SOC-hälytyssääntöjen läpikäynti tulevalle asiakkaalle. Tavoitteena on optimoida hälytykset niin, että meidän SOC-analyytikot eivät tuhlaa aikaa turhiin hälytyksiin. Sen jälkeen sukellan kyberarkkitehdin rooliin tarkastelemaan erään toimittajavaihdoksen mahdollisia vaikutuksia asiakkaan kybervalmiuteen.
Mikä on roolisi/vastuusi tiimissä?
Kyberturvakonsultin rooliini kuuluu sekä operatiivisia että strategisia tehtäviä. Työskentelen tiiviisti asiantuntijatiimiemme kanssa varmistaen, että toimitukset sujuvat tehokkaasti ja että asiakkaiden kyberratkaisut toimivat saumattomasti. Pidän myös huolta siitä, että kyberarkkitehtuurit vastaavat asiakkaidemme tarpeita ja ovat valmiina kohtaamaan tulevat haasteet.
Miten asiakas näkyy työssäsi?
Kaikki tekemäni työ tähtää siihen, että asiakkaamme saavat mahdollisimman luotettavia ja tehokkaita kyberturvallisuusratkaisuja. SOC-hankkeiden osalta varmistan, että asiantuntijamme oppivat tuntemaan asiakkaan ympäristön ja että he pystyvät toimimaan tehokkaasti hälytysten hallinnassa. Näin varmistamme, että asiakkaan ympäristö pysyy turvassa ilman turhaa kuormitusta tiimeille.
Millainen tiimi ja sidosryhmät työssäsi on?
Työni on pitkälti tiimityötä. Toimin läheisessä yhteistyössä asiantuntijoiden ja sidosryhmien kanssa. Onnistuminen edellyttää jatkuvaa kommunikaatiota niin tiimin sisällä kuin asiakkaan ja toimittajien välillä.
Mitä kyberturvallisuus tarkoittaa teidän tiimissä?
Kyberturvallisuus on meille enemmän kuin vain teknistä suojautumista – se on jatkuvaa valmiutta reagoida nopeasti muuttuviin uhkiin. Meidän tiimimme tehtävä on auttaa asiakkaita paitsi parantamaan heidän nykyistä turvallisuustasoaan, myös rakentamaan kykyä kehittyä ja sopeutua uusiin uhkakuviin.
Mitä muuta elämässäsi on kuin kyber?
Vaikka työ onkin hektistä, elämä ei ole pelkkää kyberturvallisuutta. Kotona kasvavat mukelot pitävät huolen siitä, että vapaa-ajallakin on tekemistä. Olen myös osittaisella hoitovapaalla, ja tässä kohtaa on pakko kiittää pomoa, Karoa, joka suhtautui asiaan upeasti, kun toin sen esille. Tämä mahdollisuus on antanut minulle aikaa olla enemmän läsnä perheen kanssa.
Miltä tulevaisuus näyttää?
Tulevaisuus näyttää hyvältä. Meillä on huipputiimi ja mielenkiintoisia projekteja edessä. Lisäksi kouluttautuminen on isossa roolissa – teknologia ja kyberturvallisuus kehittyvät nopeasti, ja pysymme jatkuvasti ajan tasalla. Maailman kovimpien asiantuntijoiden kanssa työskentely tekee tästä työstä erityisen motivoivaa, ja minulle ruoho ei todellakaan ole vihreämpää aidan toisella puolella.
Lue myös:
Esittelyssä kyberintekijät: Heini Hietamies -Kyberturvan palvelutuotantopäällikkö
Esittelyssä kyberintekijät: Juuso Myllylä – Tietomurtotutkija