Kyberturvallisuuden todelliset sankarit löytyvät ihmisistä, jotka varjelevat organisaatioiden tietoturvaa ja varmistavat, että asiakkaiden ympäristöt pysyvät suojattuina alati muuttuvilta uhkilta. Kyberintekijät-sarjassa esittelemme nämä asiantuntijat – heidän tarinansa, roolinsa ja intohimonsa työhönsä. Jokainen heistä tuo oman ainutlaatuisen näkökulmansa siihen, mitä kyberturvallisuus tarkoittaa käytännössä ja miten se vaikuttaa asiakkaidemme arkeen. Tutustu ihmisiin työn takana ja näe, miten kyberturvallisuus toteutuu todellisuudessa.
Kuka olet ja mitä teet?
Olen Heini Hietamies, ja matkani kyberintekijäksi alkoi vuonna 2016. Aloitin isossa suomalaisessa yrityksessä SOC-palveluista vastaavana ja viimeiset 2,5 vuotta olen työskennellyt Elisalla. Roolini Elisa Kyberturvakeskuksessa on toimia kyberturvan palvelutuotantopäällikkönä, eli käytännössä yritysasiakkaiden luottohenkilönä.
Mitä sinulla on tällä hetkellä työn alla?
Kolmannen kvartaalin päättyminen tuo mukanaan kiirettä, sillä jokaisella asiakkaalla on sekä kuukausi- että kvartaalipalaverit, joissa käydään läpi kyberpalveluiden tilanne. Valmistelen nämä raportit yhdessä vanhemman SOC-asiantuntijan kanssa. Lisäksi olen mukana palvelulaajennuksissa – alussa tarjousvaiheessa ja lopussa, kun laajennus otetaan käyttöön.
Mikä on roolisi/vastuusi tiimissä?
Työskentelen päivittäin asiakkaiden kanssa, kuuntelen heidän tarpeitaan ja koordinoin kehitystehtäviä. Toimin yhteyshenkilönä asiakkaiden ja sisäisten tiimien välillä. Kyberpalvelut kehittyvät jatkuvasti, ja tehtäväni on pitää asiakkaat ajan tasalla tulevista muutoksista sekä uusista palveluista. Joskus asiakkaat pääsevät mukaan uusien palveluiden pilotteihin – tällöin toimin linkkinä heidän ja asiantuntijatiimin välillä.
Miten asiakas näkyy työssäsi?
Asiakkaat ovat työni ytimessä. Meidän tehtävämme on tarjota heille mielenrauhaa, jotta he voivat keskittyä omaan liiketoimintaansa. Itse entisenä kyberpalveluiden asiakkaana osaan asettua asiakkaan asemaan ja se sujuvoittaa yhteistyötä. Palautteella on valtava merkitys, se auttaa meitä kehittymään ja antaa suuntaa työllemme. Sillä on iso positiivinen vaikutus, että kun asiat sujuvat hyvin, niin se myös sanotaan ääneen – samoin kun jos joku asia hiertää, niin nostetaan kissa pöydälle.
Millainen tiimi ja sidosryhmät työssäsi on?
Tiimityö ja kommunikointi on kaiken a ja o. Omasta vahvasta IT ja viestintätaustasta on etua, koska kyberissä yhdistyy tekninen tietämys ja kommunikointi. Asiakasrajapinnassa toimimisessa edesauttaa tuntea myös omien asiakkuuksien muut sisäiset sidosryhmät ja avainhenkilöt, koska monilla asiakkailla on Elisalta muitakin palveluita kuin kyberpalvelut.
Mitä kyberturvallisuus tarkoittaa sinulle?
Kyberturvallisuus on laajempi tehtävä kuin vain yhden organisaation suojaaminen – se on osa koko digitaalisen yhteiskunnan puolustamista. Saan olla mukana varmistamassa, että yhteiskunnan tärkeät toiminnot pysyvät turvassa.
Mitä muuta elämässäsi on kuin kyber?
Viime vuonna pitkäaikainen haaveeni toteutui, kun rakennutimme omakotitalon. Siitä on riittänyt tekemistä, kuten talon maalausta. Lisäksi kotona pitää kiireisenä energinen 4-vuotias, jonka kysymykset ovat välillä haastavampia kuin asiakkaiden 😊
Miltä tulevaisuus näyttää?
Kyberala on täydellinen paikka kaltaiselleni helposti kyllästyvälle persoonalle – työ on jatkuvasti vaihtelevaa ja haastavaa, uutta oppii koko ajan. Yksi konkreettinen haaveeni on, että tekoäly alkaisi auttamaan kalenterin hallinnassa, mikä säästäisi aikaa molemmilta puolilta pöytää.
Lue myös:
Esittelyssä kyberintekijät: Aleksi Manninen – Kyberturvakonsultti
Esittelyssä kyberintekijät: Juuso Myllylä – Tietomurtotutkija