Kehon etämittaus paljastaa sydämen oireilun ja alkoholin määrän veressä

Lukuaika 2 min

Terveydentilan jatkuva etämittaus säästää rahaa, ennakoi sairauksia ja parantaa elämänlaatua, kertoo israelilaisen startupin ContinUse Biometricsin liiketoimintajohtaja Eran Hochstadter.

Idea

“Tällä hetkellä ihmisen terveydentilan mittaaminen vaatii useanlaisia laitteita, lääkärissä tai laboratoriossa käyntejä sekä yleensä vaatteiden riisumista. Me haluamme tehdä terveydentilan mittaamisesta helppoa, jokapäiväistä ja yksinkertaista. Kehittämämme teknologia ja ohjelmiston avulla voimme mitata etäältä ihmisten terveydentilaa kuten sydämen sykettä, verenpainetta, stressitasoa ja hengitystä. Etämittaus onnistuu silloinkin kun ihmisillä on kaikki vaatteet päällä. Pystymme myös mittaamaan etänä ihmisen veren alkoholipitoisuuden, mikä selvästi kiinnostaa Suomessa. Teknologiallamme on yli 20 patenttia. Ratkaisumme perustuu laseriin, ainutlaatuiseen optiikkaan, sensoriin sekä ohjelmistoon, joka tulkitsee laitteen mittaamia molekyylitason nanovärähtelyjä.”

Miten mullistatte maailmaa?

“Haluamme saada sensorimme kaikkialle: ihmisten koteihin, autoihin, viihdelaitteisiin, älypuhelimiin, tabletteihin sekä tietenkin terveydenhuollon käyttöön. Laitteemme pitää olla helppo käyttää ja edullinen ostaa. Haluamme siirtää terveydenhoitoa klinikoista koteihin tavalla, joka parantaa ihmisten elämisen laatua. Kun etämittauksesta tulee jatkuvaa, sen avulla huomataan sairauksia niiden alkuvaiheessa. Kun mittarimme havaitsee poikkeamia, se hälyttää ja käyttäjä osaa mennä lääkäriin ennen selvien oireiden ilmaantumista. Kun hoito voidaan aloittaa aikaisemmin, se tehoaa paremmin.”

Ketkä ovat asiakkaitanne?

“Olemme vasta alkuvaiheessa oleva yritys eikä meillä vielä ole asiakkaita. Toimimme b2b2c-markkinassa eli tarjoamme ratkaisua yrityksille ja organisaatioille, jotka sitten myyvät palvelun loppukäyttäjille. Tuotteen maksajia voisivat olla esimerkiksi terveydenhoito, vakuutusyhtiöt ja älykoteihin tuotteita valmistavat yritykset. Ensimmäinen tuotteemme tulevat markkinoille 2018 aikana ja parhaillaan neuvottelemme ensimmäisten asiakkaiden kanssa. Ensimmäiset tuotteemme on suunnattu sydän- ja verenkiertoterveyden mittaamiseen.”

Miten löydätte asiakkaat?

“Teknologiamme vaikuttaa niin tieteissarjojen fiktiolta, että demomme on tärkein väylä löytää uusia potentiaalisia asiakkaita. Demomme todistaa, että tuotteemme toimii oikeasti, kun kävijä voi kuulokkeista kuulla sydämen lyönnin äänet äänekkäässä messuhallissa selvemmin kuin lääkärin klinikalla perinteisellä stetoskoopilla. Sijoittajiemme verkostot ovat olleet erinomainen väylä päästä keskusteluun kiinnostavien asiakkaiden kanssa.”

Mistä raha tulee?

“Olemme alkuvaiheen startup, joten sijoittajien rahoitus on meille oleellista. Olemme saaneet 12,8 miljoonan dollarin rahoituksen Lenovo Groupilta, Tycolta ja Olive Treeltä sekä muutamilta yksityisiltä sijoittajilta. Parhaillaan neuvottelemme toisesta 20 miljoonan dollarin rahoituskierroksesta.”

Millainen tiimi teillä on?

“Olemme hyvin insinööripainotteinen yritys. Noin 90 prosenttia työntekijöistämme on insinöörejä, puolet heistä tohtoreita. Kaikkiaan meillä on nyt 45 työntekijää. Pääkonttori on Israelissa, minkä lisäksi meillä on toimistot Espanjassa ja Piilaaksossa. Teknologiamme perustuu 10 vuoden aikana tehtyyn tutkimukseen, jota on tehty yliopistoissa Isrealissa ja Espanjassa.”

Kenen kanssa kilpailette?

”Tällä hetkellä emme tiedä, että maailmasta löytyisi toista samanlaista teknologiaa kuin mitä meillä on. Pahin kilpailija meille on edelleen uskottavuus. Tuotteemme kuulostaa niin tieteiskirjallisuudelta, että siihen uskotaan vasta kun sen itse on nähnyt ja testannut.”

Seuraavat askeleet

”Tuomme ensimmäiset tuotteemme terveydenhuollon markkinoille vuonna 2018 alkupuoliskolla. Samalla tutkimme muita mahdollisuuksia. Teknologiamme, nanovärähtelyjen mittaaminen ja tulkinta, sopii monelle muullekin toimialalle, joissa on tärkeä mitata molekyylitason värähtelyjä. Tällaisia toimialoja ovat esimerkiksi ruoka, energiantuotanto ja koneiden valmistus. Koska jokaisella ihmisellä on ainutlaatuinen sydämen lyöntien identiteetti, laitettamme voidaan käyttää myös vahvaan tunnistamiseen.”

ContinUse Biometrics on mukana teknologia- ja kasvuyritystapahtuma Slushissa Elisan kumppaniyrityksenä.

Lue lisää: “Ilman nopeiden ja kunnianhimoisten startup-yritysten erikoisosaamista suuret yhtiöt jähmettyvät paikoilleen”, kertoo Elisan kehitysjohtaja Kimmo Pentikäinen.