Fölin busseissa kokeillaan 5G:tä hyödyntävää WiFiä

Lukuaika < 1 min

5G-aikakausi on tehnyt syksyn aikana vahvasti tuloaan turkulaisten arkeen. Turun kaupungin julkisen liikenteen kolmessa bussissa linjoilla 3 ja 30 on tänään otettu käyttöön WiFi-yhteys, joka hyödyntää Elisan Turkuun rakentamaa 5G-mobiiliverkkoa. Kokeilu Fölin kolmessa bussissa jatkuu vuoden 2019 loppuun asti.

WiFi-verkon avulla tähän nopeaan yhteyteen pääsee käsiksi, vaikka oma puhelin tai tabletti ei olisikaan 5G:tä tukeva malli. Fölin kolmessa bussissa on 5G-reititin, joka muodostaa bussiin WiFi-verkon. Bussit liikennöivät pääasiassa Turun kaupungin alueilla, jossa on 5G-peittoa. Kun 5G-verkkoa ei ole jossakin kohtaa bussin reittiä saatavilla, WiFi hyödyntää 4G-verkkoa.

Turku panostaa vahvasti 5G-verkon hyötyjen löytämiseen ja käyttämiseen erilaisissa kaupungin palveluissa. Kokeiluja on tulossa lisää tämän vuoden aikana.

– Haluamme jatkuvasti kehittää ja rakentaa Turkua. 5G-verkko mahdollistaa uusia palveluita, joilla voidaan parantaa kaupunkilaisten elämää ja tehdä arjesta sujuvampaa. 5G WiFi -verkon kokeilu Föli-busseissa on oiva tapa tuoda 5G-verkkoa kaupunkilaisten elämään, kertoo Turun kaupungin strategia- ja kehittämisjohtaja Jussi Vira.

– Kehitämme erilaisia 5G-palveluja jatkuvasti, ja tämä kokeilu Turun kaupungin kanssa on yksi esimerkki siitä, miten 5G:tä saadaan tuotua laajemmin osaksi kaupunkilaisten arkea, Elisan Länsi-Suomen aluejohtaja Juha Laukkanen toteaa.

Näin 5G-verkkoa hyödyntävää Fölin nettiyhteyttä voi käyttää:

  • Löydä Fölin bussi, jossa 5G-verkkoa hyödyntävää nettiyhteyttä voi käyttää. Aikataulut linjoille 3 ja 30 löytyvät Fölin nettisivuilta.
  • Hyppää bussin kyytiin.
  • Bussin penkkien selkänojissa on ohjeet, joilla WiFiin pääsee kirjautumaan. Verkkoon pystyy kirjautumaan laitteella, jossa on WiFi-kyvykkyys olemassa.
  • Nauti nopeasta nettiyhteydestä ja maisemista Fölin bussin kyydissä.

 

Lue myös

Tekoälykilpailun voittaja ratkaisee kotien WiFi-verkon häiriötä

Viisi 5G-verkkoa hyödyntävää palvelua Slushista

5G osaksi yrityksen arkea

5G vauhdittaa Aktian varainhoitoa