Elisa IoT Challenge -kilpailun voittaja on yritysryhmä: espoolaisen tuote- ja palvelukehitystoimisto LINK Design & Developmentin vetämässä tiimissä ovat mukana ohjelmistoyritykset Trelab ja Streamr. Kolmen kopla kehittää ruoan hävikkiä vähentävää Foller-konseptia.
Ruoan hävikki on suuri ongelma niin Suomessa kuin maailmalla. Pelkästään kotimaassamme vuosittainen ruokahävikin arvo on noin 500 miljoonaa euroa. Globaalisti ruokaa menee hukkaan vuosittain 1300 miljardia kiloa. Follerin avulla on tarkoitus tulevaisuudessa pienentää ruoan hävikkiä niin ruokakaupoissa ja kahviloissa kuin kotonakin.
”Follerin ideana on ruoan tuoreusasteen seuraaminen sekä kauppojen hyllyille jäävän tuoreruoan reaaliaikainen, automaattinen hinnoittelu ja markkinointi kuluttajille”, kertoo LINK Design and Developmentin johtaja Tomi Kankainen.
Tomi on taustaltaan konetekniikan diplomi-insinööri ja taiteiden maisteri. Hänelle on tärkeää käyttäjälähtöinen konseptisuunnittelu, joka tähtää teknologian hyödyntämiseen aitojen tarpeiden ja ongelmien ratkaisemisessa. Käyttäjäystävällisyys on keskeistä myös Follerissa, joka on kehitetty Elisa IoT Challenge -kilpailun aikana.
Foller helpottaa kauppiaan arkea
Follerin tarkoituksena on helpottaa ennen kaikkea ruokakauppojen työtä, sillä vanhaksi meneviä tuotteita etsitään ja hinnoitellaan myymälöissä tällä hetkellä käsipelillä. Sen lisäksi, että Foller hinnoittelee automaattisesti viimeistä myyntipäivää lähestyviä tuotteita, toimii järjestelmä myös reaaliaikaisena inventaariona.
Follerissa ruoan tuoreutta seurataan tuotepakkauksiin kiinnitettävien RFID-tunnisteiden avulla. Ensimmäisessä vaiheessa tuotteiden viimeistä myyntipäivää tarkkaillaan laskennallisesti valmistajan ilmoittaman parasta ennen -päiväyksen perusteella. Sensoriteknologian kehittyessä Foller tarjoaa mahdollisuuden myös suoraan ruoasta tehtäville tuoreusmittauksille.
”Foller helpottaa selkeästi kauppiaan työtä, sillä sen avulla voidaan optimoida hyllysaatavuutta sekä tarkentaa tilaus- ja toimitusprosesseja. Ruokahävikin pienentyessä Foller tuo kauppiaille myös lisää rahaa kassaan ”, Tomi lupaa.
Vauhdilla potentiaalista pilotointiin
Tomille on tärkeää, että uusien innovaatioiden liiketoiminnallinen hyöty pystytään todentamaan nopeasti. Tällöin myös toimintaympäristön on oltava ketterä. Hän kiitteleekin Elisa IoT -palvelua, joka on mahdollistanut nopean etenemisen.
”Nopeus oli myös ajatuksemme, kun lähdimme tiiminä mukaan Elisa IoT Challengeen: Foller-konsepti on kehitetty täysin nollasta kilpailun aikana. On liiketoiminnan kannalta keskeistä, että havaitusta potentiaalista päästään nopeasti tuotekehitysvaiheen kautta pilotointiin”, Tomi sanoo.
Ja nopeaa toiminta on Follerin kanssa ollutkin – ensimmäinen pilotti käynnistettiin lokakuun lopussa kahvilaketju Sis. Delissä, jonka keskuskeittiössä valmistuu päivittäin erilaisia valmiita lounasannoksia ja salaatteja Helsingissä ja Espoossa sijaitsevista kahviloista mukaan otettavaksi. Tuotteisiin lisätään Follerin RFID-tunnisteet, joihin sidotaan tietoa tuotteista. Tarkkailussa on ensisijaisesti hyllysaatavuuden optimointi ja hävikin vähentäminen.
Foller on ottanut ensimmäisen askeleen kohti ruokahävikin kukistamista.
Elisa IoT Challenge -kilpailun voittaja julkistettiin Slush 2015 -tapahtumassa 12.11.2015.
Lue myös muiden Elisa IoT Challenge -kilpailun finalistien tarinat:
Process Genius vie teollisuuden tiedon samalle alustalle
Intelles Informatica tuo IoT:n ikäihmisten tueksi